Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Česko-slovenský scale-up Domotron, špecialista na chytré domácnosti, inštaloval svoje nové bezdrôtové riešenie do showroomu dizajnérskej spoločnosti Lasvit, čím bola odštartovaná spolupráca týchto dvoch firiem. V showroome prostredníctvom bezdrôtovej technológie ovláda osvetlenie, tienenie a kúrenie. Každý si môže vyskúšať, ako celý systém funguje. Vďaka bezdrôtovej technológii je už Domotron pripravený k inštalácii do všetkých domácností. Pre dokončenie vývoja a na výrobu prvých sérií hľadá spoločnosť ďalšieho investora. Už druhé investičné kolo v hodnote niekoľkých miliónov eur sa zrealizuje do pol roka.

Česko-slovenský scale-up Domotron, ktorý sa venuje vývoju vlastného riešenia domácej automatizácie, predstavil revolučné bezdrôtové pripojenie domácich technológií. Prototypy bezdrôtových modulov boli nainštalované do pražského showroomu sklárskej a dizajnérskej spoločnosti Lasvit, kde Domotron ovláda osvetlenie, tienenie a kúrenie. Zákazníci si v ňom môžu na vlastnej koži vyskúšať bezdrôtový Domotron ešte pred uvedením na trh.

„Našou víziou vždy bolo, aby sme dostali skutočnú domácu automatizácie do významne väčšieho počtu domácností. Aby táto technológia neostala navždy len výsadou prémiových rezidencii. Prvým krokom, ktorý nám zabral niekoľko rokov vývoja, bola štandardizácia systému. To preto, aby sa každý projekt nemusel vždy programovať na mieru, čo je bežnou praxou v tomto segmente. Druhým krokom je zbavenie sa závislosti na špeciálnej kabeláži, ktorá znemožňuje inštaláciu Domotron do hotových domácností. Predstavením bezdrôtovej verzie produktu túto víziu napĺňame” priblížil Martin Budaj, CEO Domotronu.

Bezdrôtový systém si zachováva 100 % spoľahlivosť a funkcionalitu drôtového riešenia. To Domotronu umožní inštalovať systém do už vybudovaných domácností, kde nie je možnosť urobiť potrebné stavebné úpravy pre kabeláž. „Pre inštaláciu funkčného prototypu sme hľadali čo najzaujímavejšie miesto. Som rád, že sme našli zhodu vízií práve s Lasvitom,” doplnil Budaj.

 V Lasvite často a radi pri dizajnovaní našich inštalácií využívame moderné technológie a inovatívne postupy. K našim najznámejším kinetickým a dynamicky nesvieteným inštaláciám patrí napríklad tá v koncertnej sieni Princa Mahidola na univerzite v Bangkoku alebo Dubajská opera. Preto vítame, že náš showroom môže demonštrovať riešenie Domotron, ktoré už dnes prináša štandard budúcnosti,“ vysvetlil Martin Zadák, Area Manager Lasvitu pre oblasť Európy.

 Spoľahlivá bezdrôtová komunikácia domácich technológií

Na rozdiel od smart home riešení Domotron nie je postavený na WiFi alebo Bluetooth, ale na frekvencii, ktorá sa používa na bezdrôtovú komunikáciu v priemysle.

„Ide o komunikáciu v pásme s nižšou frekvenciou a teda dlhšou vlnou – čo zaručuje lepšiu priechodnosť cez steny a neprerušiteľnosť komunikácie,” vysvetlil technický riaditeľ Domotron Ján Zuštiak.

Prepojením technológií prostredníctvom smart home systému Domotron získa showroom viacero výhod. Hlavnou pridanou hodnotou je autonómne riadenie pripojených technológií. Na základe vopred špecifikovaných parametrov Domotron ovláda v showroome napr. fancoily, pričom intenzita kúrenia závisí od aktuálneho rozdielu medzi nastavenou teplotou a reálnou teplotou v danej zóne a niekoľkých ďalších faktoroch. Vďaka meteostanici budú na dosiahnutí nastavenej teploty spolupracovať aj žalúzie, ktoré sa v prípade vysokej intenzity slnečného svitu otvoria, aby kúrenie bolo čo najefektívnejšie. Spolupráca technológií bude pozitívne vplývať aj na spotrebu energií v showroome.

Systém Domotron užívateľovi umožňuje aj vytváranie inteligentných akcií, cez ktoré môže ovládať niekoľko technológií súčasne. V showroome bude nastavená napríklad príchodová alebo odchodová akcia. Pri zatváraní showroomu sa jedným klikom vypnú svietidlá, zmení režim kúrenia a stiahnu žalúzie. V bežnej domácnosti sa do akcie môže pridať ešte uzavretie hlavného uzáveru vody, aktivovanie zabezpečovacieho systému, alebo ktorákoľvek funkcia integrovanej technológie.

Ovládacie prvky

Manuálne ovládanie technológií v showroome bude možné cez aplikáciu v smartfóne alebo tablete, dotykovým tlačidlom Domotron alebo klasickými tlačidlami od českého výrobcu Obzor. Funkcie nástenných tlačidiel bude možné kedykoľvek v aplikácii zmeniť, čo bude praktické pri obmene svetelnej expozície, alebo iných zmenách v showroome.

Revolučnou vlastnosťou Domotronu v odvetví domácej automatizácie je užívateľská možnosť kedykoľvek meniť nastavenia technológií. Na rozdiel od konkurencie, v Domotrone neprichádza užívateľ ani integrátor ku styku so žiadnym programovacím jazykom. Všetky technológie sa nastavujú v grafickom užívateľskom rozhraní prostredníctvom modifikácie parametrov, ako napríklad čas, pohyb, intenzita osvetlenia, hladina CO2, vlhkosť vzduchu, teplota a podobne.

Pre ovládanie showroomu, rovnako ako pri akomkoľvek inom projekte z dielne Domotronu, sú použité hardvérové komponenty, ktoré pre Domotron vyrába česká spoločnosť Teco. Logika systému je uložená v centrálnej jednotke, čo umožňuje ovládanie technológií aj bez pripojenia na internet. Osvetlenie, vonkajšie žalúzie, radiátory a fancoily sú pripojené k centrálne cez rôzne aktory, pričom hardvér je umiestnený v elektrickom rozvádzači a je distribuovaný v rámci priestoru showroomu.

„Riadiace systémy – hardvér – vyvíjame a vyrábame už viac ako 40 rokov a aplikujú sa v najrôznejších odvetviach priemyselnej automatizácie v 60 krajinách sveta. Kvalita a dlhodobá životnosť, ktorá je nutná pri automatizácii výrobných liniek či ropných terminálov sa dostáva prostredníctvom Domotronu k bežným spotrebiteľom a rovnako tak k nim prichádza bezdrôtový variant, ktorú momentálne dolaďujeme,” povedal Petr Ovčáček, obchodný riaditeľ spoločnosti Teco.

Dokončením vývoja bezdrôtových modulov sa komerčný potenciál Domotronu zvýši stonásobne. „V Európe sa ročne postaví približne 2,5 milióna nových rodinných domov a bytov, čo bol pre Domotron doteraz potenciálny trh. S bezdrôtovým systémom sa tento potenciálny trh rozšíri z novostavieb na všetky domácnosti, ktorých je len v Európe viac ako 220 miliónov,” ozrejmil Alex Janušek, obchodný riaditeľ Domotronu.

Domotron hľadá nového investora

Domotron v horizonte pol roka plánuje zrealizovať už druhé kolo investície. „Druhé investičné kolo v hodnote niekoľkých miliónov eur, z ktorého budeme financovať dokončenie vývoja, výrobu prvej série bezdrôtových prvkov a vstup na nové trhy, plánujeme spraviť v horizonte niekoľkých mesiacov. Jednou možnosťou je zrealizovať ho celé s terajším investorom, fondom Bohamia Venture Capital, ktorý má záujem sa ďalšej expanzie Domotronu významne zúčastniť. Druhou možnosťou je pustiť na palubu ďalšieho investora, ktorý prinesie spoločnosti strategickú výhodu pri plánovanej rýchlej expanzii,” priblížil plány o druhej investícii Janušek.

Značky: