Súkromie v internetovom prehliadači bude čoraz vzácnejším artiklom, hlavne kvôli AI.

Microsoft Edge, podobne ako Google Chrome, pridáva funkciu na vytváranie skupín otvorených kariet. Ide o vylepšenie funkcie skupiny kariet, ktorá bola pridaná do tohto prehliadača ešte v roku 2021. Používatelia tento spôsob organizácie dobre poznajú a karty sa dajú zgrupovať príkazom z kontextového menu kariet alebo metódou Drag&Drop.

Najpokročilejšie má túto funkciu spracovanú prehliadač Vivaldi, ktorý podporuje dvojriadkové zoskupovanie. Dá sa vybrať vlastný štýl, akou formou majú byť stránky v skupinách zobrazované. Funkcia, o ktorej hovoríme teraz, bude pracovať automaticky, a to za pomoci umelej inteligencie. Na webe servera ghacks.net sa objavila informácia, že prehliadač Edge prináša toto rozšírenie po vzore prehliadača Chrome.

Niet sa čomu čudovať a prehliadače s jadrom Chromium sa v mnohých smeroch na seba veľmi podobajú. Je to dané tým, že vychádzajú z rovnakého základu, hoci inovatívnosť a veľmi pekné spracovanie Microsoftu s jeho prehliadačom nemožno uprieť.

Problémom však môže byť ochrana súkromia. Je len málo internetových prehliadačov, ktoré dbajú na vaše súkromie. Firefox je jedným z tých, ktoré hlásajú súkromie používateľa. Prehliadač tento aspekt považuje za svoju filozofiu aj tým, ako je navrhnutý od samotného základu.

Neznamená to však, že by iné prehliadače túto šľachetnú činnosť nevykonávali, no robia to po svojom. Niektoré lepšie, iné horšie. Napojenie funkcie na umelú inteligenciu, ktorá bude vytvárať zoskupovanie príbuzných kariet, bude vyžadovať internetové pripojenie.

Vyššie uvedený zdroj otestoval, že toto zoskupovanie nie je možné použiť bez internetového pripojenia. To ale zároveň znamená, že sa dáta odosielajú na servery Microsoftu, podobne ako v prípade prehliadača Google Chrome, keď sa údaje odosielali na servery Googlu.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.