Internet už nemusí byť pevný, teda ten čo máte na DSL linke po metalike alebo optike privedený až k vám domov. Čoraz väčšie objemy dát a rýchlosti sa dajú využiť pri mobilnom internete. Takom, ktorý je s vami aj keď zabuchnete dvere doma alebo na kancelárii. Nastal čas prejsť na mobilný internet a odpútať sa od káblov?

Názor Michala Reitera

Mať internet doma je fajn vec. No dnes, keď mnohí v oblasti predaja a IT pracujú „kde sa dá“, je potreba rýchleho internetu nevyhnutnosťou. Preto je ideálnym riešením používať mobilný internet alebo internet v mobile. Na prvý pohľad rovnaká služba, no hrá sa so slovíčkami, aby sa odlíšil spôsob pripojenia. V prvom prípade sa mobilný internet chápe s použitím špeciálneho modemu, ktorý je vo forme USB modemu a pripojíte ho do počítača. Pokročilí si môžu kúpiť router, ktorý má vlastný akumulátor. Vložíte do neho SIM kartu s dátovým programom a môžete surfovať na viacerých zariadeniach naraz. Mobilný internet je síce orientovaný do mobilného zariadenia ako smartfónu alebo tabletu. Už niekoľko rokov ale využijete smartfón aj ako modem alebo router. Využiť môžete Bluetooth pripojenie na spojenie s notebookom alebo Wi-Fi pripojenie. Vtedy sa k smartfónu pripojí aj päť zariadení naraz a máte tak internet na cestách pre tablet, počítač a prípadne pre ďalšie zariadenia, napríklad multimediálny prehrávač. A je to podstatne univerzálnejšie ako používať nejaký „USB stick“ do počítača.

Na potreby takéhoto internetu potrebujete aspoň 10 GB dátový program, lepšie je ale ísť s dátami ešte vyššie. Kto potrebuje, môže zvoliť nižší balík a spravidla si ďalšie dáta dokúpiť. Výhodou je voľnosť a dostupnosť internetu v hoteloch, kaviarňach aj počas cestovania. Je síce pekné, že máte rýchly net doma, no na cesty si ho so sebou nezoberiete. Protiargumentom by mohla byť kvalita signálu a celkové pokrytie. Je pravda, že toto môže mierne haprovať. Od mobilného internetu ale neočakávam až takú vysokú rýchlosť. Viac ako skákajúci psíci a podobné infantilnosti, ktorými je nakŕmený Facebook, čakám dobré pokrytie. Aj pri nižšej rýchlosti pohodlne pripravím potrebné materiály, pošlem emaily, stiahnem súbory a keď sa dá pozriem si aj on-line stream. Vo výsledku tak vďaka takémuto spôsobu vybavím veci, ktoré by inak čakali až do príchodu k PC v kancelárii. Asi len ťažko dosiahnem latenciu 2 ms, no nekupujem si mobilný internet na to, aby som v on-line hre rozdrvil súpera na pixelový prach. Pri 12 GB mesačne som schopný sa dostať na sumu 21,99 eura, prípadne na 15 eur za 5 GB. Závisí od poskytovateľa. Aktuálne celú ponuku do konca roka prebíja SWAN so svojím 100 GB internetovým limitom za 5 eur mesačne, avšak pozor na pokrytie. Po prečerpaní dát klesá rýchlosť na 128 kbps. To je už na hranici použiteľnosti. Vždy sa dá ale zaslaním SMS navýšiť limit o určitý počet dát za poplatok.

Mišov verdikt

Mobilný internet, internet do mobilu, tabletu, vrecka, no nech už sa služba volá akokoľvek, je to správny krok. Na pracovné účely je to najlepší variant, pričom nie ste limitovaní lokalitou. Môžete ísť na rodinnú oslavu a nikto nebude tušiť, že ste „mimo“, keďže ľahko uploadujete potrebné veci do firmy, vybavíte emaily a pripravíte nevyhnutné materiály. Je pravda, že tento zatiaľ luxus niečo stojí.

Mišo vs. Roman

Mišo vs. Roman

Názor Romana Kadleca

Je prirodzené, že človek chce minimalizovať počet zariadení a služieb, ktoré používa. V prípade pevného a mobilného internetu však takýto prístup nie je vždy ideálny. Respektíve, ako vždy, záleží na potrebách používateľa.

Podobne ako Mišo, aj ja oceňujem všestrannosť mobilného internetu. Môžete ho používať doma, na cestách a vďaka 4G sieťam sú prenosové rýchlosti veľmi dobré. Otázne je, čo by sa stalo, ak by sa všetci používatelia, ktorí dnes fungujú na pevnom internete, pripojili pomocou mobilného internetu. Sieť by to pravdepodobne nezvládla, resp. prenosové rýchlosti by boli výrazne menšie.

Hlavná výhoda pevného internetu je jeho neobmedzenosť. 5 GB mesačne dnes prenesiete bez toho, aby ste si to uvedomili. Surfovanie, aktualizácie systému Windows, Facebook, emaily… nemusíte ani sledovať YouTube alebo počúvať hudbu cez internet. Základné využitie možnože v kancelárii postačí (bolo by dobré otestovať to), avšak doma určite nie. Počet zariadení, ktoré sa v domácnosti k internetu pripájajú, je priamo úmerný počtu jeho obyvateľov. Priemerne sa môže pohybovať okolo 2 kusov na človeka. Telefóny, tablet, notebook, stolný počítač, televízor, herná konzola alebo multimediálny prehrávač… mobilný internet sám o sebe dnes domácnosť určite neuživí. Vonkoncom nie, ak streamujete a sťahujete obsah. Samozrejme, legálny obsah J

Dnešné hry zaberajú rádovo 20 ÷ 50 GB a nie je nič neobvyklé, ak pár dní po stiahnutí sťahujte váš STREAM klient 2 GB aktualizáciu. A to nielen v prípade PC verzie. Veľké aktualizácie sú dnes samozrejmosťou aj v prípade herných konzol. V takomto prípade nepostačuje ani ponuka od spoločnosti SWAN. Za predpokladu, že máte v budove dostatočne silný signál.

Romanov verdikt

Mobilný alebo pevný internet? Väčšina používateľov dnes potrebuje oba. Pevný internet na doma a mobilný internet do telefónu. Výnimkou je prípad, kedy máte „hlúpy“ telefón. Vtedy si vystačíte s pevným internetom a premýšľať nad mobilným pripojením nemá samozrejme zmysel. Ponuka SWANu je z hľadiska pomeru cena/dátový balík veľmi atraktívna, problémom je obmedzené pokrytie a v niektorých prípadoch problematická sila signálu priamo v budove. Je pravdepodobné, že mobilný internet bude časom vhodnou náhradou pevného internetu. Ak budú dátové balíky dostatočne veľké a dostupné za rozumnú cenu. Nebude to však počas najbližších mesiacov. A aj keď sa tak stane, pevný internet bude mať stále svoju používateľskú základňu.

Značky: