Novinka značky Dreame vylepšuje tohtoročný model Bot L10 Pro.

S robotickým vysávačom značky Dreame som sa prvýkrát stretol počas tohto roka (2021), keď som mal možnosť otestovať model Bot L10 Pro. Ten ma potešil atraktívnym pomerom cena/výbava a technologickou výbavou, ktorá je na úrovni ostatných špičkových čínskych výrobcov, ako je Xiaomi či Roborock.

Nie je to náhoda. Dreame je jedným z výrobcov, do ktorých Xiaomi výraznejšie investuje a ktorý mu na oplátku vyrába produkty – v tomto prípade ide o tyčové či robotické vysávače. Dreame sa zároveň snaží uspieť aj pod vlastnou značkou a musím uznať, že latku tento výrobca nastavil vysoko. Na druhej strane, segment robotických vysávačov sa výrazne zahusťuje a konkurencia rastie, takže uspieť na trhu nie je jednoduché.

Dreame Bot Z10 Pro možno definovať ako vylepšenú verziu vysávača Bot L10 Pro. Rozdiel je najmä z hľadiska dokovacej stanice, ktorá v prípade modelu Z10 Pro obsahuje odpadkový kôš. Vysávač sa do nej po skončení vysávania automaticky vyprázdni a vy teda nemusíte manuálne vysypať nádobku na prach.

Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Dreame Bot Z10 Pro a jeho nádobka na prach po automatickom vyprázdnení po skončení upratovania

Automatické vyprázdnenie vysávača je super

Dokovaciu stanicu s odpadkovým košom som používal v minulosti pri testovaní vlajkovej lode značky iRobot – v prípade vysávačov Roomba i7+ a s9+ a takisto aj v cenovo dostupnejšej verzii, s ktorou prišla Roomba i3+. Treba objektívne uznať, že ide o skvelú inováciu, ktorá výrazne zvyšuje komfort robotického vysávania. Naozaj sa nemusíte prakticky o nič starať. Raz za 2 až 3 mesiace vymeníte vrecko na prach v dokovacej stanici a máte vybavené.

S kvalitou vyhotovenia dokovacej stanice v prípade Dreame Bot Z10 Pro som spokojný. Automatické vyprázdňovanie po skončení vysávania funguje spoľahlivo, v nádobke na prach vo vysávači neostal žiaden odpad. Výrobca udáva, že vrecko na prach stačí vymeniť raz za 65 dní, avšak predpokladám, že toto obdobie sa môže líšiť v závislosti od rozlohy vašej domácnosti a pravidelnosti vysávania. Osobne používam Bot Z10 Pro necelý mesiac a zatiaľ som vrecko nemusel meniť.

V úvode recenzie som spomínal, že sa Bot Z10 Pro a L10 Pro odlišujú dokovacou stanicou. Tento rozdiel sa však prejavil aj z hľadiska konštrukcie samotného vysávača – Bot Z10 Pro obsahuje výrezy, cez ktoré dokovacia stanica saje odpad z vysávača a aj z toho dôvodu má tento vysávač menšiu nádobku na prach a takisto aj na vodu v porovnaní s L10 Pro. Takisto platí, že nie je dôvod, aby Dreame predával dokovaciu stanicu s odpadkovým košom samostatne, pretože je kompatibilná iba s modelom Bot Z10 Pro.

Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Dreame Bot Z10 Pro

Nenaráža do objektov

Ignorujúc drobné rozdiely v konštrukcii spodnej časti a v odlišnom objeme nádobiek na prach a vodu – Dreame Bot Z10 Pro ponúka totožné technológie, ktoré som si obľúbil počas testovania a niekoľkomesačného používania modelu Bot L10 Pro. Konkrétne ide o laserovú navigáciu s LiDAR senzorom, vďaka čomu robot prakticky nenaráža do objektov v domácnosti, o vysoký sací výkon na úrovni až 4 000 Pa a o dostatočne kvalitné a rovnomerné mopovanie, ktoré považujem za nadštandardne kvalitné v segmente robotických vysávačov typu 2-v-1.

V tejto súvislosti odporúčam, aby ste si prečítali aj moju recenziu na Dreame Bot L10 Pro, kde som sa jednotlivým technológiám venoval detailnejšie. Tie najdôležitejšie informácie však v skratke zosumarizujem aj v tomto článku.

Laserovú navigáciu v robotických vysávačoch považujem za jednu z najlepších a najspoľahlivejších na trhu. Zabezpečuje inteligentnú a efektívnu navigáciu robota po domácnosti, pričom si môžete na mapke v mobilnej aplikácii skontrolovať, kde všade vysával. Vďaka zabudovanému LiDAR senzoru si môžete zapnúť alebo vypnúť funkciu inteligentného vyhýbania sa objektom.

Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Dreame Bot Z10 Pro

Sací výkon zaujme

Ak si režim zapnete, vysávač prakticky nenaráža do objektov a drží si od nich minimálny odstup. V tomto režime som používal Dreame Bot Z10 Pro aj ja a nemal som pocit, že by vysávač nedostatočne vysával okolo nôh stolov či stoličiek, prípadne okolie stien a rohov.

Maximálny sací výkon na úrovni 4 000 Pa som naplno nevyužil, nakoľko mám v domácnosti primárne tvrdú podlahu. Pre niekoho však môže byť tento parameter pridanou hodnotou, nakoľko väčšina robotických vysávačov na trhu ponúka sací výkon na úrovni 2 000 až 2 500 Pa. K dispozícii je tiež režim Carpet Boost, ktorý automaticky zvýši sací výkon, keď sa robot dostane na koberec.

Dreame Bot Z10 Pro dokáže na jedno nabitie vysávať až 150 minút. V prípade potreby sa vie vrátiť do dokovacej stanice, nabiť sa a pokračovať v upratovaní. Túto funkciu si môžete podľa potreby zapnúť alebo vypnúť. Nádobka na prach má objem 400 ml.

Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Dreame Bot Z10 Pro

Mopovanie je nadštandardné

Čo sa mopovania týka, 150 ml nádobka na vodu postačuje na vymopovanie trojizbového bytu s rozlohou 60 m2 so strednou intenzitou vlhkosti a bez nutnosti doplnenia vody počas upratovania. Dreame nedávno vylepšilo mopovanie modelu Bot L10 Pro – pribudol režim tzv. hlbokého mopovania, v rámci ktorého sa robot pohybuje hustejšie a mopuje precíznejšie. Kvalita mokrého utierania je v tomto režime citeľne vyššia a hoci nedosahuje úrovne mopovania modelu Roborock S7, v segmente vysávačov typu 2-v-1 ide o nadštandard.

Režim hlbokého mopovania by mal koncom augusta dostať aj vysávač Dreame Bot Z10 Pro, takže následne zaktualizujem túto recenziu, aby som doplnil informácie o tom, či si vysávač poradil s vymopovaním trojizbového bytu bez nutnosti dopĺňania nádržky na vodu aj v tomto režime.

Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Dreame Bot Z10 Pro

Využíva aplikáciu Mi Home

Robotické vysávače značky Dreame využívajú mobilnú aplikáciu Mi Home. Tá umožňuje správu vysávača, aktualizáciu firmvéru, nastavenie pravidelného harmonogramu vysávania a prispôsobenie už spomenutých funkcií.

Samozrejmosťou sú údaje o histórii vysávania, návod na pravidelné čistenie senzorov či správa mapky domácnosti. Robot automaticky rozdelí vašu domácnosť do jednotlivých miestností, pričom si môžete vytvoriť aj samostatné zóny alebo zakázané zóny, kam robot nemá chodiť.

V rámci upratovania si môžete nastaviť úroveň vysávania a mopovania a zvoliť si, či má robot upratovať celú domácnosť alebo iba jednotlivé miestnosti, resp. zóny. Aplikácia momentálne neponúka slovenskú lokalizáciu.

Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Aplikácia Mi Home a kľúčové funkcie a nastavenia vysávača Dreame Bot Z10 Pro

Verdikt

Dreame Bot Z10 Pro je skvelý a komplexný robotický vysávač. Prináša všetky technológie, ktoré som si obľúbil pri používaní modelu Bot L10 Pro a obohacuje ich o komfort dokovacej stanice s odpadkovým košom.

Automatické vyprázdnenie smetí je hlavným rozdielom medzi modelmi Bot L10 Pro a Z10 Pro a takisto aj dôležitou otázkou, ktorú si musíte zodpovedať, ak budete zvažovať kúpu vysávača značky Dreame – oplatí sa priplatiť si za túto funkciu? To záleží najmä na vašom rozpočte. Je však nepopierateľné, že táto funkcia prináša pridanú hodnotu.

Dreame momentálne nemá na Slovensku oficiálnu distribúciu, web výrobcu odkazuje na obchod v rámci portálu AliExpress. V dobe publikovania recenzie sa Dreame Bot Z10 Pro predával za cenu necelých 416 eur. Ide o finálnu cenu so zľavami, daňou a doručením z európskeho skladu. Z hľadiska pomeru cena/výbava to považujem za veľmi atraktívnu ponuku. Pre porovnanie, Dreame Bot L10 Pro stojí 342 eur, takže za dokovaciu stanicu s odpadkovým košom si priplatíte necelých 75 eur.

Ak sa pozriem na priamu konkurenciu, za Roborock S7 so subjektívne najlepším robotickým mopovaním v segmente vysávačov 2-v-1, avšak bez dokovacej stanice, zaplatíte 586 eur a cenu 600 eur atakuje aj iRobot Roomba i3+ s dokovacou stanicou, avšak bez funkcie mopovania.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro je stálica na trhu a aktuálne sa predáva za 280 eur. Dreame Bot L10 Pro vám však za menší príplatok ponúkne modernejšie technológie a kvalitnejšie mopovanie, resp. za o niečo vyšší príplatok získate s modelom Z10 Pro okrem kvalitnejšieho mopovania aj vyšší komfort z prakticky bezúdržbového mopovania.

Cena: 416 eur v dobe publikovania recenzie

Zapožičal: Dreame

  • Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
  • Dreame Bot Z10 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Páči sa nám

  • Výborný pomer cena/výbava (vzhľadom na cenu v dobe publikovania recenzie)
  • Zabudovaný odpadkový kôš funguje spoľahlivo a zvyšuje pohodlie
  • Vysoký sací výkon
  • Nadštandardne kvalitné mopovanie v segmente 2-v-1
  • Dlhá výdrž batérie
  • Pokročilé funkcie a nastavenia v mobilnej aplikácii

Nepáči sa nám

  • Nižší objem nádobky na vodu môže prekážať v prípade väčších domácností
  • Robot s mopom vylezie aj na koberec (dá sa tomu zamedziť vytvorením zakázanej zóny pomocou aplikácie)
  • Aplikácia Mi Home nie je v slovenčine

Technické špecifikácie:

ModelDreame Bot Z10 Pro
Rozmery353 × 350 × 96,8 mm
Navigácia / rozdelenie mapy do zónlaserová + LiDAR / áno, aj viaceré poschodia
Maximálny sací výkon4 000 pa, automatické zvýšenie výkonu na kobercoch
Batéria / výdrž na jedno nabitie5200 mAh / 150 minút
Objem nádrže na prach / vodu400 ml / 150 ml + elektronické čerpadlo (pre porovnanie, Bot L10 Pro má 570 / 270 ml)
Mobilná aplikáciaMi Home
Funkcie a nastavenia v aplikácii4 stupne výkonu, 3 stupne vlhkosti, nenarážanie do objektov, automatické zvýšenie výkonu na kobercoch, automatické dobitie a pokračovanie v upratovaní, harmonogram upratovania, uloženie mapy a automatické rozdelenie do miestností, samostatné mapy pre viaceré poschodia, zónové upratovanie, virtuálna stena, zakázané zóny pre mopovanie, automatické vyprázdnenie odpadu po skončení vysávania
Cena416 eur v dobe publikovania recenzie

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit