Ako to vidia naši chlapci Michal s Romanom, sa dozviete v nasledujúcom dueli.

Názor Michala Reitera

Zariadenia sa čoraz viac stenčujú. Dizajnové lahôdky, ktoré výrobcovia prezentujú, vyzerajú úchvatne. Až kým nepotrebujete k notebooku pripojiť aj myš alebo externý disk naraz. Vtedy máte celkom problém. Nádherná línia tenkého profilu sa nedá skombinovať s hrubým USB portom. Preto sa výrobcovia uchyľujú k rôznym náhradám ako USB-C. Ak sú štedrí a dajú USB-C porty dva, tlieskame. Niektorí idú „až tak ďaleko“ so svojou štedrosťou, že k novému ultratenkému notebooku pribalia aj redukciu. Niekedy len na jeden bežný USB port, inokedy na viac. Nič to, takúto redukciu si hocikedy dokúpite. Otázkou je nakoľko je výhodný tenký dizajn, keď všade musíte ťahať škatuľky a káble navyše. USB, ethernetový alebo HDMI port v počítači si pred odchodom z kancelárie na služobnú cestu nezabudnete. Redukciu však môžete nechať v inom batohu, doma na stole alebo ju aj stratiť.

Všimnite si, že tenký dizajn sa týka najmä bežných notebookov. Teda takých, ktoré patria do vyššej triedy alebo priamo do skupiny ultrabookov, nie firemných alebo herných strojov. Herný počítač je jasný. Silný výkon treba nejako chladiť, najmä si poradiť s umiestnením grafického čipu a celkovo výkonnejších komponentov. Každý čip má svoju výšku, podobne ako pri telefónoch, preto je práve hrúbka telefónu veľmi závislá od výšky čipov. Pracovný počítač je moja obľúbená kategória. Je to klasický stroj s výkonnými komponentmi, TPM čipom na šifrovanie a najmä lepšou výbavou portov. Nemusím sa večne rozhodovať, či použijem externý disk alebo flashdisk a či medzi tým musím odpojiť myš, pretože už nemám USB port. Viem, že Bluetooth myš mi ušetrí jeden port, no nejako som si dodnes na tento typ myší nezvykol. Najmä po zapnutí systému prvotný pohyb nie je pohyb, ale iba prebratie myši z režimu spánku.

Samostatnou kategóriou sú zariadenia Apple. Extrémnou špecialitou je Apple MacBook, ktorý má jeden USB-C Gen 1 port. Okrem audio portu je to to jediné, čo má z tejto výbavy. Musíte si dobre rozmyslieť, či chcete notebook nabíjať alebo kopírovať dáta z externého disku. Je to jedinečný počítač a na cestách oceníte jeho prínos výkonu v tenkom tele. No prídete do kancelárie a popripájate ho k všemožným redukciám, ktoré môžu ešte aj zavadzať. Od známeho českého fanúšika Applu a propagátora jeho produktov som počul zaujímavý názor. Ľudia sú ochotní dať 1800 eur za nový MacBook a budú príšerne nadávať za to, že potrebujú redukciu za 25 eur? Je to zaujímavý protiargument k tenkým zariadeniam, ale z tohto pohľadu s ním naozaj súhlasím.

Verdikt MR

Tenký dizajn je fajn, ale za seba by som chcel radšej nejaký ten port navyše a normálnu výbavu. Nemusí byť všetko príliš tenké a potom v lietadle bez visiacich redukcií k notebooku nepripojím ani flashdisk. Pár milimetrov navyše mi v batožine nevadí a som radšej za klasiku. Pracovné/podnikové počítače, akokoľvek ich nazveme, sa mi páčia. Ideálne v kombinácii horčíkovej zliatiny. Je to praktickejšie ako hliník. Za mňa teda ide krása bokom.

Názor Romana Kadleca

Nedávno som sa pristihol pri tom, že uvažujem o trende, ktorý nie je nový. Stenčovanie zariadení a dôraz na dizajn, aj na úkor funkcionality, možno badať už niekoľko rokov. Avšak až teraz sa začíname dostávať do situácie, keď to môže používateľov reálne obmedzovať. Spomeňme absenciu 3,5 mm jacku kvôli tomu, že výrobca chce vyrobiť ultratenký telefón alebo chce využiť extra priestor pre iný účel. Alebo nový MacBook, ktorý už pred dvoma rokmi ponúkol iba jeden USB-C port. Ten fungoval na nabíjanie, pripojenie periférií, externého displeja a aj na prenos dát. Na prvý pohľad to možno až tak nevadí, ale keď sa dostanete do určitej situácie, že potrebujete využívať dve funkcie jedného portu, je to problém. Rovnako, ako keď chcete nabíjať nový iPhone a zároveň počúvať hudbu cez 3,5 mm jacky. Vtedy už ani priložené redukcie nepomôžu, treba kupovať ďalšie príslušenstvo.

Dnes jednoducho žijeme v ére redukcií, ktoré potrebujeme, aby sme získali späť funkcie, ktoré nám výrobcovia odopreli v honbe za čo najtenším a najštýlovejším dizajnom. Konšpirátori by možno povedali, že sa výrobcovia mobilných zariadení a príslušenstva medzi sebou dohodli, ale stačí sa pozrieť na tlačové správy z každého väčšieho veľtrhu či výstavy. Výrobcovia sa predbiehajú v tom, kto predstaví tenšie alebo ľahšie zariadenie. Aj keď je rozdiel iba 0,1 mm alebo 10 gramov.

Osobne som fanúšikom štýlového a najmä ľahkého dizajnu, ktorý umožňuje dobrú mobilitu. Nosiť so sebou 2,5 kg notebook a k tomu 500 gramový napájací zdroj nie je zábava. Takže z tohto hľadiska mi 1,2 kg konvertibilné tablety (aj s klávesnicou) celkom vyhovujú. Aj keď majú často iba jeden veľký USB a jeden USB-C port a žiadne výstupy pre pripojenie externých displejov. Avšak nechápem honbu do extrémov, ktorá sa niekedy reálne deje. Trh je dnes našťastie ešte dostatočne rôznorodý, takže si vyberú zástancovia oboch smerov, ale napr. absencia čítačky SD kariet v prípade najnovšieho MacBooku, ktorý má vo výbave štvoricu USB-C portov je nelogické rozhodnutie. Má zmysel stenčovať zariadenia za každú cenu, keď aj tak potom treba so sebou nosiť haldu príslušenstva? Zvlášť keď ide o segment zariadení pre profesionálov a fotografov, ktorí si zamilovali predchádzajúce generácie?

Verdikt RK

Jasné, nejaké inovácie musia výrobcovia zariadení prinášať a čoraz väčší výkon je už dnes považovaný za nudné vylepšenie, ktoré sa pravidelne očakáva. Apelujem však na výrobcov – hľadajte optimálnu rovnováhu medzi funkcionalitou a dizajnom. Nie vždy stačí lámať svetové rekordy alebo sa za každú cenu odlišovať.

Je pravdepodobné, že pre mnohých výrobcov sú rekordné produkty hlavne dobrým PR, aby sa zviditeľnila značka. Výnimkou je Apple, ktorý si ide svojou cestou a hejterom odkazuje: „máte tu redukcie….“

Autori: Michal Reiter, Roman Kadlec

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: