Spoločnosť LG začala šnúru novinárskeho dňa 8. januára hneď o 8 hodine ráno. A začala z ostra – má úzku spoluprácu s Google Assistant, nové televízory s extra kvalitou obrazu a jej vystúpenie doplnili aj obslužní roboti. 

LG začalo svoju prezentáciu s technológiou ThinkQ. Je to inteligentná platforma, ktorá spája do jedného celku viacero zariadení od LG ale aj od tretích strán. Cieľom je, aby cez ThinkQ spolupracovali všetky zariadenia v domácnosti. Čím viac sa technológia ThinkQ používa, tým je účinnejšia. Napr. inteligentná klimatizácia rozpozná vaše zvyky a nastaví teplotu počas dňa presne tak, ako by ste si ju želali. Robotický vysávač sa pri vysávaní vyhne psovi a po čase spozná celý domáci priestor. Prehrávač v aute vie, čo máte radi a presne to pre vás pri jazde aj pripraví. ThinkQ sa tak bude presadzovať v každodennom živote, doma, na ceste aj v práci. Napr. pračka rozpozná, aký proces čistenia treba použiť na konkrétnu bielizeň. Tiež vám automaticky otvorí garážovú bránu po vašom príchode domov.

 

Pre LG ThinkQ je charakteristická otvorenosť – každý z partnerov sa môže do nej pripojiť.  Hovorilo sa aj o technológii DeepThinkQ, ktorá prináša rozpoznávanie obrazu a hlasu. Dokáže aj rozpoznať, aký má byť použitý program pri praní a to na základe načítania NFC štítku z jednotlivých kusov ošatenia. LG má veľmi úzku spoluprácu s technológiou Google Assistant a to hlavne v reproduktoroch a televízoroch.

Spoločnosť LG predstavila na CESe aj domáceho robota menom CLOi . Ten sa síce stále usmieval, ale inak počas prezentácie aj mierne štrajkoval. V istých častiach prezentácie tak odmietol odpovedať na otázky prezentujúceho.

V normálnom stave však vám povie váš denný program, určí aký prací  program sa má použiť pre danú bielizeň, rovnako spolupracuje so sušičkou. Sám načíta NFC štítky z bielizne a podľa toho vie, ako sa má prať.

LG tiež predstavilo novú verziu čističky na kabáty, košele a saká – LG Styler. Pozornosť vzbudila aj technológia LG InstaView ThinkQ , čo je vlastne priesvitný displej na chladničke. Je to zároveň televízor, ale zároveň sa aj môžete zvonka pozrieť na to, čo máte uschované vo vnútri chladničky. Priamo na displeji chladničky si môžete vybrať recept napr. na pizzu. Po novom je tu aj inteligentné vypínanie na šetrenie energie a tiež proaktívny servis. Chladnička tak realizuje diagnostiku v reálnom čase a v prípade blížiaceho sa problému sama zavolá do servisného strediska.

Nasledovala časť venovaná televízorom. LG je známe ako svetový výrobca OLED panelov aj pre iných výrobcov televízorov a na CESe predstavilo celú rodinu nových televízorov s touto technológiou. Ich charakteristikou je mimoriadna kvalita obrazu, kompletná podpora HDR vrátane formátu od firmy Technicolor, tiež je tu HDR10 PRO a HLG PRO, podobne ako zvuk formátu Dolby Atmos.

Na LG televízoroch sa stal populárny Gallery režim, kedy televízor pracuje ako obraz. LG má teraz aj spoluprácu s cestovateľským portálom Tripadvisor a vo forme obrazov zobrazuje zábery z populárnych destinácií. Pre rok 2018 tak rodina OLED TV pozostáva z modelu G8, E8, C8 a B8 s uhlopriečkami od 55 do 77 palcov.

Z pokročilých technológií je tu ovládanie televízora hlasom, pričom hlas sa dá využiť na povel napr. na prepojenie so soundbarom, ale aj na vyhľadávanie žiadaného obsahu hlasom. Podobne môžete hlas použiť na to, aby sa televízor automaticky vypol potom, , ako skončí aktuálny program.

Google Assistant na LG televízoroch teraz umožňuje napr. vyhľadanie fotiek z dovolenky aj s určením času, kedy to bolo. Objednať sa dá aj pizza priamo z televízora, v USA bude táto funkcia dostupná počas tohto leta.

LG televízory sú však hlavne o kvalite obrazu. Pre tento rok je tu nový inteligentný procesor Alpha 9. Ten minimalizuje šum v obraze a zvyšuje prirodzenú farbu scény. V obraze analyzuje a spracováva jednotlivé objekty a tieto zobrazuje. Vyšší výkon znamená aj možnosť spracovania rýchlych športových scén.

Pokračuje aj rodina SuperUHD televízorov, nové modely sú SK95, SK85 a SK80. Aj v tomto prípade je dostupný Gallery režim a zvuk v režime Dolby Atmos.

Z hľadiska robotov už LG prevádzkuje tzv. guide robota a tiež čistiaceho robota na letisku Incheon v Južnej Kórei. Na výstave CES pribudol Porter robot, Shopping cart robot a Serving robot. Serving robot sa používa napr. v hoteloch na donášku stravy alebo novín. Porter robot prináša batožinu, potom neho sa dá realizovať express check-in a check-out v hoteli. Shoppinng robot pracuje ako nákupný vozík, ale má aj čítačku čiarových kódov a automaticky sa potom aj platí.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.