Predĺženie výdrže pritom nesúvisí s veľkosťou batérie, alebo vyššou efektivitou procesora.

Nová technológia bez veľkého prekvapenia súvisí s displejmi a ich spotrebou. Nie je pritom tajomstvom, že práve displeje patria k najväčším “žrútom” energie a majú veľký vplyv na to, ako dlho dokážeme smartfón používať na jedno nabitie. 

Dokonca ani moderné 5nm čipy už nemajú pri bežnom používaní smartfónu výrazný vplyv na spotrebu energie. Pokiaľ sa teda bavíme o displejoch, tak výrazný vplyv na ich spotrebu má práve technológia, akou sú vyrobené. 

Aktuálne za najlepšie považujeme LTPO OLED displeje, ktoré vyrába Samsung. Tieto panely sa nachádzajú napríklad v Samsung Galaxy S21 Ultra, alebo aj v modeloch iPhone 13 Pro a 13 Pro Max. Tieto displeje sú vyrobené procesom 6. generácie a majú výrazne nižšiu spotrebu energie ako napríklad LTPS panel iPhonu 13, a to aj napriek tomu, že ponúkajú dynamickú obnovovaciu frekvenciu až 120 Hz.

iPhone 13 ProZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
iPhone 13 Pro

Avšak Samsung nezaháľa a pracuje na metóde výroby OLED panelov novej generácie. Jeden z vedcov, ktorý na projekte pracuje uviedol, že úplne nový proces výroby by mohol spôsobiť revolúciu v mobilných zariadeniach a priniesť dvojnásobnú výdrž na jedno nabitie a vyššiu životnosť panelov.

Za všetkým stojí nová technológia nanášania organických materiálov na OLED displeje. Nová technológia dokonca pomôže prekonať hustotu pixelov 550 ppi a môže viesť k tomu, že sa v budúcnosti dosiahne hustota pixelov na OLED obrazovkách až na úrovni 10 000 ppi. 

Tím vedcov sa aktuálne snaží pretaviť svoju snahu aj do praxe a v blízkej budúcnosti chce ukázať koncept, ktorý by demonštroval tento skvelý pokrok.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.