Zdá sa, že túžby technologických vizionárov zase raz predbehli legislatívu.

Doručovanie zásielok dronmi avizoval šéf spoločnosti Amazon Jeff Bezos pred už takmer desiatimi rokmi. Štart tejto novej služby je ale celkom rozpačitý. Počas prvého mesiaca fungovania v Kalifornii a Texase bolo totiž službou Amazon Prime Air obslúžených menej ako desať domácností.

Vyplýva to z informácií zverejnených portálmi The Information a Business Insider. Problémom môže byť napríklad to, že drony Amazonu zatiaľ nemôžu autonómne lietať nad cestami. Konkrétne to znamená, že ak dron potrebuje čo i len preletieť krížom ponad cestu, mal by na to dohliadať ľudský operátor, aby sa presvedčil, či nedôjde k ohrozeniu vozidiel. Ide o nariadenie americkej Federálnej správy letectva – Federal Aviation Administration (FAA).

Do novembra minulého roka pritom nemohla spoločnosť Amazon so svojimi dronmi lietať ani mimo riedko obývaných oblastí, nemala možnosť lietať dronmi nad budovami či do vzdialenosti menej ako zhruba 30 metrov od budov. Musela sa obmedziť výhradne na lety nad pozemkami, ktoré mala pod úplnou kontrolou.

FAA zároveň vyžadovala, aby piloti dronov spoločnosti Amazon mali licenciu súkromného pilota, teda takú, ktorá umožňuje lietať skutočným lietadlom, nielen ovládať dron. Možno sa zdá, že ide len o ďalšie byrokratické obmedzenia, ale v tomto prípade majú opodstatnenie. Doručovací dron váži aj vyše 40 kilogramov a asi by nikto nechcel, aby mu takáto váha padla na auto či nebodaj na hlavu. Pri testovacích letoch navyše došlo k piatim haváriám a v jednom prípade bol jej následkom požiar.

Na druhej strane, Amazon argumentuje, že nová generácia jeho doručovacích dronov je bezpečnejšia, spoľahlivejšia a nepotrebuje až taký dohľad ľudských operátorov. Vyzdvihol napríklad zlepšenú detekciu ľudí a prekážok, alebo možnosť letu aj s poruchou jedného zo šiestich motorov.

Ďalším obmedzením je, že podľa platných nariadení sa doručovacie drony nesmú priblížiť k ľuďom. To okrem iného znamená, že obyvatelia napríklad nemôžu byť na dvore v čase, keď tam dron dopravuje balík. Drony zároveň nemôžu letieť viac než pár kilometrov od svojej základne, čo obmedzuje počet potenciálnych zákazníkov.

Zdá sa teda, že ku štandardnému doručovaniu dronmi ešte povedie dlhá cesta. A je možné, že napokon pôjde o slepú uličku.

Zdroj: TheInformation.com, BusinessInsider.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.