Vysáva aj mopuje a konkuruje obľúbeným vysávačom značiek Xiaomi či Roborock.

Segment robotických vysávačov sa neustále zahusťuje. Tradičným výrobcom (robotických) vysávačov, ako je iRobot či Electrolux, začali počas uplynulých rokov konkurovať viaceré čínske spoločnosti. Na Slovensku sa veľkej popularite tešia najmä modely od značky Xiaomi. Tá má však viacero partnerských spoločností, ktorí pre ňu vyrábajú, resp. vyrábali vysávače a teraz chcú uspieť aj samostatne.

Príkladom takejto spoločnosti je Roborock a najnovšie aj Dreame. Vysávače Roborock som testoval minulý rok a moje skúsenosti si môžete prečítať v samostatných recenziách na Roborock S6 Pure (TU) a Roborock E4 (TU). Najnovšie sa ku mne dostal robotický vysávač Dreame Bot L10 Pro, čo je aktuálna vlajková loď značky Dreame, ktorá sa začala predávať iba pred niekoľkými dňami.

Dreame Bot L10 Pro

Dreame Bot L10 Pro. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Obsah balenia a prvé dojmy

Dreame Bot L10 Pro má pomerne chudobné balenie, v ktorom nájdete nevyhnutnú základnú výbavu. Vysávač využíva jednu bočnú kefku a nakoľko ponúka funkciu mopovania, v balení nájdete aj nádržku na vodu a handričku na mopovanie. Testoval som viacero robotických vysávačov a zvykol som si na to, že výrobcovia zvyknú pribaliť do balenia náhradné kefky, filtre či extra handričky na mopovanie. V prípade Dreame Bot L10 Pro to však nečakajte, výrobca žiadne náhradné dielce nepribalil.

Dreame Bot L10 Pro neprekvapí svojim spracovaním a dizajnom nikoho, kto už v minulosti používal robotický vysávač značky Xiaomi či Roborock. Vysávač má okrúhle telo, jednu pogumovanú hlavnú kefu a jednu bočnú kefu. Kvalitu hlavnej kefy chválim, pôsobí kvalitne a odolne.

Vysávač má na hornej strane výčnelok z dôvodu laserovej navigácie. Opäť, ak ste už videli nejaký iný vysávač s laserovou navigáciou, potom vás tento prvok neprekvapí. Čo je však novinka – Dreame vylepšilo laserovú navigáciu o LiDAR senzor, ktorý je zabudovaný v prednom nárazníku vysávača, hneď nad predným kolieskom.

LiDAR možnože poznáte z telefónov radu iPhone 12, Apple sa touto technológiou počas ich predstavenia chválil. V skratke, LiDAR umožňuje zariadeniu vidieť jeho okolie v 3D. iPhone 12 tak môže merať okolité objekty a skenovať okolie v troch rozmeroch. Robotický vysávač dokáže vďaka LiDAR navigácii presnejšie určiť objekty a iné prekážky a vyhnúť sa im. Aj vďaka tomu je Dreame Bot L10 Pro môj prvý robotický vysávač, ktorý nenaráža do objektov.

Dreame Bot L10 Pro

Dreame Bot L10 Pro. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Nenaráža do objektov

Dreame Bot L10 Pro prináša viacero vylepšení v porovnaní s existujúcimi robotickými vysávačmi na trhu a aj v porovnaní so súrodencami značiek Xiaomi a Roborock. LiDAR senzor, ktorý dopĺňa laserovú navigáciu, som už spomínal. Navigácia a pohyb robota sú tak opäť o niečo dokonalejšie.

Vďaka laserovej navigácii sa robotický vysávač pohybuje efektívne a inteligentne. Vie, kde už bol a kde ešte musí ísť, pričom jeho trasu vysávania si môžete pozrieť prostredníctvom mapy v mobilnej aplikácii. Už dlhé roky som veľkým fanúšikom laserovej navigácie, pretože patrí medzi to najlepšie na trhu – dvojnásobne, ak berieme do úvahy aj cenu vysávačov.

LiDAR senzor a vyhýbanie sa objektom si môžete zapnúť alebo vypnúť v nastaveniach robota v aplikácii. Výhodou vyhýbania sa je, že robot nenaráža do objektov. Nevýhodou môže byť, že si zväčša drží približne jeden až dvojcentimetrový odstup od niektorých objektov. Tento priestor vyčistí pomocou bočnej kefky, avšak za určitých okolností to nemusí byť až tak precízne v porovnaní s lemovaním objektov – aj s príslušným narážaním.

Osobne som však nemal pocit, že by boli miesta v okolí nôh stolov či stoličiek slabšie vyčistené. Steny však lemuje robot precízne a to bez ohľadu na nastavenie funkcie nenarážania do objektov.

Dreame Bot L10 Pro

Dreame Bot L10 Pro. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Sací výkon až 4 000 Pa

Dreame Bot L10 Pro dokáže na jedno nabitie vysávať až 150 minút v závislosti od nastavenia výkonu. V prípade potreby sa dokáže vrátiť do nabíjacej stanice, nabiť sa a pokračovať v upratovaní tam, kde skončil. Túto funkciu je možné zapnúť alebo vypnúť v nastaveniach. Rovnako je k dispozícii funkcia Carpet Boost, ktorá automaticky zvýši sací výkon na maximum v prípade, že sa dostane na koberec.

Vysávač od Dreame ponúka sací výkon na úrovni až 4 000 Pa, čo je výrazne viac ako konkurencia. Takmer všetky existujúce robotické vysávače majú výkon na úrovni 2 000 až 2 500 Pa. Ak teda hľadáte vysávač do bytu, kde je veľa kobercov, Dreame Bot L10 Pro môže byť dobrá voľba.

Nádržka na odpad má objem 570 ml – aj v tomto prípade ide o nadštandardný parameter v kategórii vysávačov s laserovou navigáciou. Obvykle som sa stretával s modelmi, ktoré mali nádržku s objemom 460 ml. A Dreame sa chváli aj vylepšenou hlavnou kefou, na ktorú by sa nemali namotávať vlasy a chlpy. Domáce zvieratko nemám, takže túto vlastnosť vysávača sa mi nepodarilo adekvátne otestovať.

Dreame Bot L10 Pro

Dreame Bot L10 Pro. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Mopovanie s elektrickým čerpadlom

Dreame Bot L10 Pro ponúka aj funkciu mopovania. K dispozícii je 270 ml nádržka na vodu s elektrickým čerpadlom. V nastaveniach aplikácie si môžete zvoliť tri nastavenia intenzity vlhkosti. Osobne som využíval strednú intenzitu – vysávač vymopoval trojizbový byt s rozlohou 62 m2 bez nutnosti dopĺňať vodu počas upratovania a v nádržke po skončení mopovania ostalo ešte trochu vody.

S kvalitou mopovania, resp. mokrého utierania, som bol spokojný. Treba však počítať s tým, že robotický vysávač robí prakticky iba mokré utieranie podlahy a so zaschnutými škvrnami si zväčša neporadí. Tie budete musieť odstrániť manuálne aj s patričným tlačením na danom mieste.

Nevšimol som si ani výraznejšie šmuhy na podlahe, ktoré zanechávali niektoré robotické vysávače, ktoré som testoval v minulosti. Zriedkavo sa však nejaká môže objaviť. Výrobca odporúča mopovať iba pomocou čistej vody. Do nádržky som teda nepridával žiaden čistiaci roztok, ako to umožňujú zariadenia značky iRobot.

Funkciu mopovania aktivujete pripojením nádržky s vodou k zadnej spodnej časti vysávača. Celý proces je jednoduchý a pohodlný, s pripájaním nádržky nebudete mať problém. Komfortné je takisto jej odpojenie, stačí stlačiť dve tlačidlá po bokoch nádržky. Handričku na mokré utieranie je vhodné ručne opláchnuť alebo vyprať po každom mopovaní.

Dreame Bot L10 Pro

Dreame Bot L10 Pro. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Domácnosť rozdelí do jednotlivých miestností

Dreame Bot L10 Pro využíva aplikáciu Mi Home. Tá je k dispozícii pre Android a iOS. Spárovanie vysávača funguje rýchlo a pohodlne, rovnako ako v prípade zariadení značky Xiaomi.

Vysávač si dokáže počas vysávania ukladať mapu vašej domácnosti a tú následne automaticky rozdeliť do jednotlivých miestností. Následne môžete spustiť upratovanie celej domácnosti alebo poslať vysávač priamo z aplikácie do vybraných miestností. Táto funkcia môže byť užitočná napríklad pri mopovaní s vysokou intenzitou vlhkosti.

Dreame Bot L10 Pro podporuje v beta verzii funkciu uloženia máp pre viaceré poschodia. Takisto si môžete vytvoriť svoje vlastné zóny a zadefinovať virtuálne steny či zakázané zóny počas mopovania. K dispozícii sú štyri úrovne výkonu (tichý, štandardný, vysoký a Turbo výkon) a už spomenuté tri úrovne vlhkosti.

Samozrejmosťou je tiež vytvorenie harmonogramu upratovania. Môžete si zadefinovať, či má robot upratovať iba vybrané miestnosti alebo celú domácnosť, v aký čas a ktoré dni a s akým nastavením výkonu, resp. intenzity vlhkosti. Mopovanie však odporúčam používať iba vtedy, keď ste fyzicky doma, nakoľko dokovacia stanica neobsahuje odkvapkávaciu podložku.

Dreame Bot L10 Pro

Dreame Bot L10 Pro. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Čo by ste ešte mali vedieť

Dreame Bot L10 Pro má rozmery 353 × 350 × 96,8 mm a hmotnosť 3,7 kg. Vysávač dokáže zdolať prekážky a lišty do výšky 2 cm, nezasekol sa ani na nohách od sušiaka na bielizeň, s ktorými mali v minulosti problémy niektoré robotické vysávače, ktoré som testoval.

Výrobca udáva hlučnosť na úrovni 65 dB pre tichý režim, avšak aj v štandardnom režime je vysávač podľa môjho názoru znateľne menej hlučný ako priama konkurencia. Je jasné, že v režime Turbo výkonu so sacím výkonom 4 000 Pa budete vysávač počuť. A podobne ako prakticky všetky robotické vysávače, aj Dreame Bot L10 Pro podporuje iba 2,4 GHz Wi-Fi siete.

Dreame Bot L10 Pro si aktuálne môžete zakúpiť cez obchod AliExpress.com – v takom prípade odporúčam, aby ste si zvolili doručenie z poľského skladu. Odpadne tak nutnosť platiť clo a ďalšie poplatky. Sám som však zvedavý, či dostane táto značka v blízkej budúcnosti aj oficiálnu distribúciu pre Slovensko. Určite by to bolo fajn z hľadiska lepšej zákazníckej podpory a aj kvôli riešeniu prípadných reklamácií by to bolo pohodlnejšie.

Dreame Bot L10 Pro

Dreame Bot L10 Pro. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Verdikt

Dreame Bot L10 Pro je výborné zariadenie, ktoré môžem odporučiť každému, kto hľadá robotický vysávač s výborným pomerom cena/výbava. A pokiaľ ste už v minulosti používali vysávač značky Xiaomi alebo Roborock, potom sa v prípade Dreame Bot L10 Pro budete okamžite cítiť ako doma.

Ignorujúc značku – či už ide o Xiaomi, Roborock alebo Dreame, model Dreame Bot L10 Pro predstavuje evolučný posun, ktorý je hodný roku 2021. Laserová navigácia sa zdokonalila vďaka LiDAR senzoru, takže vysávač dokáže presne identifikovať objekty a nenarážať do nich.

Výrobca takisto vylepšil hlavnú kefu, ktorá lepšie odoláva namotaniu vlasov a chlpov, zvýšil výkon vysávania a zdokonalil a zefektívnil mopovanie – vďaka elektronickému čerpadlu a minimalizovaniu viditeľných šmúh počas mopovania.

K dispozícii sú tiež funkcie, ktoré môžu pre niekoho predstavovať pridanú hodnotu, ako je automatické nastavenie maximálneho sacieho výkonu na koberci, funkcia prerušenia, dobitia a pokračovania upratovania vo veľkých domoch či automatické rozdelenie mapy do jednotlivých miestností s podporou uloženia máp pre viaceré poschodia.

Škoda, že značka Dreame zatiaľ nemá oficiálnu slovenskú distribúciu. Vysávač si tak môžete objednať z obchodu AliExpress – aktuálne je dostupný v akciovej cene, ktorá sa v závislosti od použitých kupónov pohybuje na úrovni 300 až 320 eur. Je to iba o trošku vyššia cena v porovnaní s cenou Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro v slovenských obchodoch, pričom Dreame Bot L10 Pro prináša v porovnaní s týmto vysávačom viditeľnú pridanú hodnotu a technologické vylepšenia.

Dreame Bot L10 Pro

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Skutočne inteligentný pohyb robota
  • Nenaráža do objektov
  • Automatické rozdelenie domácnosti do miestností
  • Zónové vysávanie aj naprieč viacerými poschodiami
  • Rekordne vysoký sací výkon
  • Zvýšenie výkonu na kobercoch
  • Zdokonalená hlavná kefa
  • Vylepšené mopovanie v porovnaní so Xiaomi vysávačmi
  • Bezkonkurenčný pomer cena/výbava (platí pre akciovú cenu v dobe publikovania recenzie)

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Robot s mopom vylezie aj na koberec (dá sa tomu zamedziť vytvorením zakázanej zóny pomocou aplikácie)
  • Odkvapkávacia podložka nie je k dispozícii
  • Dreame zatiaľ nemá oficiálnu slovenskú distribúciu, takže prípadné reklamácie a zákaznícku podporu treba riešiť cez AliExpress

Cena: 302,69 eur v dobe publikovania recenzie

Zapožičal: Dreame

Technické špecifikácie:

ModelDreame Bot L10 Pro
Rozmery353 × 350 × 96,8 mm
Navigácia / rozdelenie mapy do zónlaserová + LiDAR / áno, aj viaceré poschodia
Maximálny sací výkon4000 pa, automatické zvýšenie výkonu na kobercoch
Batéria / výdrž na jedno nabitie5200 mAh / 150 minút
Objem nádrže na prach / vodu570 ml / 270 ml + elektronické čerpadlo
Mobilná aplikáciaMi Home
Funkcie a nastavenia v aplikácii4 stupne výkonu, 3 stupne vlhkosti, nenarážanie do objektov, automatické zvýšenie výkonu na kobercoch, automatické dobitie a pokračovanie v upratovaní, harmonogram upratovania, uloženie mapy a automatické rozdelenie do miestností, samostatné mapy pre viaceré poschodia, zónové upratovanie, virtuálna stena, zakázané zóny pre mopovanie
Cena302,69 eur v dobe publikovania recenzie

Prečítajte si aj:

Roborock S6 Pure: Inteligentný robotický vysávač, ktorý aj mopuje (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit