Publikácia v časopise Science Advances podrobne opisuje, ako výskumníci z University of Colorado vyvinuli e-skin.

E-koža (e-skin) predstavuje elektronickú kožu, syntetickú repliku pokožky, ktorá napodobňuje mnohé vlastnosti skutočnej kože. Je mäkká, tvárna a schopná snímať dotyk, prietok vzduchu, vlhkosť a teplotu a regenerovať.

Tím vedcov z Katedry strojárstva vytvorili oddelenie chémie a biochémie na Coloradskej univerzite v Boulderi, kde vytvorili tenkú vrstvu priesvitného materiálu, ktorý je vybavený snímačmi. E-koža zahŕňa polyimín, nový polymér, ktorý je natretý nanočasticami striebra, aby sa zvýšila jeho pevnosť, stabilita a elektrická vodivosť.

Koža je tiež recyklovateľná. Stačí ponoriť pokožku do recyklačného roztoku, ktorý zahŕňa etanol, a polyméry sa rozpustia na menšie zložky (oligoméry a monoméry) a nanočastice striebra klesnú na dno. Všetky tieto komponenty potom môžete znova použiť na vytvorenie novej e-kože.


Myšlienka je, že takáto e-koža môže nakoniec pokrývať protetické pomôcky, ako sú umelé končatiny alebo roboty, aby boli viac realistické a poskytli sa im dodatočné funkcie. Tiež táto e-koža môže nakoniec nahradiť pokrytie elektronických zariadení, čím sa vytvoria povrchy, ktoré sú príjemnejšie na dotyk, môžu viac reagovať s používateľom a môžu sa samé opraviť.

Samozrejme, súčasná verzia úplne nevyzerá, necíti, alebo sa nespráva ako skutočná koža.

zdroj: forbes

Prečítajte si aj:

CES 2018: LG ukázalo televízory nového typu a má trojicu robotov, ktoré sa o vás postarajú doma, v hoteli aj v obchode

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.