Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slováci sa presúvajú do virtuálneho sveta. Aj v druhej vlne koronavírusu sme zaregistrovali zvýšený záujem o vlastný virtuálny priestor prostredníctvom .sk domén, a to aj pre prípady, ktoré priamo súvisia so špecifickou situáciou.

Slová ako zdravie, testovanie, dezinfekcia a ďalšie sa vyskytovali v 101 nových registráciách v mesiaci október a v 29 registráciách v mesiaci november. Číslo je oproti prvej vlne pandémie síce nízke, predchádzajúce domény však prakticky všetky stále existujú, takže ide iba o ďalšie zvýšenie. V marci (774 registrácií) a apríli (384 registrácií) toto číslo presiahlo 1 000 nových registrácií. Štatistiky sú prehľadne zobrazené aj s grafmi na webovom sídle SK-NIC.

Evidujeme však aj nárast bežných registrácií. V októbri 2020 bolo zaregistrovaných vyše 6 500 nových domén, čo je viac ako 10% nárast oproti októbru 2019.

Môžeme teda skonštatovať, že prítomnosť v slovenskom virtuálnom priestore narastá.

Je viditeľné, že nielen súčasná situácia, ale aj pokrok a digitalizácia celkovo prispievajú k tomu, že si Slováci uvedomujú dôležitosť virtuálneho priestoru a jeho takmer neobmedzených možností. Stále viac v ňom podnikajú, predávajú, nakupujú a komunikujú. Čo je ale podstatné, uvedomujú si, že je potrebné mať aj svoju vlastnú virtuálnu identitu, kde je prvým krokom vlastná doména. Na vlastnej doméne a následne webe si každý vie zriadiť svoj vlastný e-mail, prostredníctvom ktorého môže komunikovať. Vlastný e-mail vám nemôže nikto len tak zrušiť. Aj preto sme na jeseň spustili Akadémiu virtuálneho Slovenska, aby sme ľuďom pomohli vstúpiť do virtuálneho Slovenska, zorientovať sa v ňom a stať sa úspešným,“ povedal Peter Bíro, riaditeľ spoločnosti SK-NIC, a.s.

Akadémiu virtuálneho Slovenska v SK-NIC spustili koncom septembra 2020 vo forme krátkych edukačných videí na podstránke spoločnosti SK-NIC. Týmto spôsobom pomáhajú ľuďom vstúpiť do virtuálneho sveta, začať podnikať či bezpečne pracovať s citlivými údajmi na internete.

Značky: