Jeho výbava bude bohato postačovať veľkej väčšine domácností.

DreameBot D10 Plus je robotický vysávač značky Dreame, ktorá už oficiálne pôsobí aj na slovenskom trhu. Ide o rozumne vybavený model, ktorý v cene na úrovni 450 eur ponúka všetko, čo by som očakával od robotického vysávača v roku 2023 – spoľahlivú navigáciu, vysoký sací výkon, funkciu mopovania a dokovaciu stanicu s automatickým vyprázdňovaním.

Ak počujete o značke Dreame prvýkrát, vedzte, že s jej robotickými vysávačmi ste sa už možnože nepriamo stretli – od roku 2017 je súčasťou ekosystému Xiaomi. Dreame pre tohto čínskeho giganta vyrobilo viacero vysávačov a to vrátane modelu Xiaomi Robot Vacuum X10+, ktorý stále patrí k špičke medzi robotickými vysávačmi a zaujme pomerom cena/výbava.

S vysávačom značky Dreame mám viac ako dvojročné skúsenosti. Pokiaľ práve netestujem nejaký nový model, tak ako svoj primárny vysávač používam DreameBot Z10 Pro. Ten som chválil v recenzii pred dvoma rokmi a svoj názor som nezmenil ani po dlhodobom používaní. Pred dvoma rokmi však nemalo Dreame oficiálne zastúpenie na Slovensku, čo mohlo komplikovať servis či reklamácie. Aktuálne je už situácia iná a servis s reklamáciami rieši Alza, ktorá je oficiálnym predajcom Dreame vysávačov na Slovensku.

DreameBot D10 PlusZdroj: TOUCHIT
DreameBot D10 Plus

Výkon 4000 Pa a laserová navigácia

DreameBot D10 Plus mi vo viacerých parametroch pripomína DreameBot Z10 Pro, ktorý dlhodobo používam doma. Ide o robotický vysávač s tradičným okrúhlym tvarom a pravou bočnou kefou. Hlavná kefa je jedna a má šírku 170 mm, čo je štandard na trhu. Rozmery vysávača sú 349 × 350 × 96,3 mm, pričom uvedená výška je vrátane výčnelku, v ktorom je zabudovaný laser.

D10 Plus využíva laserovú navigáciu s pomocným LiDAR senzorom. Pohyb robota je inteligentný a efektívny. Po rozbalení a nastavení vám ponúkne automatické rozpoznanie domácnosti, ktoré v prípade môjho trojizbového bytu s rozlohou 60 m2 trvalo približne 3 minúty. Výsledkom bola mapa s automatickým rozdelením bytu do jednotlivých miestností.

Mapu si môžete podľa potreby upraviť, ak by vysávač nesprávne spojil viacero izieb do jednej, resp. by jednu izbu rozdelil do viacerých častí. Rovnako si môžete nastaviť zakázané zóny, kam nemá vysávač chodiť, resp. ktoré nemá mopovať. Je to praktické, ak máte doma koberce. Upozorňujem, že vysávač vylezie na koberec aj v režime mopovania, čiže ak by vám to vadilo, takýmto spôsobom tomu môžete zamedziť. D10 Plus podporuje uloženie máp pre viacero poschodí.

DreameBot D10 PlusZdroj: TOUCHIT
DreameBot D10 Plus má 170 mm hlavnú kefu

Spoľahlivé vysávanie

DreameBot D10 Plus sa počas upratovania pohybuje spoľahlivo. Do objektov nenaráža, zároveň v ich okolí pomalšie a precíznejšie upratuje, aby sa obtočil okolo nohy stoličky či stola. Špecifickým prípadom môžu byť záclony, ktoré visia až po podlahu – D10 Plus vysáva po záclonu, cez ňu sa už ďalej netlačí. V rámci bežného používania som nemal problém s namotaním kábla či ťahaním predmetu za vysávačom.

DreameBot ponúka maximálny sací výkon až 4000 Pa. V aplikácii Dreamehome si môžete zvoliť zo štyroch nastavení výkonu. K dispozícii je tiež funkcia Carpet Boost, ktorú si môžete zapnúť alebo vypnúť, a ktorá automaticky zvýši sací výkon na koberci.

Vysávač má 5200 mAh batériu a na jedno nabitie dokáže upratať plochu s rozlohou až 270 m2. Výdrž na jedno nabitie sa v závislosti od intenzity vysávania pohybuje medzi 2 až 2,5 hodinami. D10 Plus umožňuje automatické prerušenie vysávania, dobitie a pokračovanie v upratovaní tam, kde skončil.

D10 Plus disponuje všetkými potrebnými senzormi. Zo schodov nespadne, prekážky prekoná do výšky 2 cm. Je to štandard v segmente robotických vysávačov.

DreameBot D10 PlusZdroj: TOUCHIT
DreameBot D10 Plus má výšku 96,3 mm aj s výčnelkom, v ktorom je laser

Základné mopovanie s hĺbkovým režimom

DreameBot D10 Plus ponúka funkciu mopovania, ktoré by som na dnešné pomery označil ako základné. Znamená to, že vysávač využíva handričku, do ktorej dávkuje vodu, aby namokro utrel podlahu. K dispozícii nie je vibračné, sonické ani tlakové mopovanie, čo sú technológie, s ktorými sa môžete stretnúť v prípade iných vysávačov. Handrička je tiež o niečo menšia v porovnaní s niektorými konkurenčnými modelmi.

Kvalita mopovania je štandardne dobrá na pomery robotických vysávačov, avšak nevyčnieva z radu. Chválim však možnosť nastaviť si tzv. hĺbkové mopovanie. Vysávač sa v tomto režime pohybuje hustejšie, čo zlepšuje celkovú kvalitu mopovania a zároveň minimalizuje situácie, kedy by bola plocha nerovnomerne utretá.

Na výber máte z troch intenzít vlhkosti. Ani v prípade najvyššieho nastavenia neostáva podlaha príliš mokrá, takže ju D10 Plus z hľadiska dlhodobého používania nepoškodí. Nádobka na vodu, na ktorú sa pripevní mopovacia handrička, má objem iba 145 ml, takže treba trochu experimentovať, aby ste našli optimálne nastavenie. Ja som využíval režim hĺbkového mopovania s nastavením strednej vlhkosti a voda mi vydržala na vypomovanie celého bytu (vysávač reálne vymopoval 43 m2).

V prípade potreby môžete rozdeliť mopovanie do dvoch úkonov – najskôr pošlete vysávač do prvej skupiny miestností a v rámci druhého mopovania vám uprace zvyšok domácnosti. Po skončení mopovania je potrebné odopnúť nádobku s vodou a handričku umyť. Dokovacia stanica však obsahuje plastovú podložku, takže vysávač vám nepoškodí podlahu ani v prípade, že by ste nechali vysávač po skončení mopovania niekoľko hodín s pripojenou nádobkou s handričkou.

DreameBot D10 PlusZdroj: TOUCHIT
DreameBot D10 Plus má menšiu mopovaciu handričku v porovnaní s niektorými vysávačmi

Aplikácia v angličtine

DreameBot D10 Plus ponúka režim vysávania, mopovania alebo vysávania a mopovania súčasne. Všetky nastavenia a režimy si môžete upraviť v aplikácii Dreamehome pre Android a iOS. Aplikácia neponúka lokalizáciu do slovenčiny či češtiny, je dostupná v angličtine. K dispozícii je podpora pre hlasových asistentov Alexa a Google Asistent.

Cez aplikáciu si môžete nastaviť aj režim pravidelného vysávania, resp. mopovania. Zvolíte si čas, dni a to, či sa majú upratovať všetky miestnosti alebo iba zvolené izby. V rámci upratovania sa aplikuje predvolený režim, čo znamená, že ak chcete aj mopovať, treba k vysávaču pripnúť nádobku s vodou. Môžete tak spraviť napríklad ráno pred odchodom do práce.

Aplikácia DreamehomeZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Dreamehome

Kompaktná a relatívne tichá dokovacia stanica s automatickým vyprázdňovaním

Hlavným lákadlom modelu D10 Plus, ktorým sa tento vysávač odlišuje od väčšiny vysávačov v cene na úrovni 400 až 450 eur, je dokovacia stanica s automatickým vyprázdňovaním. Keďže ju ponúka aj môj Z10 Pro, tak môžem po viac ako dvoch rokoch používania potvrdiť, že ide o jednu z najlepších inovácií v segmente robotických vysávačov za posledné roky. Výrazne zvyšuje pohodlie robotického vysávania, nakoľko nemusíte manuálne vysypať prach z nádobky vo vysávači po každom (druhom) vysávaní.

Dokovacia stanica vysávača DreameBot D10 Plus patrí medzi tie kompaktnejšie. Jej rozmery sú 303 × 403 × 399 mm. V porovnaní s modelom Z10 Pro som ocenil citeľne nižšiu výšku. Plusové body dávam aj za výraznejšie tichšie vyprázdnenie po skončení vysávania. Je to detail, ale treba naň upozorniť.

V dokovacej stanici sa nachádza vrecko na prach s objemom 2,5 litra, ktoré môžete v prípade potreby jednoducho vymeniť. Dreame tvrdí, že jedno vrecko vám vydrží približne 45 dní, avšak v mojich podmienkach je to v prípade modelu Z10 Pro reálne 4 až 5 mesiacov. Závisí od veľkosti vašej domácnosti a od počtu vysávacích cyklov za týždeň.

DreameBot D10 PlusZdroj: TOUCHIT
DreameBot D10 Plus: Súčasťou balenia je jedno náhradné vrecko

Verdikt

DreameBot D10 Plus je spoľahlivý robotický vysávač s automatickým vyprázdňovaním. Práve pokročilá dokovacia stanica, ktorá je súčasťou základného balenia, je hlavným lákadlom tohto vysávača. V tejto cenovej kategórii nejde o štandard a v prípade konkurenčných vysávačov si výrobca niekedy pýta až 200 eur za samostatnú dokovaciu stanicu s automatickým vyprázdňovaním.

Vysávač ponúka kvalitné robotické vysávanie, ktoré bohato postačuje pre väčšinu domácností. Mopovanie je základné, avšak vďaka funkcii hĺbkového mopovania plní svoj účel dobre. Na základe vlastných dlhodobých skúseností odporúčam využívať mopovanie raz týždenne a časom pocítite rozdiel.

Cena: 450 eur

Zapožičal: Dreame

Páči sa nám

  • Dobrý pomer cena/výbava
  • Kompaktná dokovacia stanica s pomerne tichým automatickým vyprázdňovaním
  • Vysoký sací výkon
  • Režim hĺbkového mopovania
  • Nenaráža do objektov
  • Dlhá výdrž batérie

Nepáči sa nám

  • Nižší objem nádobky na vodu
  • Robot s mopom vylezie aj na koberec (dá sa tomu zamedziť vytvorením zakázanej zóny pomocou aplikácie)
  • Aplikácia Dreamehome nie je v slovenčine ani v češtine

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit