Do redakcie nám takmer súbežne zavítali inteligentné hodinky Huawei Watch 2 a Samsung Gear Sport. Hodinky od Huawei nie sú úplnou novinkou na trhu, doteraz sme ich však nemali možnosť otestovať. Gear Sport od Samsungu sa dostali do predaja len nedávno.

Porovnanie hodiniek Huawei Watch 2 a Samsung Gear Sport je atraktívne z dvoch dôvodov. Obe zariadenia majú podobný koncept a sú zamerané na športovanie. Na druhej strane, ide aj o porovnanie dvoch platforiem. Huawei Watch 2 využívajú Android Wear vo verzii 2.0, Gear Sport sú prvé inteligentné hodinky so systémom Tizen vo verzii 3.0. Stručnému porovnaniu oboch platforiem sme sa venovali dávnejšie, v tomto prípade porovnáme aj konkrétne zariadenia.

Huawei Watch 2 kúpite na našom trhu za cenu od 325 eur, Samsung Gear Sport štartujú od 344 eur. V niektorých obchodoch môžu byť ceny ešte o niečo nižšie, avšak z hľadiska oficiálnych odporúčaných cien ide o zariadenia, ktoré spadajú do tej istej kategórie. Nejdeme teda porovnávať jablká s hruškami, tieto hodinky sú si cenovo rovnocenné.

Nakoľko obe zariadenia kladú veľký dôraz aj na športové funkcie, ich hodnotenie rozdelíme do dvoch častí – všeobecné používanie a športové funkcie.

Huawei Watch 2

Hodinky Huawei Watch 2 sú jedny z mála zariadení so systémom Android Wear, ktoré ponúkajú výrobcovia aj u nás. V dopredajoch možno nájdete ASUS ZenWatch 2 alebo Moto 360 2. generácie, avšak z tohtoročných noviniek si v našich obchodoch kúpite prakticky iba Huawei Watch 2. Jedným z dôvodov je fakt, že operačný systém Android Wear 2.0 ešte stále nie je oficiálne dostupný na Slovensku. Chýbajúca podpora je nevýhoda, ktorú pocítite počas každodenného používania.

 

Dizajn

Huawei Watch 2 nepôsobia až tak elegantne a luxusne ako prvá generácia týchto hodiniek. Dôvodom je už spomenutý dôraz na športové funkcie, čomu sa výrobca rozhodol prispôsobiť aj dizajn. Čierne telo je vyrobené z odolného plastu a hodinky v nás na prvý pohľad evokovali športové digitálky z 90. rokov. Nedá sa tvrdiť, že by boli škaredé, avšak určite sa nájdu používatelia, ktorí by preferovali dizajn prvej generácie. Tých poteší, že Huawei Watch 2 sú dostupné aj v trochu luxusnejšom vyhotovení s prívlastkom Classic. My sme testovali ich športovejšiu verziu.

Huawei Watch 2 majú odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68, avšak nie sú určené na plávanie, resp. výrobca negarantuje, že ich plávanie nepoškodí. 1,2-palcový displej je typu AMOLED a ponúka rozlíšenie 390 × 390 a ochranné sklo Corning Gorilla Glass. Na spodnej strane hodiniek nájdete snímač tepu, hodinky obsahujú aj mikrofón a reproduktor. Pod spodným remienkom je schovaná lišta pre nano SIM kartu.

Hodinky majú hrúbku 12,6 mm. Zboku sa zdá, že sú pomerne masívne a hrubé, avšak nosili sa nám pohodlne a v praxi nám ich hrúbka neprekážala. V prípade hodiniek s kruhovým ciferníkom je takýto rozmer ešte stále považovaný za štandard, a to aj napriek tomu, že Gear Sport sú o 1 mm tenšie. Na ciferníku sa nachádzajú minútové dieliky. Luneta nie je otočná a ovládanie sa obmedzuje na používanie dotykového displeja, resp. dvojice bočných tlačidiel.

Huawei Watch majú plastové telo a športový dizajn

Huawei Watch 2 využívajú 20 mm remienok, ktorý je vymeniteľný. Súčasťou základnej výbavy je športový silikónový remienok, napájací adaptér a nabíjacia kolíska so zabudovaným USB káblom.

Všeobecné používanie

Huawei Watch 2 využívajú operačný systém Android Wear 2.5. Prechod z verzie 2.0 na 2.5 bol pomerne tichý a Google neohlasoval žiadne nové funkcie či zmeny. Fakt, že hodinky využívajú Android Wear 2.5, sme si všimli úplnou náhodou, keď sme kontrolovali verziu systému, najmä kvôli zabezpečeniu, ktoré bolo začiatkom novembra aktualizované k 1. augustu 2017. Pod pojmom všeobecné používanie máme na mysli správu a zobrazovanie notifikácií, reakcie hodiniek a prípadne dostupnosť aplikácií, ktoré sa oplatí stiahnuť do hodiniek.

Hlavné nedostatky platformy Android Wear (AW) 2.X z pohľadu Slováka sme spomínali už v jednom z predchádzajúcich vydaní magazínu TOUCHIT, v rýchlosti ich zrekapitulujeme. Android Wear ešte stále nie je na Slovensku oficiálne dostupný. Nepodporuje teda ovládanie v slovenčine a nemá ani lokalizované používateľské rozhranie.

Na rozdiel od AW 1.X nie je možné používať diktovanie v slovenčine. Hodinky sú totiž v tomto smere nezávislé od telefónu a využívajú jazyk, ktorý si nastavíte pri ich prvom spustení. Toto je niekedy nevýhoda, nakoľko napr. aplikácia Messenger pre AW neumožňuje plnohodnotne odpovedať iným spôsobom, ako je diktovanie. Služba WhatsApp ponúka využitie zabudovanej klávesnice v hodinkách, avšak to tiež nie je úplne pohodlné riešenie. Klávesnica je príliš malá a takisto nepodporuje slovenčinu, takže za vás neopraví preklepy. Na jednoslovné odpovede sa síce dá v niektorých prípadoch použiť, ale ako sme už spomenuli, nie je to príliš pohodlné.

Ovládanie Huawei Watch 2 sa obmedzuje primárne na interakciu s dotykovým displejom. Reakcie operačného systému, resp. jeho animácie a spúšťanie aplikácií však nie sú vždy také rýchle a plynulé, ako by sme očakávali. Gear Sport pôsobí viditeľne rýchlejším dojmom, a to aj v prípade, keď vykonáte pohybové gesto, ktoré má aktivovať displej hodiniek a zobraziť čas. Vo väčšine prípadov bol Gear Sport rýchlejší, a to o pol sekundy, niekedy až o sekundu. Vo zvyšných prípadoch bola remíza.

Hodinky ponúkajú štandardné zabudované funkcie, ako sú stopky, časovač, budík. Ocenili sme dostupnosť aplikácií Shazam, CG Transit a Spotify, avšak bez podpory offline režimu. Hudbu si môžete do hodiniek skopírovať iba cez aplikáciu Hudba Google Play. Android Wear tiež ponúka aplikáciu Uber, jej pridanú hodnotu sme však nepochopili.

Výhodou Huawei Watch 2 môže byť podpora NFC a platobného systému Android Pay. Najskôr však musí byť táto technológia u nás oficiálne dostupná. Praktický je SIM slot, na hodinky si môžete nechať presmerovať hovory z telefónu, takže môžete ísť behať iba s hodinkami. Škoda však slabšej výdrže batérie, ktorá sa v bežnej prevádzke pohybuje od necelých 20 hodín (ak používate aj SIM kartu), až po 1,5 dňa (ak príliš nevyužívate aplikácie a fitness funkcie). Huawei Watch 2 tiež obsahujú režim hodiniek, ktorý obmedzí funkcie na zobrazenie času a počítanie krokov. V tomto režime by mali vydržať až 20 dní. K dispozícii je always on displej.

Fitness funkcie

Z hľadiska fitness funkcií si Huawei Watch 2 zaslúžia pochvalu. V tomto smere ide asi o najlepšie Android Wear hodinky na trhu. Automaticky monitorujú vašu aktivitu, pravidelne merajú tep a informácie prezentujú v komplexnom prehľade. Máte prehľad o tom, koľko kalórií ste spálili, aké výškové prevýšenie ste prekonali a ako dlho ste boli skutočne aktívni. Huawei Watch 2 podľa nameraného tepu rozlišujú aj to, či sa zahrievate, spaľujete tuky alebo vystavujete vaše telo extrémnej záťaži. Práve prehľad za posledný týždeň máme na týchto hodinkách najradšej.

Aplikácia Huawei Zdravie neponúka také možnosti, ako tá od Samsungu, avšak sumár cvičenia je výborný

Hodinky sú vybavené meračom tepu aj GPS čipom. Huawei Watch 2 aj Gear Sport merajú tep podobne presne, výsledky sa nám prakticky neodlišovali. V prípade meraní prebehnutej trasy sa drobné odchýlky objavili. Dôraz na športové funkcie potvrdzuje aj spodné bočné tlačidlo, ktoré aktivuje rýchle spustenie niektorého z vybraných cvičení. Ponuka dostupných cvičení nie je natoľko bohatá ako v prípade Gear Sport, avšak Huawei Watch 2 obsahujú okrem aplikácie Huawei Zdravie aj Google Fit a Runtastic s ponukou ďalších cvikov. Praktickejšie je však používať jednu aplikáciu.

Huawei Watch 2 vás upozornia na neaktivitu, na rozdiel od Gear Sport vám však názorne neukážu jednoduché cvičenia, ako sa natiahnuť. Chudobnejšia je aj ponuka pridruženej aplikácie Huawei Zdravie, či už ide o jednotlivé položky alebo cvičebné plány v ponuke. Sumár po cvičení je však výborný a rovnako aj športové funkcie hodiniek Huawei Watch 2.

 

Samsung Gear Sport

 

Samsung Gear Sport dopĺňajú existujúce portfólio hodiniek Samsung Gear S3 Frontier a Classic. Nedá sa tvrdiť, že ide o ďalšiu generáciu, skôr o trochu inak koncipované hodinky, ktoré kladú dôraz na športové funkcie. V závislosti od preferovanej veľkosti displeja však môžu byť Gear Sport aktuálne najlepšou voľbou medzi inteligentnými hodinkami pre smartfóny so systémom Android.

 

Dizajn

Gear Sport vyzerajú ako menšia verzia hodiniek Gear S3 Frontier. Majú tmavé telo, ktoré je vyrobené z nehrdzavejúcej ocele. Kombinácia 1,2-palcového Super AMOLED displeja s rozlíšením 360 × 360 a hrúbkou 11,6 mm je optimálna a tieto hodinky sa nám subjektívne nosili najlepšie spomedzi všetkých doteraz testovaných zariadení. Niektorí používatelia síce preferujú 1,3-palcové modely Gear S3, avšak Sport predstavuje vhodnú voľbu pre ľudí, ktorí chcú rozmerovo o niečo menšie hodinky.

Fakt je, že Gear Sport nepôsobia až tak masívne, čo je ich výhoda. Rovnako oceňujeme, že majú univerzálny dizajn, s ktorým sa dá dobre športovať a pôsobí aj dostatočne elegantne. Ide teda o hodinky, ktoré môžete nosiť naozaj všade. Hodinky umožňujú výmenu remienka, stačí použiť ľubovoľný remienok so šírkou 20 mm. V balení nájdete športový silikónový remienok, avšak Gear Sport vyzerajú výborne aj v kombinácii s koženým remienkom, ktorý si môžete dokúpiť a vymieňať podľa potreby.

Gear Sport sú krásne hodinky. Hodia sa nielen na športovanie

Ciferník je kruhový, k dispozícii je otočná luneta, dotykový displej a dvojica tlačidiel. Na spodnej strane hodiniek sa nachádza snímač tepu. Nechýba mikrofón a reproduktor. Gear Sport sú odolné až do hĺbky 50 metrov a môžete s nimi plávať. To je z hľadiska funkcionality hlavná pridaná hodnota v porovnaní s Gear S3 a je to konkurenčná výhoda v porovnaní s ostatnými inteligentnými hodinkami pre Android. Takisto chválime kolísku na nabíjanie s micro USB konektorom. Nabíjanie pomocou nej je štýlovejšie a praktickejšie v porovnaní s konkurenciou.

Všeobecné používanie

Gear Sport majú v porovnaní s Android Wear hodinkami jednu obrovskú výhodu – podporujú aj slovenčinu. Lokalizované je používateľské rozhranie, k dispozícii je slovenská klávesnica a v prípade systému Tizen 3.0 aj rozpoznávanie písania prstom v slovenčine. Vďaka tomu je odpovedanie na správy cez hodinky pohodlnejšie. Nie je natoľko pohodlné, aby sme úplne vynechali telefón, ale jednoslovnú odpoveď naťukáte na hodinkách od Samsungu rýchlejšie v porovnaní s platformou Android Wear.

Gear Sport hodinky môžete používať s telefónom od Samsungu, ale aj s inými značkami. Stačí si stiahnuť aplikáciu Samsung Gear, hodinky spárovať a prípadne si stiahnuť potrebné doplnky pre komunikáciu hodiniek s telefónom. Na Samsung Gear sme ocenili najmä rýchle reakcie a pohodlné ovládanie pomocou lunety, ktorá lemuje ciferník hodiniek.

Je fakt, že pohodlnejšie ovládanie sme v prípade inteligentných hodiniek ešte nevideli. Rotovanie medzi aplikáciami, widgetmi a notifikáciami je vďaka tomu rýchle. Výborná je správa notifikácií, v prípade Gear Sport môžete pomocou klávesnice odpovedať aj na správy zo služby Messenger. Diktovanie po slovensky však nepodporujú.

Hodinky od Samsungu majú subjektívne krajší softvérový ciferník a aj lepšiu ponuku ďalších ciferníkov. V prípade platformy Android Wear vyzerajú niektoré ciferníky amatérsky, hodinky Gear ponúkajú viac pekných a štýlových možností na stiahnutie. Hodinky často vyzerajú lepšie aj v always on režime, ktorý si môžete vypnúť alebo zapnúť. Ovplyvňuje to výdrž batérie, tá je však prekvapujúco dobrá. Hodinky nám na jedno nabitie dokázali vydržať štandardne 3 dni, ak sme aktívne nevyužívali fitness funkcie. Výdrž nás prekvapila, nakoľko batéria v Gear Sport má kapacitu 300 mAh, čo je menej v porovnaní s Gear S3 aj Huawei Watch 2. Samozrejme, operačný systém Tizen a výborná optimalizácia robia svoje.

Podobne ako Huawei Watch 2, aj Gear Sport majú v ponuke šetrič batérie a režim Iba hodinky. Ak si ho aktivujete, výdrž by sa mala pohybovať na úrovni minimálne 20 dní, avšak na úkor obmedzenej funkcionality. Gear Sport sú vybavené NFC čipom a podporujú platby cez Samsung Pay, ktoré zatiaľ u nás nie sú dostupné.

Z aplikácií tretích strán sme si do hodiniek nainštalovali mapy HERE WeGo a kalkulačku. Najviac sme však ocenili dostupnosť služby Spotify a v tomto prípade aj s podporou offline režimu. Do hodiniek si teda môžete stiahnuť hudbu zo Spotify a prehrávať ju do pripojených Bluetooth slúchadiel.

Fitness funkcie

Základom fitness funkcií je zabudovaný senzor tepu a GPS/Glonass čip. Hodinky štandardne automaticky merajú tep každých 10 minút, keď ste v pokoji. Avšak môžete si zapnúť neustále monitorovanie tepu alebo túto funkciu vypnúť. My sme používali prednastavené meranie v pravidelných intervaloch. GPS/Glonass zabezpečuje monitorovanie polohy, čo využijete pri športovaní.

Nemusíte so sebou nosiť telefón. Hodinky automaticky rozpoznávajú aktivitu a napr. po 10 minútach stálej chôdze sa vás snažia motivovať k ďalšej aktivite. Po skončení vás pochvália, niekto to môže oceniť. Samozrejme si môžete aktivovať tréning manuálne a zadefinovať si, čo presne robíte. Beh je klasika, avšak hodinky monitorujú aj cyklistiku, plávanie a majú predpripravené profily pre steper či eliptický trenažér alebo bežecký pás.

Takisto dokážu počítať skracovačky, drepy a ďalšie činnosti. Pokiaľ vami vykonávaná činnosť nie je v ponuke, stačí si zvoliť ostatný tréning. Hodinky budú merať tep a počítať dĺžku tréningu. Údaje následne pošlú do aplikácie.

Hlavnou výhodou Gear Sport je to, že s nimi môžete plávať

Dôležitým základom fitness funkcií je pridružená mobilná aplikácia Samsung Health, ktorá funguje na ľubovoľnom Android telefóne. Je špičkovo spracovaná a okrem informácií ponúka na výber aj rôzne cvičebné programy. Po výbere jedného z nich sa vám vytvorí harmonogram cvičení a môžete si stiahnuť ukážkové videá pre jednotlivé cviky. Ponuka je dostatočne bohatá a aplikácia vám s výberom pomôže, ak zadefinujete, čo presne chcete dosiahnuť. Tieto programy môžete používať aj bez spárovaných hodiniek, práve informácie z nich však dávajú aplikácii zmysel.

Samsung Health je najlepšia fitness aplikácia pre Android. Gear Sport z toho profitujú

Gear Sport vám po každom cviku vygenerujú pekný sumár vášho cvičenia. V prípade behu je to napr. graf rýchlosti a tepu s informáciami o celkovom trvaní, vzdialenosti, priemernom tempe atď. Dizajn aplikácie je naozaj pekný, v prípade rozhrania hodiniek sa nám trochu viac páčilo rozloženie prvkov Huawei Watch 2.

Gear Sport tiež monitorujú, koľko poschodí ste vyšli a umožňujú rýchlo a pohodlne si značiť vypité poháre vody a kávy. Počítanie poschodí je však nepresné. Poskytujú aj prehľad o vašom dni, ktorý farebne rozlíšia podľa aktivity. Praktická je pripomienka, pokiaľ hodinu v kuse sedíte, hodinky priamo ponúknu niektorý z jednoduchých cvikov a spočítajú vám opakovania.

Taktiež ponúkajú informáciu o kalorickej rovnováhe. Nakoľko nedefinujete, čo ste zjedli, využívajú generalizované údaje. Aj tie vás môžu motivovať k tomu, aby ste boli aktívnejší alebo si šli zacvičiť či zabehať. Hodinky sú pomocník, avšak záleží najmä na vás a vašom prístupe.

Verdikt

Aj Samsung Gear Sport aj Huawei Watch 2 môžete používať s ľubovoľným Android telefónom. Z hľadiska športových funkcií ponúkajú obe zariadenia veľmi podobnú funkcionalitu, s Gear Sport však môžete aj plávať. Obe hodinky patria aktuálne k tomu najlepšiemu, čo je dostupné v segmente hodiniek so systémom Tizen, resp. Android Wear.

Nakoľko sú športové funkcie veľmi podobné, rozdielové vlastnosti sú najmä dizajn a všeobecné používanie a s tým súvisiace vlastnosti, ako je podpora SIM karty, výdrž batérie, pohodlnosť ovládania, používanie služby Spotify alebo Hudba Google Play a dôraz na dizajn, resp. vonkajšiu konštrukciu. Všetkým týmto aspektom sme sa v článku podrobne venovali a veríme, že si s jeho pomocou vyberiete svojho favorita.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit