Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Humenné je druhé najväčšie mesto historického Zemplína a je v poradí už štvrtým okresným mestom v Prešovskom kraji, v ktorom jazdí zeleno-čierna flotila udržateľnej dopravy berlínskej spoločnosti TIER. Najnovšie modely disponujú rozšírenými bezpečnostnými prvkami od smeroviek, ktoré prinášajú väčšiu predvídateľnosť pohybu jazdcov, až po väčšiu výdrž baterky, vďaka ktorej prejdú obyvatelia a návštevníci mesta dlhšiu trasu o približne 30 %.

Udržateľný spôsob prepravy dorazil vďaka spolupráci mesta a spoločnosti TIER aj do Humenného. Na vstup operátora do mesta reaguje Ing. Ondrej Babjarčík, zástupca primátora mesta Humenné: Skúsenosť už máme so zdieľanými bicyklami, ktoré považujeme za prínos v ponuke služieb verejnosti.  Sme radi, že dnes môžeme Humenčanom ponúknuť ďalšiu formu ekologickej prepravy, zdieľané e-kolobežky. Ekologický prístup spoločnosti TIER k prevádzkovaniu služby a bezpečnostné parametre ponúkaných kolobežiek nás presvedčili, že táto forma prepravy môže byť pre naše mesto prínosom.“

Spustenie flotily v ďalšom meste východného Slovenska prichádza v čase blížiaceho sa jesenného obdobia. E-kolobežky TIER budú v uliciach dostupné aj počas zimnej sezóny 24/7.  Jazda na e-kolobežkách stojí 0,16 centov za minútu + 1 € poplatok za odomknutie. Jazdci môžu využiť výhodný balíček Day pass 60 za 7,99 eur alebo balíček Sub. Unlock  v hodnote 4,99 eur mesačne, je určený pre aktívnych jazdcov, ktorý počas dňa ušetria pri každej jazde na poplatku za odomknutie s neobmedzeným počtom odomknutí.

Celkovo sa TIER pôsobiaci na Slovensku rozšíril o ďalšie, v poradí už  dvanáste mesto, v ktorom poskytuje alternatívu a doplnok k mestskej hromadnej doprave. „Cieľom mesta je, aby sa občan dostal do práce, školy, alebo za voľnočasovými aktivitami rýchlo, bezpečne a ekologicky. Mestská hromadná doprava v Humennom prešla v roku 2021 výraznou obmenou vozového parku a po meste jazdia moderné, ekologické a pohodlné autobusy s priaznivou cenou cestovných lístkov.  V nasledujúcich rokoch bude chcieť mesto zvyšovať atraktivitu MHD pre obyvateľov a ekologický prístup k doprave sa prejaví budovaním siete elektronabíjacích staníc v kombinácii s rozvojom zdieľaných bicyklov a e-kolobežiek, aby mesto prinieslo občanovi plnohodnotnú alternatívu k osobnej automobilovej doprave a rozmanitú škálu služieb mestskej prepravy, dopĺňa plány mesta v oblasti podpory mestskej prepravy zástupca primátora mesta Humenné, Ing. Ondrej Babjarčík.

Kolobežky sa budú nachádzať v blízkosti centrálnych dopravných uzlov a vo frekventovaných častiach mesta. Zóny pôsobenia a parkovacie zóny boli definované a implementované v úzkej spolupráci s predstaviteľmi mesta. Maximálna rýchlosť e-kolobežiek TIER je stanovená na 25km/hod, keďže pri tejto rýchlosti je vodič schopný bezpečne manévrovať. Touto rýchlosťou môžu jazdci jazdiť po cyklochodníkoch alebo cestných komunikáciách.  V centre mesta je rýchlosť automaticky znížená na 5km/hod.

Elektrokolobežky TIER dostupné v Humennom sú najlepšie vo svojej triede. Najnovšia generácia je vybavená ešte ďalšími funkciami, aby bola každá jazda čo najbezpečnejšia a najplynulejšia. Popri overených funkciách, akými sú najväčšie predné koleso, širšia podložka na státie, nabíjačka na bezdrôtový telefón, zvuková signalizácia, dvojitý stojan, dvojité bubnové brzdy a dvojité odpruženie, sú nové e-kolobežky vybavené prednými a zadnými smerovými svetlami pre dobrú viditeľnosť.

Batérie e-kolobežiek TIER sú priamo vymeniteľné na mieste vybitia. Tím TIER zamestnancov na mieste vymení prázdne batérie za čerstvo nabité, čím sa výrazne znižujú prepravné náklady a emisie. Tento operačný model spoločnosti TIER umožnil spoločnosti zostať od januára 2020 úplne klimaticky neutrálnou.