Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Takto pred rokom rozšíril TIER svoju európsku sieť zdieľanej mikromobility o ďalšiu krajinu – Slovensko.

Bratislava bola prvým mestom u nás, do ktorej berlínsky prevádzkovateľ priniesol flotilu 500 e-kolobežiek s vymeniteľnými batériami. Od 13. mája 2022 sa pridali aj Košice. Približne 150 000 používateľov e-kolobežiek TIER na Slovensku za rok absolvovalo takmer 58 000 jázd za priateľmi, rodinou, do obchodu či za voľnočasovými aktivitami.

„Mikromobilita umožní obyvateľom reálne prispieť k udržateľnejšiemu a zdravšiemu životu v mestách. Znižuje emisie a pri súčasných cenách pohonných hmôt aj šetrí peňaženky. Naše služby sa za rok stali medzi obyvateľmi Bratislavy populárne. V porovnaní mesiacov marec a apríl 2022 sme zaznamenali nárast využívania TIER e-kolobežiek o 33,2 %,“ konštatuje BORIS IVAN, city manažér pre Slovensko, TIER.

E-kolobežky dokonale zapadnú do mixu mobility

TIER poskytuje ľahko dostupné možnosti mikromobility a slúži ako pokračovanie verejnej dopravy na tých trasách, ktoré MHD nepokrýva. Aj preto spustil TIER v júni displejovú kampaň v bratislavskej MHD. Okrem informácií o tom, ako a kde sa dajú využívať e-kolobežky, zobrazované video vzdeláva v oblasti bezpečnej jazdy. Medzi kľúčové pravidlá patria: jeden jazdec = jedna kolobežka a parkovanie iba v zónach na to určených.  

„Bezpečnosť účastníkov cestnej premávky je pre nás prvoradá. Testujeme novú asistenčnú technológiu založenú na počítačovom vizuálnom zobrazení, ktorá dokáže odhaliť dopravné priestupky, ako aj bezohľadnú jazdu na kolobežke. Jazdci, ktorí porušia pravidlá a predpisy, budú upozornení  a môže im byť udelená pokuta alebo zákaz vedenia vozidla,“ dopĺňa Boris Ivan.

Noví zákazníci musia pri registrácii absolvovať v aplikácii TIER návod s vysvetľujúcimi obrázkami, ktorý nemožno preskočiť. To zahŕňa aj upozornenie o zákaze vedenia e-kolobežky pod vplyvom alkoholu. Dlhodobým cieľom TIER je poskytnúť mestám a ich obyvateľom komplexné riešenia mobility, ktoré posunutie revolúciu v preprave a zníži objem využívania áut.

V tomto roku sa plánuje ďalší rast

V roku 2022 má TIER za cieľ ďalej posilňovať svoje vedúce postavenie na európskom trhu a expandovať do ďalších európskych miest.  Akvizíciou Nextbike a Spin si TIER upevnil svoju globálnu pozíciu. Rozšírením dostupnosti e-bicyklov a e-kolobežiek sa v mnohých mestách rozrastá ponuka riešení multimodálnej mobility. Ak sa k tomu pridajú elektrické kolobežky, TIER ako prvý ponúka používateľom tri rôzne formy mikromobility v jednej aplikácii. Na území Slovenska pôsobí TIER  aktuálne v Bratislave a v Košiciach, v nasledujúcich mesiacoch by mali pribudnúť ďalšie lokality na západe aj východe krajiny.