Tento mesiac sme testovali ďalší elektrobicykel – Haibike SDURO HardNine 6.0 2017. Je to elektrobicykel z vyššej triedy a je určený na pohyb v stredne náročnom a ľahkom lesnom teréne. Na to je prispôsobený prevodmi, elektrickou výbavou a kolesami.

HardNine 6.0 je pohodlný na túry na poľných aj lesných cestách a veľkosťou 29“ bol dobre prispôsobený našej výške. Bol stabilný v blate, na terénnych nerovnostiach aj pri zjazdoch z kopca. Pre tento bicykel nie sú problémom ani väčšie výmole a ak si ho dobre sprevodujete, prekonáte aj naozaj veľké stúpania. Po čase prídete aj na to, ako s ním prechádzať ostré zákruty. Jeho dominantnou farbou je biela, rám je z hliníka, celková hmotnosť elektrobicykla je 21,5 kg.

Elektrická výbava – motor, batéria a LCD

Elektrický motor je asistenčný, musíte teda ťahať a motor vám bude pomáhať. Intenzitu pomoci si nastavujete v štyroch stupňoch – eco+, eco, standard a high. Pomoc motora môžete aj kompletne vypnúť. Motor je Yamaha PW 250 W a jeho veľkou výhodou je to, že zaberá od nulových otáčok. Práve to v náročnom stúpaní totiž potrebujete, maximálny krútiaci moment je 80 Nm. Ďalšou jeho výhodou je, že je kompaktný, ľahký a ladený športovo. Ako vidíte na fotografii, je plne integrovaný do rámu bicykla. Navyše je zospodu dostatočne chránený proti poškodeniu.

Motor Yamaha PW je dobre chránený proti poškodeniu

Displej je tiež Yamaha a dobre na ňom vidieť údaje pri rôznych svetelných podmienkach. Obsahuje aj automatické podsvietenie a dá sa ľahko odobrať z bicykla. Umiestnený je v strede riadidiel, ovládací prvok je pri ľavej ruke. Pomocou prepínania si môžete zobraziť údaje o dojazde, ostávajúcej kapacite batérie, okamžitej, priemernej a maximálnej rýchlosti. K dispozícii máte prejdenú vzdialenosť za deň, počas celej doby a samozrejme aktuálnu úroveň podpory.

Batéria Yamaha má kapacitu 500 Wh, pri minimálnej podpore eco+ máte dojazd až okolo 130 km na jedno nabitie. Nabíjačka Yamaha 4A je kompaktná a nabije úplne vybitú batériu na maximum za 4 hodiny. Pripomíname, že môžete využiť aj systém eBajk connect, ktorý vám umožňuje nabiť batériu s nabíjačkou umiestnenou vo vybraných reštauráciách v blízkosti cyklotrás. Môžete sa tak občerstviť a súčasne si dobiť batériu vo svojom elektrobicykli. Batéria Yamaha je v tomto systéme podporovaná.

Na displej Yamaha je dobre vidieť v rôznych svetelných podmienkach

Batéria je chránená proti ukradnutiu zámkom, inak pevne drží v ráme. Nabíjať sa ale dá aj bez vybratia batérie. Ak tlačíte bicykel a máte zapnutý displej, spodným tlačidlom pri ovládacom prvku si môžete zaradiť pomoc pri tlačení. Vtedy vám motor pomáha aj vtedy, keď pedálmi síce netočíte, ale bicykel tlačíte.

Batéria je chránená proti ukradnutiu

Odpružená predná vidlica a prehadzovačka

Model 6.0 má vynikajúcu prednú vidlicu SR Suntour XC-RL-R so zdvihom 120 mm. Zdvih je možné zablokovať tlačidlom na riadidlách. Zadná časť je pevná a prispieva k stabilite bicykla. Brzdy Magura MT4 sú hydraulické a poriadne účinné.

Zlatým klincom bicykla je 20-rýchlostná prehadzovačka Shimano Deore XT. Vpredu je potom dvojkoliesko, ktoré naplno využíva silu motoru Yamaha PW. Veľmi sa nám páčilo aj sedlo Selle Royal Voga, maximálna hmotnosť cyklistu je 120 kg.

Vyberať si môžete z 20 prevodov

My sme bicykel využívali pri pohybe aj v náročnejšom teréne, pri veľkých terénnych nerovnostiach a prevýšeniach. Ale prešli sme sa s ním aj v bratislavskej zápche na asfalte. Je to výborný bicykel, ktorý si dobre užijete. Výhodou je, že za ním stojí silná nemecká značka a na jeho spracovaní je to hneď vidieť.

Cena: 2999 EUR
Zapožičal: eBajk.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu