Prinesie ľahší prístup k obsahu na webe.

Strojové učenie od Googlu dokáže viac ako len obyčajné AR emoji. To dokazujú funkcie ako napríklad Live Relay, rozpoznávanie zvuku a obrázkov, čo môže viesť k zlepšeniu kvality života pre ľudí s poškodeným sluchom alebo zrakom. K tejto snahe spoločnosti sa čoskoro pridá aj prehliadač Chrome s popismi obrázkov na webe.

Prístupnosť pre web je dôležitým poslaním od jeho vzniku; vývojári webových lokalít už dlho pridávajú k obrázkom manuálne titulky, ktoré sa načítajú, ak sa používa čítačka obrazovky. Veľa stránok nemá čas titulky pridať ku všetkým obrázkom. Je to frustrujúce predovšetkým pre ľudí s poškodeným zrakom.

Cieľom spoločnosti je vyriešiť tento problém pomocou funkcie „Získať popisy obrázkov od Googlu“, čo je funkcia prehliadača Chrome, ktorá odosiela obrázky bez existujúcich popisov ďalej na spracovanie, priamo na servery Googlu. Pravdepodobne s použitím rovnakej technológie, ktorá je už nasadená v službe Google Lens, bude vrátený popis s obrázkom. Na rozdiel od Google Lens sa však popis nevráti, ak sa nedosiahne vysoká zhoda.

Napríklad obrázok nižšie by mohol dostať popis „Zdá sa, že: Ovocie a zelenina na trhu“.

zdroj: Android Police

A na nasledujúcom obrázku bude nasadený titulok: „Zdá sa, že je to ruské koleso v noci.“

zdroj: Android Police

Google tvrdí, že za posledných niekoľko mesiacov testovania vygeneroval už viac ako 10 miliónov popisov obrázkov. V praxi to môže znamenať, že pokiaľ v prehliadači Chrome používate čítačku obrazovky, môžete získať popisy neoznačených obrázkov, alebo napríklad obrázkov, ktoré neobsahujú alternatívny text. Obrázky sa odosielajú spoločnosti Google na vytvorenie popisov. Ak Google nedokáže popísať obrázok, v čítačke obrazovky sa zobrazí správa „Nie je k dispozícii žiadny popis“.

Popis obrázkov je zatiaľ k dispozícii iba v angličtine.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Netflix dostal české rozhranie a viac českého obsahu: Takto si ho aktivujete

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.