Aký bude náš život po boku virtuálnej reality? Prečítajte si názory našich chlapcov aj na túto tému.

Názor Michala Reitera

Virtuálna realita je niečo, čo som si mohol vyskúšať. Mám ale iba zlomok skúseností z tých, ktoré má Roman. Podľa neho je ešte stále čas na jej výraznejší príchod. Tak sa to javí z tých pár vyskúšaných okuliarov, rôznych hier a 360° videí aj mne. Je to podobné ako s filmami pred 10 rokmi. Tiež sme ich pozerali, aj keď neboli vo Full HD rozlíšení. Podobne to s VR, zariadeniami a celkovou aplikáciou vidím aj dnes. Nadšenci ju budú pre niektoré účely a špecializované aplikácie či podporované verzie hier používať. Ja zatiaľ pomenej, skôr len zo zvedavosti, čo je nové.

Virtuálna realita je smer, ktorý nemožno ignorovať a niektoré veci sú tam naozaj veľmi pekné. Na sledovanie krátkych filmov alebo hranie logických hier či adventúr by to bolo výborné. Myslím, že to bude jedna z ciest budúceho obsahu. Tipujem, že bude doplnená o holografické zobrazovanie. Keď sa budeme chcieť niekam „vteliť“, dáme si okuliare. No ak budeme chcieť radu, dobrého kamaráta alebo kamarátku, pokojne to spraví aj hologram v životnej veľkosti danej osoby.

Život s virtuálnou realitou bude perfektný. Najviac sa obávam toho, aby niektorí z nás nezabúdali aj na ten skutočný život. Teraz mnohí krútite hlavou a hovoríte si, že sa vás to netýka. To sú tie moderné veci „pre mladých“. Predstavte si ale nie terajšiu asistentku Siri alebo Cortanu. Ale niečo takmer hmotné, nasadíte si okuliare a ocitnete sa u osoby, ktorá bude pre vás blízka. Bude mať obrovskú databázu znalostí a rýchlo odhadne, čo ste za typ človeka. Behom krátkej doby bude ako ušitá priamo na vás – bude to vyzerať ako randenie a získate pocit, že to vy ju viac a viac spoznávate a je taká, ako ste si vždy priali. Aká náhoda J. Bude si pamätať minulé rozhovory, formovať svoju osobnosť a popri tom, bude pre vás vždy oporou, nebude vás kritizovať a keď áno, tak len jemne. Bude vyzerať presne tak ako by ste chceli, prípadne ju poprosíte, aby si nabudúce, keď ju „zapnete“, prefarbila vlasy. Vždy vás vypočuje, stačí ju len zapnúť. Zrazu máte pri sebe osobu, ktorá vie čo potrebujete, čo vás poteší a máte radi. Za seba priznávam, že na toto by som možno občas potreboval tú rodičovskú kontrolu, čo dávajú v antivírusových programoch, aby deti neboli dlho na nete.

Verdikt MR

Vidím to tak, že VR alebo hologramy budú predstavovať ďalšiu úroveň dnes ešte využívaného chatu. Za nejakou maskou môžete byť kým len chcete, len sa s danou osobou nesmiete stretnúť potom aj v skutočnosti. 🙂 Namiesto písania do vyhľadávača budete nielen podávať hlasové povely, ale bežne sa rozprávať. Nebude to na obrazovke ale priamo od osoby vo virtuálnej realite. Návykové aj pre tých „otrlejších“, čo poviete? Bude to podobné ako dnes. Občas treba vedieť kedy zaklapnúť veko notebooku. V budúcnosti bude treba vedieť, kedy občas zložiť okuliare alebo vypnúť ten hologram, ktorý vám tak sakramentsky dobre rozumie.

Názor Romana Kadleca

Určite ste videli fotografiu z výstavy MWC, na ktorej je zachytený Mark Zuckerberg, ako prechádza davom ľudí, ktorí majú VR okuliare na hlave a sú izolovaní od okolitého sveta. Vôbec nevedia, že okolo nich kráča ikona technologického sveta, pretože sledujú niečo vo virtuálnom svete.

Virtuálna realita je jednou z hlavných tém tohto roka. Okrem toho, že sa o nej dosť často hovorí, je aj reálne dostupná, a to je hlavné. Okuliare pre virtuálnu realitu sú zatiaľ iba vo svojej prvej generácii, ale už teraz ukazujú, čo môže táto platforma priniesť – zážitky, neobyčajnú zábavu a novú konzumáciu multimediálneho obsahu.

Otvorene priznávam, že som fanúšik tejto platformy a keď máme v redakcie nové okuliare na test, vždy som pri nich prvý. Na druhej strane, nejdem vás presviedčať o tom, že je to niečo úžasné, bez čoho sa nedá žiť. Nie. Popravde, viac som nadšený z potenciálu samotnej platformy než z toho, čo je aktuálne dostupné. Či už ide o virtuálnu realitu pre počítače a konzoly alebo o mobilnú virtuálnu realitu, o ktorej podrobne píšeme v aktuálnom vydaní.

Virtuálnu realitu aktuálne vnímam ako púťovú atrakciu. Niečo, čo ukážete dobrým známym, kamarátom a rodine. Väčšina z nich bude z toho, čo uvidí, nadšená a menšia časť používateľov si dá okuliare po chvíli dole, lebo im vadia. Doma mám k dispozícii PlayStation VR aj okuliare pre smartfóny, ale nepoužívam ich tak často, ako som pôvodne predpokladal. PlayStation VR ponúka množstvo hier, ale aj napriek tomu preferujem klasické hranie na obrazovke televízora. Je to pohodlnejšie, menej namáhavé a počas hrania môžem vnímať a komunikovať aj so svojím okolím. V prípade mobilnej VR si z času na čas pozriem 360° video, ale tam využiteľnosť technológie pre moje potreby zatiaľ končí.

Je jasné, že technológia je zatiaľ v plienkach a počas najbližších rokov bude o sebe dávať čoraz viac vedieť. Či už z hľadiska dostupnosti obsahu alebo kvôli kvalitnejšie spracovaným VR okuliarom. Nebál by som sa však toho, že vo virtuálnej realite budeme žiť.

Verdikt RK

Virtuálna realita sa možno stane útočiskom pre určitú skupinu ľudí. Pre väčšinu z nás však bude zdrojom zábavy, lebo potenciál prínosu tu je. Predstavte si, že si budete môcť pozrieť priamy prenos futbalového zápasu vo virtuálnej realite. Keď sa zdokonalia technológie, pôjde o skvelý zážitok.

Ak sa však obávate toho, že pôjdete po ulici a oproti vám budú prúdiť zástupy ľudí s okuliarmi na hlave, ktorí žijú vo virtuálnej realite – toto sú podľa mňa prehnané a nereálne vízie. Reálnejšie je, že daní ľudia budú používať okuliare s rozšírenou realitou. 🙂

Autori: Michal Reiter, Roman Kadlec

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.