Názor Michala Reitera

Štýlový notebook alebo obyčajnú klasiku? Výber bude opäť na vás a nedá sa vyslovene povedať, pre koho je aký typ notebooku vhodný. Niekto bude chcieť tenký model aj na úkor výbavy portov, iní zase preferujú klasickú výbavu. Teda ak sa bavíme o portoch. Pripájanie ďalších zariadení k notebooku je bežná vec a keď má notebook len jeden USB 3.0 port, je to dosť limitujúce.

Prežiť sa to nejako dá, aspoň ak máte myš pripájanú cez Bluetooth. Perličkou sú potom modely, ktoré nemajú ani čítačku SD kariet. Ja viem, že výrobca bude básniť o cloude a o tom, ako dobre sa ich ultratenký notebook prenáša a kdekoľvek používa. Akonáhle ale potrebujeme pripojiť flashdisk a externý disk alebo sa v hoteli pripojiť na internet cez LAN port, už treba redukcie. Absolútnou odvahou je uviesť na trh notebook s jedným USB-C konektorom, ktorý zároveň slúži na jeho nabíjanie. Mnohí viete, o ktorej ovocinárskej firme je reč.

Nakoniec to v praxi vyzerá tak, že položíte notebook na stôl a začnete k nemu pripájať rôzne redukcie a rozšírenia portov. To už tak „sexi“ nevyzerá. A teraz sa nebavíme o tom, že každá redukcia niečo stojí. U mňa to vyzerá tak, že notebook pripojím do elektrickej energie a pripojím ho aj do LAN siete. Wi-Fi je možno pohodlnejšia o jeden kábel menej k notebooku, ale aj podstatne pomalšia.

Ten jeden trčiaci kábel mi za väčšiu rýchlosť stojí. Na stole na tom v zásade nezáleží, na kolenách, to už je iná káva. Pripájať disk cez redukciu má svoje menej pozitívne čaro. Najmä na výstavách a konferenciách, kde potrebujete pracovať za pochodu. Hľadať zapadnutú redukciu z USB-C na aspoň dva USB 3.0 porty v preplnenom batohu je „na nezaplatenie“.

Mať super tenký notebook je asi štýlové a sám o sebe takýto model vyzerá pekne. Stále sú tu rôzne pokusy výrobcov, ktorí priniesli „dizajnovú lahôdku“ vo svojom portfóliu. Používanie takéhoto notebooku by ma limitovalo pri bežných činnostiach. Na druhú stranu je možno veľa používateľov, ktorí pracujú takpovediac s internetom.

Nepotrebujú pripájať disky, fotia smartfónom, LAN kábel nepotrebujú a vkuse niekam chodia. U mňa za posledné roky boduje notebook so 14“ uhlopriečkou displeja a Full HD rozlíšením. Žiadne 4K, ktoré považujem za zbytočnosť v tomto segmente.

Mišov verdikt

Takže bez dlhého záveru a analyzovania. Notebook mám prevažne na prácu a tých pár milimetrov hrúbky navyše mi naozaj neprekáža. Potrebujem poriadnu portovú výbavu. Ideálne tri USB 3.0 porty, jeden USB-C port a LAN konektor. Keď bude navyše HDMI, nebude to na zahodenie, ale nemusí byť. Kto fotí, považuje za nutnosť aj čítačku SD kariet. Potrebujem nástroj na prácu, kde mám všetko poruke. Vychudnutý notebook teda u mňa nie. Nepopieram ale, že ultratenký model je super vecička do vlaku alebo do lietadla. Tam bez debaty.

Názor Romana Kadleca

Osobne som fanúšik ultratenkých riešení. Pri výbere pracovného notebooku alebo konvertibilného Windows tabletu je pre mňa v prvom rade dôležitý výkon, RAM, úložisko a uhlopriečka a v druhom rade rozmery a hmotnosť. Takzvanú plnú portovú výbavu považujem za bonus, avšak nie je to parameter, podľa ktorého sa rozhodujem.

Pre plnohodnotné používanie počítača volím konfigurácie s procesorom Intel Core i5, 8 GB RAM a 256 GB SSD úložisko. Ide o aktuálne ešte stále optimálny pomer cena/výkon. Displej by nemal presiahnuť uhlopriečku 13,3 palca, resp. 14 palcov v prípade moderných zariadení, ktoré majú ultratenký rámik okolo displeja a rozmery na úrovni 13,3-palcových notebookov spred pár rokov.

Je výborné, že prenosný počítač s takouto výbavou dnes nájdete v cene od 670 eur, čo považujem za dobrú ponuku. Zároveň nie je problém nájsť notebook či tablet, ktorý vyhovuje mojim parametrom a má hmotnosť na úrovni necelých 1,3 kg (bez nabíjačky). To je zariadenie, ktoré je výborne prenosné a môžete ho so sebou nosiť naozaj skoro všade.

Je fakt, že výbava takýchto počítačov sa obvykle dnes obmedzuje iba na jeden USB-C port, jeden USB 3.0 port a čítačku microSD kariet, avšak viac osobne naozaj nepotrebujem. Niekedy by možno potešil videovýstup a napr. taký Lenovo Miix 510 ho obsahuje vo forme micro HDMI výstupu.

Avšak žijeme v dobe USB-C redukcií, ktoré nechcem obhajovať, ale fakt je, že niekedy sa zídu, lebo doplnia chýbajúcu výbavu počítača. Je jasné, že ak by som mal so sebou nosiť 4 redukcie, pretože by som potreboval ich funkcionalitu, možno by bolo lepšie zvoliť iný notebook.

Avšak osobne používam redukciu iba doma na pripojenie ďalšieho USB príslušenstva a externého monitora. V takomto prípade mi vyhovuje kombinácia ľahkého a kompaktného prenosného počítača, ktorý si dokážem doma premeniť na plnohodnotný stolný počítač jednoduchým pripojením USB-C redukcie do jedného USB-C portu.

Je jasné, že každý používateľ má iné potreby. Našťastie, v segmente Windows zariadení je aktuálne ešte dostatočná variabilita a viete si nájsť zariadenie, ktoré vám bude vyhovovať. To sa však nedá povedať o MacBookoch.

Romanov verdikt

Mám rád ultratenké riešenia. Prenosný počítač so sebou nosím neustále a keďže nie je jediný kus techniky, ktorý mám pri sebe v taške, chcem aby bol čo najkompaktnejší a najľahší. Som ochotný oželieť plnú portovú výbavu výmenou za lepšiu portabilitu. Je jasné, že každý používateľ má iné preferencie a v tomto smere oceňujem variabilitu trhu s Windows notebookmi a tabletmi, ktorá ponúka oveľa viac možností ako MacBooky.

Na článku spolupracovali Michal Reiter a Roman Kadlec. Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: