Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Úspech, ktorý má dnes už dve dekády. Začiatkom roka 2001 sa v meste Swindon spustila výroba častí karosérií pre MINI. A o čosi neskôr, 26. apríla 2001, zišlo z výrobnej linky v závode v meste Oxford prvé MINI. Odvtedy vytvorilo MINI vo Veľkej Británii už viac ako päť miliónov prémiových vozidiel. V závode v meste Oxford momentálne vznikajú modely MINI 3-dverové, MINI 5-dverové a MINI Clubman ako aj plne elektrické MINI Cooper SE. Všetky spolu a na tej istej výrobnej linke.

Oliver Zipse, aktuálny predseda predstavenstva spoločnosti BMW Group, mal v rokoch 2007 až 2008 na starosti práve výrobu v závode MINI v meste Oxford. Pri príležitosti dvadsiateho výročia od začiatku výroby povedal: „Blahoželám každému v závodoch MINI v mestách Oxford a Swindon k dosiahnutiu takéhoto veľkého výrobného úspechu. Na moje pôsobenie v Oxforde mám stále veľmi dobré spomienky. Bolo veľkým potešením pracovať v domove a v srdci značky MINI s takými zapálenými a oduševnenými ľuďmi, pričom takmer štvrtina z nich venovala týchto 20 rokov a niektorí aj viac tomu, že vytvárali naše vozidlá.”

Momentálne pracuje v závodoch MINI v mestách Oxford a Swindon viac ako 4 500 vysoko kvalifikovaných zamestnancov a to aj vrátane 130 učňov. Tento silný tím zaručuje, že na ostrove vzniká denne približne 1 000 vozidiel MINI — jedno každých 67 sekúnd.

Peter Weber, ktorý od roku 2019 pôsobí ako výkonný riaditeľ závodov Oxford a Swindon, dodal: „Som nesmierne hrdý na naše tímy v závodoch v mestách Oxford a Swindon ako aj na to, akú vynikajúcu prácu odvádzajú. Už viac ako dvadsať rokov pokračujú v nasadení a vášni, čím pomáhajú posilňovať reputáciu značky MINI po celom svete.”

Závody Oxford a Swindon majú dlhú výrobnú tradíciu: automobily sa tu vyrábajú už 65 rokov (Swindon), respektíve 108 rokov (Oxford). Väčšinu času to bolo pokojné, no v ostatných rokoch sa najmä zo závodu Oxford stal magnet pre turistov. Oceňovanú prehliadku závodu MINI si vychutnalo už približne 26 000 priaznivcov značky MINI.

Závod Oxford v roku 2020 energeticky vstúpil do budúcnosti, keď sa v ňom spustila výroba modelu MINI Cooper SE, prvého plne elektrického vozidla značky.

A to bol iba začiatok: začiatkom tridsiatych rokov bude MINI prvou značkou spoločnosti BMW Group, ktorej kompletný modelový rad bude poháňať iba elektrina. Počas uplynulých 20 rokov zohrávali závody v mestách Oxford a Swindon rozhodujúcu rolu pri vytváraní trvalo udržateľnej výroby značky MINI a dnes sú nevyhnutnou súčasťou plánov spoločnosti BMW Group v rámci stratégie na ďalšie znižovanie emisií.

 

Značka MINI a výroba vo Veľkej Británii:

26. apríla 2001Začiatok výroby značky MINI v závode v meste Oxford.
2002Iba 13 mesiacov po začiatku výroby schádza z výrobnej linky v závode Oxford 100 000. vozidlo MINI.
2004Spoločnosť BMW Group oznamuje investíciu 40 miliónov libier do závodu Swindon.

Predstavuje sa MINI Cabrio.

2006Závod Hams Hall vyrába novú generáciu motorov a dodáva ich do závodu Oxford pre výrobu MINI, čím z troch závodov vzniká britský výrobný trojuholník.

Predstavuje sa MINI Cooper S s prvkami John Cooper Works GP Kit.

2007Závod MINI v meste Oxford predstavuje inovatívnu technológiu lakovania. Závod Oxford je prvým v rámci BMW Group, ktorý používa IPP (Integrated Paint Proces – Integrovaný proces lakovania). Tento vysoko inovatívny systém prináša pri lakovaní karosérií úspory energie a redukciu emisií o viac ako desať percent.
2008Predstavuje sa nový model MINI Clubman.
2009Začiatok skúšok MINI E s podporou britskej vlády. Celosvetové testy spoločnosti BMW Group na vyhodnotenie technických a sociálnych dopadov každodenného života s plne elektrickým vozidlom.
2010Predstavuje sa MINI Countryman, prvý model značky s pohonom všetkých kolies.
2011Rozšírenie modelového radu o MINI Coupé.
2012Predstavuje sa MINI Roadster.
2013Premiéra modelu MINI Paceman.
2014Predstavuje sa prvé MINI 5-dverové.

Na strechu v závode MINI Oxford sa nainštalovala jedna z najväčších solárnych fariem vo Veľkej Británii. Solárna farma na streche karosárne má viac ako 11 500 panelov a pokrýva plochu 20 000 štvorcových metrov (päť futbalových ihrísk). Vytvára dosť elektriny na pokrytie spotreby 850 domácností (viac ako 3 megawatty). Závod Oxford vďaka tomu znížil emisie CO2 o 1 500 ton ročne.

2015Predstavuje sa nový model MINI John Cooper Works GP.
2016Oznámenie o novej generácii modelu MINI Cabrio.
2017Odhalenie druhej generácie modelu MINI Countryman.
2019Závod MINI Oxford vytvoril
10 000 000. vozidlo značky MINI.

Ohlásenie dvoch nových ťahákov v modelovom rade: tretí model MINI John Cooper Works GP a prvé sériovo vyrábané elektricky poháňané vozidlo značky MINI Cooper SE.

január 2020V závode Oxford sa spúšťa výroba modelu MINI Coper SE. Čisto elektrické MINI sa zaraďuje do výrobného procesu. Stáva sa tak prvým závodom BMW Group, v ktorom z jednej linky schádzajú vozidlá s elektrickým aj spaľovacím motorom, čo umožňuje flexibilne prispôsobiť výrobu podľa globálneho dopytu.
október 2020MINI oznamuje výrobné plány do budúcnosti a novú stratégiu, pričom sa zameria na elektromobilitu, predstavenie nového modelu crossoveru a na výrobu modelov v Číne, ktorá sa začne od roku 2023.
marec 2021MINI potvrdzuje, že posledný model so spaľovacím motorom sa predstaví v roku 2025. Od začiatku 30-tych rokov bude modely značky poháňať už iba elektrina.

 

Značky: