Router typu AC je dnes, najmä z pohľadu funkcionality, veľmi dobrou investíciou do budúcnosti. Vyskúšali sme tentoraz zariadenie za pár desiatok eur. Výsledok? Je také bezproblémové, že ho aktívne používame dlhodobo. Faktom ale zostáva, že podporuje štandard AC. To v zarušenom 2,4 GHz pásme, kde v paneláku napočítate 10 rôznych Wi-Fi sietí, jednoducho potrebujeme. Veľa notebookov aj smartfónov už podporuje štandard AC, o to väčšiu radosť sme mali z využívania rýchlejšej siete.

ZyXEL NBG6515

Tento router patrí medzi tie, ktoré majú všetko potrebné. Nie je úplne najrýchlejší, no má veľmi dobrý pomer cena/výbava. V prípade ZyXELu to znamená, že máte k dispozícii jednoduché zapojenie. Na naše prekvapenie bolo naozaj jednoduché a v sprievodcovi si zvolíte vlastné parametre siete Wi-Fi. Kto sa s týmto nechce zaoberať, postačí pripojiť router k WAN káblu od internetového poskytovateľa a využiť preddefinovanú bezdrôtovú sieť. Tlačidlom WPS pokojne pripojíte všetky zariadenia v domácnosti. Ocenili sme aj gigabitové porty LAN, čo povedzme už v tejto cenovej kategórii nie je nič výnimočné. Kto plánuje pripojiť sieťový disk, nebude výrazne limitovaný dátovým spojom. My sme využili pripojenie externého disku cez USB rozhranie. Tu sme narazili na menšie komplikácie. Či za to môže „Windows networking“ alebo firmvér routera sa nám nechcelo zisťovať, no dostať sa k disku bolo najistejšie cez FTP protokol. Je to mierna nevýhoda, môže ale nemusí vám na vytvorenie sieťového bodu v podobe disku postačiť len jeho pripojenie. Systém ho našiel, no pripojiť sme sa k nemu nemohli. Spomínaný spoj FTP vyriešil naše problémy. Vytvorili sme jeden účet s heslom a právami na čítanie aj zápis a mohli prezerať obsah disku. Takýchto kont môže urobiť päť.

ZyXEL_NBG6515_7321_vyd5_nowat

Chválime aj dva vypínače na zadnej strane. Jeden je hlavný na celé zariadenie, druhý vypína bezdrôtovú kartu. To sa dá síce robiť aj cez plánovač, no zdal sa nám menej prehľadný a z popisu nám nebolo celkom jasné, ktoré časy aktivujeme. Či tie, počas ktorých bude Wi-Fi fungovať alebo nie. Inak je ovládanie vyriešené k našej spokojnosti. Predvolieb je tu viac ako môže bežný používateľ potrebovať a kto sa vyzná, ľahko si tento kľúčový prvok v domácej sieti vyladí podľa vlastných preferencií. Nám sa napríklad páči jednoduché rozhranie. Tu vidíte mapu vašej siete. My sme mali zapojený tento router za modemom/routerom od poskytovateľa internetu. Vytvorili sme si vlastný segment siete. A bolo to vidno aj v grafickom znázornení. Androidové telefóny mali ikonu notebook s linuxovým tučniakom na obrazovke. Ostatné počítače s Windows mali čiernu obrazovku. Pekné a výstižné. Kliknutím na každú ikonu sa dozviete názov zariadenia, MAC adresu a IP adresu. Podľa ikony tiež vidíte, ktoré z nich sú pripojené cez kábel a ktoré cez Wi-Fi.

Router môžete využiť aj ako opakovač signálu alebo ako AP na vytvorenie ďalšej siete bez pokročilej funkcionality klasického routera.

V rámci testovacej vzdialenosti na desať metrov a dve panelové steny sme boli pripojení cez 5 GHz sieť. Rozdiel bol najmä v počiatočnej rýchlosti. Trvalo asi minútu, kým sme sa dostali k priemernej rýchlosti 7,5 MB/s. Pri priamej viditeľnosti na vzdialenosť asi jedného metra sme boli na tejto rýchlosti do niekoľkých sekúnd. Prenos bol stabilný a v sieti neboli aktívne žiadne iné zariadenia.

Hodnotenie:
+ jednoduché sprevádzkovanie, gigabitové porty LAN a WAN, cena a funkčná výbava, pokrytie
– sprevádzkovanie USB disku pre začiatočníka
Cena: 45 EUR

ZyXEL WRE2206

Rozšírenie internetového pokrytia nie je doménou len tých, čo bývajú v rodinných domoch. Panelové steny vedia spoľahlivo zaraziť signál úplne alebo o viac ako 50 %. Na mieste je teda použitie „predlžovača“ signálu. Zariadenie netreba nijak konfigurovať ako použijete tlačidlo WPS. Potom ho stlačíte a router a zariadenia sa k sebe pripoja. My sme si dali robotu s manuálnou konfiguráciou a to najmä preto, aby sme videli, na ktorú sieť sa pripájame. To nie je problém. Môžete takisto využiť továrenské nastavenia Wi-Fi extendera. Nakoniec sme si názvy upravili podľa seba. Jeho rýchlosť bola nižšia, ako rýchlosť routera, no toto nám neprekážalo.

ZyXEL_WRE2206_7322_vyd5_nowat

Plný signál v ďalšej miestnosti bol pre nás prioritou. Navyše je na tele eternetový konektor, a tak môžete do zariadenia pripojiť počítač alebo napríklad sieťový disk. Narazíte síce na 100-megabitové porty, no keďže ide len o zariadenie štandardu N a maximálnej rýchlosti 300 Mbit/s, gigabitové by tu boli zbytočné. Na tele je okolo kruhového tlačidla WPS súprava LED diód. Signalizujú tak, či je daný počet zariadení pripojených na extender optimálny alebo je ich príliš veľa. Okrem toho je tu znázornenie intenzity signálu k hlavnému routeru, na ktorý ste extender pripojili. Aj vďaka tomu sa dá nastaviť dobré umiestnenie. To ale inak uvidíte aj v konfiguračnom nastavení pri prechádzaní dostupných Wi-Fi a výberu, na ktorú chcete toto zariadenie napojiť. Máme však jedno „ale“. Podľa nás dosť podstatné a tou je neschopnosť obnovy internetového spojenia po reštartovaní hlavného routera. Zakaždým bolo treba počkať, kým hlavný router nabehne a potom odpojiť z elektriky extender a znovu zapojiť a počkať, kým nabehne extender. Keďže na noc router vypíname, bolo to nepohodlné.

Hodnotenie:
+ užitočné zariadenie za výbornú cenu, LAN port na tele, signalizačné LED
– nedokáže obnoviť spojenie po strate spojenia
Cena: 35 EUR

Strany z TOUCH_IT_2015_05_inz-2tabulka_sietove_nowat

Verdikt touchIT

ZyXEL NBG6515 je AC router za skutočne dobrú cenu. Mali sme síce mierne výhrady ku konfigurácii, no faktom je, že tu máte jeden USB port a štyri gigabitové LAN porty. Tie využijete so SmartTV alebo sieťovým diskom. ZyXEL WRE2206 je predlžovač Wi-Fi signálu s vlastným LAN portom. Tiež veľmi dobrá vec. Občas ho ale budete musieť odpojiť a zapojiť znova, po strate spojenia s routerom ho neobnoví naspäť.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.