Smartfón, ktorý chce zaujať najmä cenou.

Doogee X90L je smartfón s cenovkou tesne pod 100 eur. Výbava neohúri a zodpovedá jeho cene. Hoci, pár drobných prekvapení sme počas krátkeho testovania tohto telefónu našli.

Doogee X90L sme testovali spoločne s modelom Y7. Oba smartfóny majú takmer identickú cenu, odlišujú sa však v niektorých parametroch a v dizajne. X90L má obyčajný a nezaujímavý dizajn. Platí to najmä pre zadnú stranu s pogumovaným povrchom, pôsobí fádne.

Displej má malý výrez, ktorý je verný aktuálnym trendom smartfónov pre rok 2019. Rámiky okolo displeja a najmä pod ním sú však pomerne hrubé. Reálne v tejto cene asi ťažko čakať niečo iné. Výrobca použil 6,1-palcový LTPS displej s rozlíšením 640 × 1280 pixelov. Jeho kvalita je dobrá, Y7 však ponúka výrazne lepší displej.

Základom telefónu je procesor MediaTek MT6739. Sekundujú mu 3 GB RAM a 16 GB úložisko. Kapacitu operačnej pamäte chválime, úložisko by malo postačovať. Telefón dosiahol v AnTuTu 46-tisíc bodov. Plynulosť telefónu je väčšinou dobrá, treba však počítať s občasným spomalením. Z hľadiska svižnosti telefónu sa nám viac páčil model Y7.

Doogee X90L

Android 9 a aktualizácie k 5. júnu

Doogee X90L nás počas testovania párkrát prekvapil. Najskôr tým, že podporuje 5 GHz Wi-Fi siete a následne tým, že nám v rámci úvodného nastavenia ponúkol nastavenie karty pre Google Pay. Toto nerobia všetky telefóny automaticky a bohužiaľ, X90L reálne neobsahuje NFC čip, takže pre bezkontaktné platby ho nevyužijete.

Príjemným prekvapením je však softvérová podpora. X90L ponúka Android 9, bezpečnostné aktualizácie boli počas testovania k 5. júnu 2019. Android je v takmer čistej verzii, predinštalovaným balastom neotravuje.

Telefón má vo výbave 3,5 mm jack a hybridný slot pre dve nano SIM karty, resp. microSD kartu. Batéria má kapacitu 3400 mAh a výdrž batérie je nadštandardná. Nabíjanie cez micro USB port je pomalé, priložená nabíjačka má výkon 5 W. V tomto prípade nie je súčasťou balenia ochranný obal.

Doogee X90L možno skritizovať za chýbajúcu LED diódu a nekvalitnú reprodukciu zvuku. Duálny fotoaparát je v tomto prípade viditeľne lepší v porovnaní s modelom Doogee Y7. To platí aj pre selfie fotoaparát. Z hľadiska kvality fotiek síce nečakajte zázraky, ale vzhľadom k cene sme neboli sklamaní.

Doogee X90L

thumbs-up-icon

Výhody

  • Android 9 s aktuálnym zabezpečením
  • Slušná výdrž
  • cena pod 100 eur

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Menej kvalitná reprodukcia zvuku
  • Chýba LED dióda
  • Pomalé nabíjanie

Prečítajte si aj:

Doogee Y7: Čo ponúka smartfón za 105 eur?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit