Nie je to iba prezlečený Android.

Doro je výrobca telefónov, ktorý sa zameriava najmä na seniorov. Jeho novinka Doro 8035 sa pokúša priniesť do tohto segmentu inteligentné funkcie smartfónov. Okrem operačného systému Android so zjednodušeným rozhraním však telefón ponúka aj zvonenie, ktoré je prispôsobené sluchovým obmedzeniam starších ľudí, či asistenčné tlačidlo pre prípad núdze. Smartfón je v predaji od začiatku augusta v cene od 199 eur.

Výrobca v prípade novinky zdôrazňuje výbornú ergonómiu a intuitívne ovládanie, ktoré ukladá informácie o najčastejšie používaných funkciách. Doro 8035 má tiež zabudované špeciálne asistenčné tlačidlo pre prípad núdze. Do SOS tlačidla si môžete nahrať až päť kontaktov svojich najbližších či lekára, na ktoré telefón pri stlačení SOS tlačidla volá. Ak prvý kontakt v poradí hovor neprijme, telefón automaticky vytočí nasledujúce telefónne číslo, až pokiaľ sa nedovolá pomoci. Zároveň sa rozošlú kontaktom SMS správy a GPS súradnice aktuálneho miesta, kde sa senior nachádza.

S nabíjacím dokom a aplikáciou pre vzdialený prístup

Doro 8035 sa od bežných smartfónov odlišuje aj frekvenciami, ktoré využíva pri vyzváňaní a prenose hovoru. Podľa výrobcu sa využívajú frekvencie, ktoré sú pre seniorov dobre počuteľné. Telefón ponúka tiež efektívne potlačenie rušivého okolitého hluku či priamu kompatibilitu s načúvacími prístrojmi. Súčasťou základného balenia je aj praktický nabíjací dok, takže nie je potrebné priamo pripájať nabíjací kábel k telefónu.

Užitočná môže byť aj aplikácia My Doro Manager, ktorá umožňuje dôveryhodným ľuďom, ktorí od seniora dostanú prístup, ovládať telefón na diaľku. Pomocou tejto služby je možné upraviť jas displeja, zvuky, nastavenie čísiel rýchlej voľby alebo tlačidlo pre asistenciu a pod. Aplikácia tiež ponúka jednoduchý spôsob, ako preniesť dáta do nového telefónu, zálohovať a zdieľať fotografie či videá, a zároveň pomôže nájsť aj stratený telefón.

Je zrejmé, že vyššie uvedenými funkciami sa Doro 8035 značne odlišuje od bežných smartfónov v predaji. Z hľadiska hardvérovej výbavy ponúka 5-palcový displej s rozlíšením 1280 × 720 pixelov, procesor Snapdragon 210 a 16 GB úložisko. Batéria má kapacitu 2500 mAh, operačný systém je Android 7.1. O testovanie telefónu sme požiadali.

Doro 8035 je v ponuke v predajniach O2, Nay a v alza.sk v cene od 199 eur.

Zdroj: Doro

Prečítajte si aj:

Hľadáte telefón pre seniorov? Doro má modely aj pre vašu babku

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit