V tomto dueli sa naši chlapci, Mišo s Romanom, nostalgicky obzrú za uplynulým rokom. Čo so sebou (ne)priniesol?

Názor Michala Reitera

Keď ste v tejto branži viac ako 10 rokov, len máločo vám naozaj vyrazí dych. Získate prehľad o produktoch a zdravé kritické uvažovanie. Niekedy výrazne odlišujúce sa od toho, čo výrobcovia predvádzajú na drahých 3D animáciách pri predstavovaní svojich produktov.

Minulý rok priniesol veľa aktualizácií, menej inovácií a ešte menej revolučných vecí. Začnem telefónmi, rovnako aj mňa potešila koncepcia Lenovo Moto Mods. Teda vymeniteľné nadstavby telefónu. Presne takto to má vyzerať, skutočná modularita. Jednoduché na použitie a naozaj užitočné. Nebyť vysokej ceny všetkých doplnkov, išlo by o TOP záležitosť na trhu. Je to teda skôr na zvážení, či chcete 4-krát drahšiu powerbanku len preto, lebo sa dá pripnúť k telefónu a je to pohodlnejšie ako prepojovanie cez kábel. V tejto súvislosti sa mi páčila bezdrôtová Quick Charge powerbanka pre Samsung Galaxy S7. Toto by som považoval za revolúciu. Nie vo forme novinky, ale konečne použiteľnej koncepcie. V každom prípade, Lenovo na to ide aktuálne najlepšie. Napríklad pripravovaný smartfón LG G6 už s prídavnými modulmi nepočíta.

V oblasti smartfónov je vidno, že skvelé telefóny kúpite už za 350 eur, no toto nie je záležitosť len minulého roka, ale plynulý prechod k zlacňovaniu technológií a presun najlepších funkcií aj do nižších tried smartfónov.

Skutočná inovácia by mohla prísť s telefónom Honor Magic, je však len pre Čínu. To bude tým, že telefón je len schránka. Technológia beží inde a Magic je len sprostredkovateľ. Avšak to nevadí, inteligentný telefón, ktorý mi po príchode do kina ukáže moje miesto na sedenie na základe cez internet zakúpeného lístka, je inovatívny. Samozrejme, má mnoho iných funkcií.

Rok 2016 bol o vylepšení fotoaparátov v mobile. To jednoznačne. Nepotrebujete drahý smartfón, aby ste s ním mohli rozumne fotiť. Je síce pekné, že má rýchlejší procesor, to ale považujem za každoročnú „povinnú jazdu“ výrobcov čipov. Nedbám, výkon je poznať a aj keď to nie je revolučné, zmysel to rozhodne má.

Páči sa mi nový trend notebookov, ktoré sú čoraz tenšie a veľmi dobre sa nosia. Výkon na kubický centimeter objemu je vynikajúci a hoci ide „len“ o rýchlejší CPU, tu tento trend vnímam inak. Nepotrebujete obrovský stroj na náročnú prácu. Kto dakedy ťahal so sebou notebook, ten vie, aké skvelé je mať placku s výkonom na strih videa hocikde to potrebuje.

Verdikt MR

V skratke ešte zhrniem, čo sa v roku 2016 príliš nezmenilo. Je to nízka kapacita RAM v androidových telefónoch. Aj toto je stále parameter, ktorý výrobcovia udržujú podľa triedy zariadenia. SSD disky sa stále nedostali na cenovo porovnateľnú úroveň s HDD, hoci posledné dva roky ich cena klesala. Segmentom na hrane sú inteligentné hodinky. Uvidíme, či aktuálna forma týchto „duplicitných zariadení s malým displejom“ je správna cesta alebo na to budú musieť ísť výrobcovia inak.

Názor Romana Kadleca

Osobne rok 2016 považujem za jeden z najlepších za posledné roky. Boli sme svedkami viacerých inovácií a hoci žiadna nespôsobila revolúciu, na ktorú by reagovali aj ľudia, ktorí vývoj vo svete IT technológií nesledujú, možno badať určité trendy.

V segmente smartfónov ma najviac prekvapili novinky spoločností Lenovo a Huawei. Najmä Lenovo inovovalo – jeho koncept modulárneho telefónu je nielen funkčný, ale aj v praxi použiteľný. Modulárny smartfón malo aj LG, avšak tam celý koncept trpel tým, že na výmenu modulu treba zariadenie vypnúť. V prípade (Lenovo) Moto Z a Moto Z Play sa však dá meniť modul priamo za behu a dokáže ponúknuť reálny prínos a rozšírenie funkcií. Škoda len vyššej ceny modulov, ktorá môže byť vo výsledku problémom. Minimálne v rámci prvej generácie. Huawei potešil duálnym fotoaparátom. Ani tento koncept nie je nový, avšak kombinácia monochromatického a farebného senzora je novinkou, funguje dobre a som zvedavý na vylepšenia, ktoré prinesie tento rok.

Tablety, hoci sú vo svete Androidov mierne na ústupe, sa minulý rok tešili najmä záujmu výrobcov v segmente konvertibilných Windows tabletov. Výrobcovia konečne dokázali do 12-palcových tabletov zabudovať plnohodnotný Intel Core i3/5/7 procesor pri zachovaní rozumnej ceny, čím dostali tieto zariadenia výkonnostne na úroveň bežných notebookov a ultrabookov. Opäť treba spomenúť aj Lenovo, ktoré predstavilo konvertibilný tablet s dvoma dotykovými plochami. Lenovo Yoga Book je špecifické zariadenie, neosloví každého, ale na jeho (snáď tohtoročnú) verziu so systémom Chrome OS sa teším.

Aj v hernom segmente sa toho dosť udialo. Na trhu sú tri veľké platformy pre virtuálnu realitu, kopa hier a tento článok píšem na All-in-One počítači od Lenova, ktorý má grafickú kartu GeForce GTX 1070, viac výkonu ako môj herný počítač doma a zaberá zlomok miesta. Dôvodom je nová architektúra NVIDIA Pascal a práve vďaka nej je na tento rok potvrdených viacero herných notebookov s naozaj výborným grafickým výkonom.

Verdikt RK

Rok 2016 hodnotím jednoznačne kladne, a to aj napriek tomu, že na výrazné novinky, ako sú ohybné telefóny ešte stále čakáme. To už inak roky. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa však objavilo viacero drobností, ktoré ma úprimne potešili a profitujem z nich aj z pohľadu používateľa.

Pri pohľade na sumár mojich postrehov – pomerne často sa v nich objavuje Lenovo. Nie, nerobím tejto spoločnosti reklamu. Objektívne sa však snažím zhrnúť situáciu na trhu a faktom je, že žiaden iný výrobca nepriniesol toľko inovácií. Až čas síce ukáže, ktoré sa uchytia a ktoré nie, avšak snahu Lenovu nemožno uprieť.

Autori: Michal Reiter, Roman Kadlec

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: