Spoločnosť DongFeng Motor Slovensko na prebiehajúcom Autosalón Autoshow Nitra 2024 ukázala rekordný počet noviniek vo svojej ponuke.

BOX

Pod vlastnou značkou priniesla v prvom rade dlhšie očakávaný kompaktný elektromobil, ktorého hlavnou výhodou oproti konkurencií je cenová dostupnosť. Stupeň výbavy a použité technológie pritom nechávajú za sebou konkurenčné modely a to napr. pri pohľade na zadnú časť modelu BOX. Tento jednoduchý názov skrýva na svoju kategóriu nadpriemerne parametre. Vonkajší vzhľad modelu BOX pôsobí hodnotne, pričom jeho rozmery sú 4030 × 1810 × 1570 mm s rázvorom kolies 2660 mm. Na vonkajšom dizajne zaujme absencia zbytočných dekoratívnych prvkov – všetko je jednoduché a vkusné, čo pridáva na nadčasovosti. BOX disponuje bezrámovými oknami dverí a panoramatickou strechou, čo sú v dnešnej dobe výsady prémiovejších áut. Všetky svetlomety sú vybavené LED technológiou.

Srdcom inovácií je 12,8-palcový displej, ktorý nielenže dodáva štýl, ale aj poskytuje používateľsky príjemné rozhranie pre multimediálny systém. Umožňuje pohodlné ovládanie navigácie, audio systému a iných funkcií vozidla, ako 360° kamera či adaptívny tempomat. Toto auto už podporuje Apple CarPlay a Android Auto.

Na pohon slúži synchrónny elektromotor s výkonom 70 kW (95 koní) a maximálnym krútiacim momentom 160 Nm prenášaným na prednú nápravu. Maximálna rýchlosť je 140 km/h. Je to primárne mestské auto, ale nezľakne sa ani dlhších výletov, keďže LFP batéria ponúka, v konfigurácii s väčšou kapacitou, dojazd až 340 km na jedno nabitie (podľa WLTP).

Rozšírená záruka na batériu je na 2+6 rokov alebo 150 000 km. BOX štartuje s cenou 22 990 € v základnej výbave,  pričom najvyššiu výbavovú verziu si môžete objednať za 26 490 €.

T5 EVO HEV a U-TOUR HEV

Ďalšími novinkami sú hybridné verzie obľúbených modelov T5 EVO a U-TOUR. T5 EVO HEV kombinuje spaľovací motor s elektrickým motorom, čo vedie k efektívnejšiemu využitiu paliva. Pri zrýchľovaní poskytuje elektrický motor okamžitý nástup krútiaceho momentu, čo znamená hladkú a plynulú akceleráciu bez oneskorenia. Môže sa pochváliť dizajnovým konceptom, ktorý sa vyznačuje svojou príťažlivosťou a mohutným vzhľadom.

Zadnú časť vozidla zdobia moderné, výrazné zadné svetlá, ktoré zvyšujú jeho vizuálnu príťažlivosť. Dynamický športový vzhľad ďalej umocňujú štyri výfukové koncovky, umiestnené na oboch stranách vozidla. Rozšírená záruka bez príplatkov na 3+2 roky alebo 150 000 km pre model T5 EVO HEV je zahrnutá v cene vozidla, ktorá je 35 990 €.

U-TOUR HEV, ktorý je vybavený 1,5-litrovým radovým štvorvalcovým motorom s maximálnym výkonom 125 kW a maximálnym krútiacim momentom 280 Nm. Maximálny výkon elektromotora je 55 kW a poskytuje 300 Nm krútiaceho momentu. Rozšírená záruka bez príplatkov na 3+2 roky alebo 150 000 km pre model U-TOUR HEV je zahrnutá v cene vozidla. Tá je 36 990 €.

VOYAH COURAGE, VOYAH PASSION PHEV, VOYAH DREAM PHEV a VOYAH FREE REV

Pod subbrandom VOYAH sa predstavujú 2 nové modely a 2 modely v nových modifikáciách pohonu. VOYAH COURAGE plne elektrické luxusné SUV s technologickou výbavou na úrovni prémiových značiek. Avšak s príjemnou cenovkou 49 900 €. Len pre lepšiu predstavivosť zopár vychytávok: centrálny 15,05″ OLED displej pomocou gesta posúvateľný po palubnej doske pred spolujazdca, bezdrôtové rýchlonabíjanie telefónu (50 W), inteligentný systém vône, zvukovo izolované sklá, nočné videnie. 4725 mm dlhé, 1900 mm široké a 1650 mm vysoké SUV pri hmotnosti 2265 kg ponúka 80 kWh CATL batériu, ktorá dodáva energiu elektrickým motorom s max. výkonom 320 kW a točivým momentom 620 Nm poháňajúcim obe nápravy. Tieto parametre umožňujú zrýchlenie 0-100 km/h na úrovni 4,9 s, maximálku 200 km/h a dojazd až 440 km.

VOYAH PASSION PHEV je luxusný plug-in hybridný sedan pre náročných. Srdcom Voyah Passion PHEV je prepracovaný plug-in hybridný pohonný systém, ktorý kombinuje 1,5-litrový preplňovaný benzínový motor s dvoma elektromotormi. Vďaka tomuto spojeniu dosahuje sedan celkový výkon 390 kW a krútiaci moment 810 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvláda za pôsobivých 5,9 sekundy a maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 200 km/h. Stelesňuje vrchol luxusu a technológií v segmente plug-in hybridných sedanov. Ponúka ohromujúci dizajn, priestranný a komfortný interiér, špičkový výkon a dojazd. Úroveň luxusu najlepšie vystihujú tieto prvky výbavy: audio systém Dynaudio so 14 reproduktormi, 1,4 m dlhý výsuvný dotykový displej s 3 obrazovkami, bezdrôtové rýchlonabíjanie telefónu (50 W), face ID rozpoznávanie tváre, vyhrievanie, ventilácia a masážna funkcia predných aj zadných sedadiel, systém čerstvého vzduchu s difuzérom vône, nočné videnie a iné. Cena tohto prémiového modelu je 64 990 €.

VOYAH DREAM PHEV je vybavený kombináciou spaľovacieho motora a elektrického motora, čo umožňuje vysoký výkon a efektívnu spotrebu paliva. Kombinovaný výkon dosahuje 310kW a 620 Nm. Batéria s kapacitou 43 kWh poskytuje dojazd na elektrickú energiu až 236km, čo je v tejto triede vynikajúce. Batériu pritom nabijete už za 30 minút vďaka rýchlemu až 80 kW nabíjaniu. Kombinovaný dojazd spolu s 51 litrovou nádržou je úchvatných 1231km. Pri rozmeroch tohto 7-miestneho MPV 5 315 x 1 985 x 1 800 mm a rázvore 3 200 mm to predstavuje priam neuveriteľné údaje. Vďaka dvojitým oknám je vnútorný priestor vozidla výrazne tichší, čo prispieva k pohodlnejšej a príjemnejšej jazde. Všetky sedadlá vo vozidle sú vybavené vyhrievaním, čo zabezpečuje tepelný komfort pre cestujúcich aj počas chladných dní. Sedačky sú tiež vybavené masážnou funkciou, ktorá poskytuje ďalší stupeň pohodlia. Masážne sedačky pomáhajú uvoľniť svaly a zlepšiť krvný obeh počas dlhých jázd.

VOYAH FREE REV je elektrické vozidlo, ktoré kombinuje elektrický motor a batériu so spaľovacím motorom slúžiacim ako generátor. Vozidlo je schopné dosiahnuť čisto elektrický dojazd až do 318 kilometrov! Mení doterajšie hranice toho, čo je možné dosiahnuť. Systém pohonu je navrhnutý tak, aby ponúkol výnimočný výkon na úrovni 360 kW (490 koní) s krútiacim momentom 720 Nm. Pohon oboch náprav zabezpečí zrýchlenie z 0-100 km/h za 4,5 sekundy. Zároveň ponúka impozantný dojazd až 1357 km, čo ho robí ideálnym spoločníkom na cestovanie aj na dlhé trasy. Prístrojová doska s trojicou výsuvných spojených 12,3“ obrazoviek umožňuje ovládanie zábavného infotainmentu, funkcií elektrických sedadiel či klimatizácie aj spolujazdcovi na displeji pred ním. Toto auto sa ponúka v dvoch verziách pohonu za bezkonkurenčnú cenu vzhľadom k prémiovej výbave: Dongfeng Voyah FREE REV 318 RWD – 56 990 €, Dongfeng Voyah FREE REV 318 4WD za 59 990 €.

M_HERO 917

Pod ďalším subbrandom M-HERO prichádza hneď s dvomi verziami modelu M-HERO 917, čisto elektrickou a REV verziou. Ide o impozantné SUV, ktoré kombinuje ohromujúci výkon s neuveriteľne robustnou konštrukciou, komfortným interiérom a modernými technológiami. Je to ideálne auto pre tých, ktorí hľadajú dobrodružstvo a chcú zdolávať aj tie najnáročnejšie terény. Ponúka ohromný výkon až do 800 kW disponujúci jednou z najväčších batérií na trhu s kapacitou až 142 kWh vo verzii BEV. Impozantné rozmery podčiarkujú jeho silu a robustnosť, veď posúďte sami: 4 987 × 2 080 × 1 935 mm, rázvor 2 950 mm, pohotovostná hmotnosť 3 293 kg (BEV) resp. 3 130 kg (REV). Vďaka pneumatickému systému sa svetlá výška mení v rozmedzí od 230 do 335 mm pri čisto elektrickom pohone a od 221 do 326 mm pri REV variante. Brzdový systém dodala renomovaná značka Brembo. Vpredu nájdeme šesťpiestikové strmene, ktoré zaručujú maximálny brzdný výkon. Po aktivácii terénneho režimu zvládne prekonávať vodné brody s hĺbkou až 900 mm a poradí si aj s náročným terénom. V zdvihnutej polohe má predný nájazdový uhol 36,8°, zadný 37,5° a prechodový uhol 27,9°. Zadné kolesá sa dajú natočiť v neobvykle veľkom uhle až 10,6°, čo umožňuje autu pohybovať sa diagonálne tzv. „krabím krokom“. M-HERO 917 sa pýši luxusným interiérom s bohatou výbavou. Tento model však ponúka oveľa viac, než len štandardnú výbavu. Nájdete v ňom aj elektricky výsuvné nášľapy pod prahmi s diódovým osvetlením. Na strešnom nosiči s nosnosťou 100 kg môžete mať namontovanú výkonnú 60-wattovú diódovú rampu s dosahom až 400 metrov. A pre tých najnáročnejších je v zozname originálneho príslušenstva k dispozícii aj elektrický dron Puzhou S400 s vlastným kamerovým systémom.

Zdroje: Dongfeng

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.