Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nitra je ďalším veľkým mestom na Slovensku, kam berlínsky prevádzkovateľ mikromobility – spoločnosť TIER, prináša svoju flotilu moderných zeleno-čiernych elektrokolobežiek. Obyvatelia a návštevníci mesta budú môcť využívať najnovšie modely s rozšírenými bezpečnostnými prvkami. Smerovky prinášajú väčšiu predvídateľnosť pohybu jazdcov, väčšia výdrž baterky zvládne o približne 30 % dlhšiu trasu.

Využívanie zdieľaných e-kolobežiek je najefektívnejšia alternatíva pri krátkodobých presunoch, najmä v oblastiach, kde sa často tvoria dopravné zápchy, prípadne sú nedostupné verejnou dopravou.

Na túto tému reaguje Boris Ivan, city manažér TIER pre Slovensko: „Zo štatistík ITF vyplýva, že jazda na e-kolobežke je rovnako bezpečná ako jazda na bicykli. Treba však dodržiavať stanovené pravidlá: sústreďte sa na jazdu, rešpektujte dopravné značenie, držte obe ruky na riadidlách, ak vidíte nerovnosť alebo odbočujete, spomaľte. Jedna kolobežka rovná sa jeden jazdec, jazdite triezvi a ak je to možné, používajte prilbu.“

Elektrokolobežky TIER dostupné v Nitre sú najlepšie vo svojej triede. Najnovšia generácia je vybavená ešte ďalšími funkciami, aby bola každá jazda čo najbezpečnejšia a najplynulejšia. Popri osvedčených funkciách, akými sú najväčšie predné koleso, širšia podložka na státie, nabíjačka na bezdrôtový telefón, zvuková signalizácia, dvojitý stojan, dvojité bubnové brzdy a dvojité odpruženie, sú nové e-kolobežky vybavené prednými a zadnými smerovými svetlami pre dobrú viditeľnosť. Pridanie týchto funkcií odzrkadľuje inovatívnosť spoločnosti TIER ako popredného poskytovateľa mikromobility.

Batérie e-kolobežiek TIER, ktoré sú priamo vymeniteľné na mieste vybitia, eliminujú potrebu prepravovať ich do skladov na nabíjanie. Tím TIER zamestnancov na mieste vymení prázdne batérie za čerstvo nabité, čím sa výrazne znížia prepravné náklady a emisie. Tento operačný model spoločnosti TIER umožnil spoločnosti zostať od januára 2020 úplne klimaticky neutrálnou.

„Z príchodu ďalšieho poskytovateľa zdieľanej dopravy do Nitry máme radosť. To, že ľudia v Nitre radi využívajú prostriedky zdieľanej dopravy, prispieva k čistejšiemu mestu a voľnejším cestným komunikáciám. Máme informáciu, že v Nitre je 15 800 užívateľov tejto formy prepravy. Zo skúsenosti vieme, že e-kolobežky využívajú na prepravu po meste aj tí, ktorí do Nitry prichádzajú autobusmi alebo vlakmi z okolitých obcí a miest,“ skonštatoval Mgr. Tomáš Holúbek, hovorca mesta Nitra.

Kolobežky sa budú nachádzať v blízkosti centrálnych dopravných uzlov a vo frekventovaných častiach mesta. Zóny pôsobenia a parkovacie zóny boli definované a implementované v úzkej spolupráci s predstaviteľmi mesta. Maximálna rýchlosť e-kolobežiek TIER je stanovená na 25km/hod, keďže pri tejto rýchlosti je vodič schopný bezpečne manévrovať. Touto rýchlosťou môžu jazdci jazdiť po cyklochodníkoch alebo cestných komunikáciách.  V centre mesta je rýchlosť automaticky znížená na 5km/hod.
Na bezpečnú jazdu a dodržiavanie pravidiel vyzýva aj Mgr. Tomáš Holúbek, hovorca mesta Nitra: „Aj vzhľadom na doterajšie skúsenosti s užívateľmi zdieľaných kolobežiek, by sme však chceli apelovať na dodržiavanie platných predpisov pri jazde a na ohľaduplnosť k chodcom.“

Ako sa používajú e-kolobežky TIER?

Ak chcete vyskúšať TIER, stiahnite si aplikáciu TIER, nájdite e-kolobežku na mape a odomknite ju naskenovaním QR kódu. Ak chcete ukončiť jazdu, nájdite bezpečné miesto na zaparkovanie, posuňte stojan späť nadol, otvorte aplikáciu TIER a klepnite na „Ukončiť jazdu“. Platí sa aktivačný poplatok vo výške 1 eur a sadzba 0,16 centov za minútu. TIER akceptuje väčšinu kreditných kariet, ako aj PayPal. Každá jazda s TIER je nielen klimaticky neutrálna, ale aj krytá poistením zodpovednosti.

Jazdci v Nitre môžu aktuálne využiť výhodný balíček Go TIER, ktorý za 0.99 eur umožňuje neobmedzený počet odomknutí počas 30 dní alebo Sub Unlocks  v hodnote 4,99 eur, ktorý je určený pre nových jazdcov počas prvých 7 dní po registrácii v aplikácii TIER. V tejto cene je neobmedzený počet odomknutí a 60 minút jazdy počas 24 hodín.