Názor Michala Reitera

Určite ste zaregistrovali udalosť, keď boli osobné údaje používateľov tejto sociálnej siete použité nesprávnym spôsobom. V Romanovej časti sa dozviete všetko podstatné.

Ja vnímam aktuálnu kauzu z praktického a pocitového pohľadu. Prvá vec je, že používatelia sú „imúnni“ voči oveľa väčším kauzám, ako je zber údajov na Facebooku. Známe osobnosti a obrovské firmy môžu zmazať svoj profil na Facebooku. Je to v poriadku, nevnímam to ani ako gesto, ale vyjadrenie svojho postoja. Zároveň to neznamená, že si zmažem účet aj ja. Ak chceme spravovať účet nášho magazínu na tejto sieti, potrebujem ho. Tak ako aj ostatní ľudia v našej redakcii. Ak chcem používať Messenger, potrebujem Facebook. A poviem vám Messenger je moja skutočne obľúbená aplikácia na písanie správ. Máme v nej aj redakčnú skupinu a rýchlo si tam napíšeme, čo potrebujeme alebo sa pochválime nejakou fotkou z dovolenky. Výborná vec, poznáte sami, netreba ďalej predstavovať. Takisto aj ja používam Facebook na prihlasovanie do rôznych webových služieb alebo hier. A veruže je tento spôsob často spoľahlivejší, ako prihlasovanie cez Google.

Je pravda, že ja sám na Facebook veľa vecí nedávam. Jedlo najprv zjem, kým ho odfotím, z dovolenky alebo výletov mám pár fotiek, dávam na Google Fotky a zdieľam s blízkymi ľuďmi. Chcem si myslieť, že raz v budúcnosti sa mi môj zmysel pre súkromie v dobrom vráti. Držte mi palce.

Ponadávať si na Facebook je také to davové a moderné, ale tie údaje tam akosi dávame len my sami. Nikto nás nenúti. Ak teda nepočítame prístup aplikácie k histórii hovorov a SMS na Androide, podľa Facebooku na zlepšenie samotnej aplikácie. To je ale problém Androidu ako platformy, na iOS to nie je. Poznáte to sami, nejaká kartová hra a zrazu potrebuje prístup k vašim SMS správam…

Za seba odmietam veriť tomu, že čo z Facebooku zmažem, to tam nie je. Nie je viditeľné pre mňa a ostatných. Je to pekná sociálna sieť a je to pre mnohých nová forma, ako sa môžu vyjadriť alebo prejaviť. Aj majster tesár sa občas utne a asi ju len treba vedieť používať s mierou.

Mišov verdikt

Facebook je fajn, mnohým ľuďom pomáha byť v kontakte s ostatnými. Používajte ho aj s trochou rešpektu k vášmu súkromiu, alebo si nastavte odpovedajúce bezpečnostné nastavenia. Nástroje na to má a spoločnosť vás sama vyzýva zrevidovať si, čo a s kým zdieľate. To je férový prístup. Ako hovorí u nás Ondrej, Facebook nie je Červený kríž, žiadna charita. Za každý váš hoci malý osobný údaj si od niekoho nechá poriadne zaplatiť.

Názor Romana Kadleca

Facebook čelil v marci veľkému škandálu, keď sa zistilo, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica zneužila súkromné údaje až 50 miliónov Američanov. Vďaka tomu údajne ovplyvnila aj americké prezidentské voľby. Reakcie internetu na seba nenechali dlho čakať, a tak webom kolovala výzva zmažte si Facebook, ktorú zosobňoval hashtag #DeleteFacebook. Svoj Facebook si na základe tejto výzvy zmazal zakladateľ služby WhatsApp, ktorú mimochodom v minulosti kúpil práve Facebook. Firemné stránky mazal aj Elon Musk a Playboy. O celej kauze sme informovali na našej webovej stránke www.touchit.sk.

Osobne som si profil na Facebooku zatiaľ nezmazal, nevidím dôvod. Kauzu nechcem zľahčovať a ani sa nebudem tváriť, že sa nás to netýka, lebo sa firma Cambridge Analytica zamerala na amerických používateľov. Faktom je, že ak by chcela, mohla rovnakým spôsobom získať a analyzovať dáta aj slovenských používateľov. Nerobila nič protiprávne a dáta získala legálnym spôsobom, v súlade s vtedajšími pravidlami sociálnej siete. Problematické je až ich použitie, alebo lepšie povedané zneužitie, ktoré bolo neetické. Firma totiž na základe týchto dát vytvorila algoritmus na manipulovanie verejnej mienky.

Jednu vec ma však škandál Facebooku prinútil spraviť, a to odporúčam vykonať aj vám – skontrolujte si nastavenia vášho profilu, aby ste si overili, čo so sociálnou sieťou zdieľate, čo zdieľate s aplikáciami tretích strán a čo môžu vidieť aj vaši kamaráti alebo úplne cudzí ľudia. Pokiaľ potrebujete pomôcť, na touchit.sk nájdete článok s názvom Ako na to: Ako si nastaviť Facebook, aby o vás zdieľal čo najmenej informácií? a ten vás prevedie celým procesom kontroly krok za krokom.

Facebook som si však doteraz nezmazal z troch základných dôvodov. Používam ho ako personalizovaný zdroj informácií, na prihlasovanie sa do iných služieb, pretože je to pohodlnejšie a bezpečnejšie a v neposlednom rade potrebujem účet na Facebooku aj na komunikáciu s vami cez náš oficiálny profil TOUCHIT.

Romanov verdikt

Facebook má na Slovensku určitú výhodu v tom smere, že nemá poriadnu konkurenciu. Iné sociálne siete, ktoré sa tešia obľube vo svete, sú u nás používané iba minoritne. A v kombinácii s prepojením Facebook konta s inými službami pre jednoduchšie prihlasovanie sa, je prípadné mazanie profilu niekedy komplikovanejšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Bez ohľadu na to odporúčam skontrolovať nastavenie súkromia a dát, ktoré zdieľate s inými aplikáciami a tiež aj verejne so svetom.

Značky: