Názor Michala Reitera

Nemať pri sebe papierové peniaze a pár mincí vo mne vyvoláva nepokoj. Dôvod nie je technologický ale biologický. Poznáte to sami, potrebujete ísť na stanici na WC, ale nemáte 50 centov alebo aspoň inú sumu. Nuž, technologický pokrok nezastavíme, ale bez pár mincí naozaj nerád cestujem.

Vyskúšal som si platby mobilom v aplikácii Masterpass od Mastercardu. Pekné, pohodlné, zatiaľ nie pre mňa. Tak často mením smartfóny, že je pre mňa platobná karta najlepšia alternatíva. Vlastne mám platbu kartou rád. Je to pohodlné a rýchle, najmä ak ide o bezkontaktnú platbu. Navyše moja banka Google Pay zatiaľ nepodporuje. Dnes mi poslali SMS, aby som zahlasoval, akú novú funkciu by som od ich mobilnej appky chcel. Na výber bola platba cez Google Pay. Je to dobrá funkcia a poslúži mnohým ľuďom. O bezpečnosť sa nebojte. O rizikách hovoria najmä tí, čo smartfónom moc nerozumejú a majú pravdepodobne obavu z nich samých.

Najväčšia istota je stále mať pri sebe papierovú hotovosť. Nie veľa, ale aspoň 20 EUR a nejaké mince, resp. podľa situácie. Spoliehať sa iba na kartu nie je možné. Pravda ale je, že digitálne platby sú fajn. Ušetríte čas sebe, pokladníčke a nie ste zbytočne zahlcovaní mincami. Z toho býva inak dosť tučná peňaženka, takže keď už nič iné vyzerá to aspoň cool.

V súvislosti s tým prichádza iný trend. Pri platení digitálnymi peniazmi totiž nemáme taký bolestivý pocit z platenia. Ak navyše platíte s kartami, mobilom, hodinkami, na tom nezáleží, nemáte taký pocit z útraty, ako keď musíte vytiahnuť peniaze a na danú vec ich minút. Zmienil sa o tom Dan Ariely a Jeff Kreisler v ich najnovšej knihe Psychológia peňazí. Keď platíte bezhotovostne, ľahšie miniete viac. Viete, koľko kliknutí myšou musíte spraviť na to, aby ste zaplatili cez internet? Minimum, v každom prípade menej, ako si to stihnete rozmyslieť. 🙂

Ešte silnejší kaliber predstavuje kreditná karta s bezúročným obdobím. Dnes vám to pri pokladni pípne a ako sa hovorí „neriešite“. Je to príjemné, ale uvedomujem si, že rad príde „deň zúčtovania“. Vtedy uhradím celý dlžný zostatok na kreditnej karte. Špeciálne kreditku používam rád a nie je to tajomstvo.

Mišov verditk

Takmer všetky platby robím bezkontaktne, no sú miesta, kde musím použiť hotovosť. Už ich poznám a som na to pripravený. Zatiaľ si vystačím s platobnou kartou. Tento spôsob sa mi páči a mám ho rád. Bezkontaktne platím aj vtedy, keď viem, že bude treba zadávať PIN kód. Zatiaľ ho považujem za spoľahlivejší ako sa spoliehať na duo OS Android a nainštalovaná aplikácia.

Názor Romana Kadleca

Som fanúšik technologických inovácií a ak ma niečo naučila vysoká škola, tak je to optimalizovať. Preto mám úchylku v tom, že sa snažím nosiť v peňaženke čo najmenej vecí a aj preto som sa potešil, keď na Slovensko prišla služba Google Pay. V mojom prípade to dokonca znamenalo výmenu banky, pretože som chcel platiť telefónom a eventuálne aj hodinkami. Teta z banky moje nadšenie, keď som rušil kreditnú kartu v starej banke, nezdieľala a s nechápavým pohľadom ma upozorňovala, že platenie smartfónom nie je až tak bezpečné. Nuž, ako sa to vezme. Ukradnúť vám môžu aj platobnú kartu, takže v tomto prípade považujem platenie cez telefón za rovnako bezpečné a v určitých smeroch aj za bezpečnejšie.

Príchod Google Pay na Slovensko zmenil môj spôsob platenia, ale iba v tom zmysle, že som sa presunul z platieb kartami na platenie smartfónom. Ostal som teda pri bezkontaktných platbách, ktoré preferujem pred hotovosťou vždy, keď je to možné. Na bezkontaktných platbách oceňujem rýchle a jednoduché platenie bez nutnosti vyťahovať hotovosť, hľadať centy a riešiť otázky, či mám dostatok hotovosti pri sebe, či mi teta pri pokladni správne vydá a kam odložím kopu mincí, pretože pani nemá papierové bankovky.

Je zrejmé, že bezkontaktné platby majú svoje výhody. Problém je, keď si na ne zvyknete až tak, že postupne začnete zabúdať na existenciu bankoviek a mincí. V takom prípade príde rýchle vytriezvenie, keď idete niekam na výlet a zistíte, že platobné terminály v obchode nemajú. Dvojnásobne je to nepríjemné, ak ste v zahraničí, máte platiť v cudzej mene, ktorú nemáte a bankomat je v nedohľadne. Alebo, ak má VISA globálny výpadok a platby kartami vôbec nefungujú. Takéto veci sa síce stávajú veľmi zriedkavo, avšak stať sa to môže – príkladom je začiatok júna tohto roka. Vždy sa teda snažím mať aspoň nejakú drobnú hotovosť pri sebe. Ako rezervu.

Osobne som sa však v úlohe optimalizovať bezkontaktné platenie dostal do takej úrovne, že často platím inteligentnými hodinkami a obľúbil som si to. V niektorých obchodoch sa však stretávam s prekvapenými pohľadmi predávajúcich.

Romanov verdikt

Bezkontaktné platenie považujem za výbornú a pohodlnú vec. Pokiaľ je to možné, platím práve takýmto spôsobom. V poslednej dobe už dokonca nepoužívam ani platobné karty, platím smartfónom či hodinkami. Teším sa, keď bude možné bezkontaktne platiť kdekoľvek. Dnes tam však ešte nie sme, preto mám vždy poruke hotovosť ako rezervu. Slovensko však patrí medzi najvyspelejšie krajiny, čo sa bezkontaktných platieb týka.

Na článku spolupracoval Michal Reiter.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit