Egyptské úrady zvýšili úsilie v blokovaní stránok, ktoré poskytujú VPN pripojenie.

Stránky, resp. služby VPN sú populárne a poznajú ich najmä pokročilí používatelia internetu. Umožňujú totiž obísť reštrikcie dané operátorom, zákonmi danej krajiny ale najmä zachovať vaše súkromie. Aj preto sú vo vládnych zložkách nepopulárne.

Podľa NSA dokonca každý, kto používa VPN, je automaticky podozrivý. Faktom ale je, že VPN služby používajú bežne aj firmy na to, aby sa bezpečne prepojili s geograficky vzdialenými pobočkami. Tie potom pôsobia ako jedna pobočka a to aj v rámci sieťových možností a prístupu k dátovým úložiskám.

Podľa oficiálne tlačovej agentúry Egypta z 24. mája tohto roku, došlo k blokovaniu ďalších 21 webových stránok, ktoré poskytovali služby VPN. Vládne organizácie sa obhajujú tým, že by stránky a služby tohto typu mohli byť využívané na teroristické útoky a komunikáciu medzi podsvetím. Na druhú stranu ide len o ďalší pokus, ako blokovať internet v danej krajine.

Len pre úplnosť uvádzame, že poskytovateľ internetového pripojenia má možnosť odmietnuť pripojenie cez VPN tunelovacie protokoly ako napríklad PPTP, L2TP, SSTP alebo napríklad IPSec či OpenVPN.

Spomenúť môžeme napríklad službu Tunnelbear, ktorá otvorene vyhlasuje možnosti VPN. Napríklad to, že sa môžete tváriť, akoby ste boli v inej krajine. To však nie je nič zlé. Ak si vytvoríte bezpečný tunel na server VPN poskytovateľa do inej krajiny, budete naozaj vystupovať ako z danej krajiny. Nie je to žiadny hackerský čin ale legitímna služba tunelovacích protokolov.

Takéto jednanie samozrejme postihne nielen bežných používateľov internetu, ale aj ľudí, ktorí sa boja o svoje ľudské práva a bez VPN nemôžu pod rizikom odhalenia na internete nič publikovať. Týka sa to aj televízií, ktoré vysielajú cez internet alebo spravodajských novín.

Zdroj: Associated Press

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.