Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Značka ŠKODA predstaví svoju elektrickú budúcnosť.

  • Špeciálna expozícia predstaví prvé modely rodiny iV – CITIGO a SUPERB vo verzii plug in hybrid
  • Oficiálna slovenská premiéra CITIGO iV a SUPERB iV už tento štvrtok počas Autosalónu Nitra, počas tlačovej konferencie značky ŠKODA

Najvýraznejšou témou expozície značky ŠKODA na nitrianskom autosalóne bude elektromobilita. Elektrizujúca inštalácia predvedie fanúšikom značky ŠKODA jej budúcnosť v oblasti elektromobility. V stánku nebudú chýbať ani prví zástupcovia novej generácie elektrifikovaných vozidiel patriacich do rodiny iV – model SUPERB s plug-in hybridným pohonom či prvé plne elektrické vozidlo CITIGOe s dojazdom až 260 km podľa štandardu WLTP. Expozíciu značky venovanú elektrickej budúcnosti bude možné nájsť na nitrianskom výstavisku Agrokomplex v pavilóne „F“ od 3. do 6. októbra 2019.

Vstup automobilky ŠKODA do éry elektromobility zastrešuje vznik nového segmentu ŠKODA iV. Tá spája elektrifikované vozidlá a riešenia v oblasti mobility. Písmeno „i“ označuje hneď niekoľko vlastností charakteristických pre vozidlá ŠKODA iV – sú inovatívne, inteligentné, ikonické, intuitívne aj inšpiratívne. Písmeno „V“ znamená vozidlo.

Budúci rok uvedie ŠKODA na trh svoj prvý elektromobil vyvinutý na koncernovej platforme MEB. Do konca roka 2022 následne uvedie ŠKODA na trh spolu 10 modelov s rôznym stupňom elektrifikácie patriacich do rodiny iV. ŠKODA AUTO očakáva, že podiel elektrifikovaných vozidiel na celkovom predaji bude do roku 2020 približne 25 %.

„Už čoskoro prinesieme našim zákazníkom možnosť objednať si dve novinky z elektrifikovanej rodiny iV. Oba modely majú pritom obrovský potenciál zmeniť budúcnosť značky. Plnohodnotný elektromobil bude zastupovať najmenšie mestské vozidlo CITIGOe, plug-in hybridný pohon zase prinesie vlajková loď SUPERB s dojazdom 930 km v kombinovanom režime,“  uviedol Marek Růžička, konateľ spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

ŠKODA SUPERB iV – keď sa technológia snúbi s praktickosťou

SUPERB iV je prvé vozidlo značky ŠKODA s plug-in-hybridným pohonom, ktoré kombinuje benzínový motor 1,4 TSI s výkonom 115 kW (156 k) s elektromotorom s výkonom 85 kW. Táto kombinácia s maximálnym systémovým výkonom 160 kW (218 k) umožňuje mimoriadne ekologickú jazdu bez obmedzenia dynamiky. ŠKODA SUPERB iV spĺňa emisnú normu Euro 6d‑TEMP. Hodnota emisií CO2 je menej ako 35 g/km. Batéria, ktorá ma kapacitu 13 kWh, umožňuje čisto elektrickú a lokálne bezemisnú prevádzku s dojazdom až 56 km podľa režimu WLTP. Je možné ju nabiť z bežnej domácej zásuvky, wallboxu, počas jazdy na benzín alebo rekuperáciou brzdnej energie. V kombinácii s benzínovým motorom je dojazd 930 km. ŠKODA SUPERB iV ponúka aj najnovšiu generáciu infotainment systému.

V rámci modelovej starostlivosti zmodernizovala ŠKODA celý modelový rad SUPERB. Vrcholný model zaujme predovšetkým novými technológiami a exkluzívnejším interiérom. Premiéru oslavuje aj niekoľko nových asistenčných systémov, medzi ktoré patrí napríklad prediktívny tempomat. Vrcholný model ponúka aj asistenta zmeny jazdného pruhu (Side Assist), ktorý je aktívny do vzdialenosti 70 m.

Dynamický a elegantný vzhľad ďalej vylepšuje nová maska chladiča a chrómová lišta medzi LED zadnými svetlami. S novým predným nárazníkom vzrástla dĺžka vozidla SUPERB o 8 mm na 4 869 mm. Dĺžka vozidla SUPERB COMBI vzrástla o 6 mm na 4 862 mm. Rázvor, šírka  a výška vozidla zostali rovnaké. Chrómové prvky, nové poťahy sedadiel a farebné kontrastné prešitie dodávajú interiéru svieži vzhľad. SUPERB iV ponúka batožinový priestor s objemom 485 l vozidla, vo verzii  COMBI je to 510 l

ŠKODA CITIGOe – kompaktné a ekologické

ŠKODA CITIGOe iV je prvé čisto elektrické vozidlo značky ŠKODA. Vďaka dĺžke 3 597 mm sa lokálne bezemisné mestské vozidlo, ktoré je vybavené elektromotorom s výkonom 61 kW, skvele hodí do veľkomiest. Pružné zrýchlenie zo 60 na 100 km/h zvláda za 7,6 sekúnd, zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá 12,3 sekúnd. Maximálna rýchlosť je 130 km/h.

Zdrojom energie vo vozidle ŠKODA CITIGOe iV je lithium‑iontová batéria s kapacitou 36,8 kWh, respektíve 60 Ah. Akumulátor umiestnený v podlahe vozidla má rozmery 1,1×1,7 m a výšku iba 0,3 m. Batéria sa skladá zo 168 článkov a umožňuje dojazd 260 km podľa režimu WLTP. Po vyčerpaní elektrickej energie je možné batériu dobiť pomocou kombinovaného nabíjacieho systému (CCS) na rýchlonabíjacej stanici na jednosmerný prúd s výkonom 40 kW na 80 % kapacity za jednu hodinu. Pri wallboxe na striedavý prúd s výkonom 7,2 kW trvá dobíjanie na 80 % kapacity 4 hodiny a 8 minút, pri domácej dobíjacej stanici s výkonom 2,3 kW trvá dobíjanie približne 12 hodín. Možnosť dobíjania pomocou kombinovaného nabíjacieho systému a potrebný kábel pre nabíjanie pri wallboxe alebo domáce nabíjacie stanice sú štandardne vo vozidle.

Všetky informácie dostupné aj interaktívne

Hlavnou témou expozície značky ŠKODA na nitrianskom autosalóne je elektromobilita. Elektrizujúca inštalácia predvedie fanúšikom značky ŠKODA jej budúcnosť v oblasti elektromobility. V rámci tejto expozície budú môcť, vďaka najnovším technológiám, návštevníci získať všetky potrebné informácie o modeloch CITIGO iV a SUPERB iV. K dispozícii budú digitálne panely, ktoré hravou formou predstavia vlastnosti a schopnosti nových elektrických modelov. Interaktívne môžu simulovať zmeny podmienok jazdy, jazdný štýl, dobíjanie vozidla a získať tak reálny dojazd za daných podmienok. Zároveň im taktiež poskytnú všetky dostupné dáta ohľadom CITIGO iV a SUPERB iV. Vďaka infopanelom sa môžu dozvedieť aj zaujímavé informácie o stratégii značky ŠKODA v oblasti elektromobility.

Pre všetkých návštevníkov je pripravená aj inštalácia s rozmermi 6x3x4 ktorej nosným

prvkom je práve CITIGO iV. Okrem toho návštevníci na inštalácii nájdu prvky, ktoré sa spájajú so zábavou, voľným časom a užívaním si života ako cestovný kufor, dron, bezdrôtový reproduktor, bicykel, skateboard a elektrická gitara. Jedným z „exponátov“ obrovskej  sochy je aj elektrická kolobežka. A práve tú môžu získať už za jednu fotografiu. Inštalácia bude mať totiž aj funkciu fotokútika. ŠKODA totiž od štvrtka do nedele rozdá štyri elektrické kolobežky návštevníkom, ktorí sa pri tejto inštalácii odfotia. Každý deň bude vyžrebovaný jeden šťastný víťaz, ktorý sa bude vďaka Škode voziť pohodlne a ekologicky. Stačí, aby svoju fotku zverejnil na Facebooku alebo Instagrame s hastagom skodaivnitra, alebo fotku iba umiestnil pod post na profile ŠKODA AUTO Slovensko.

Podrobné informácie o vozidlách a ich slávnostnú premiéru budú môcť návštevníci autosalónu v Nitre zažiť už tento štvrtok, 3. októbra o 10:30 hod. v stánku ŠKODA, pavilón F.

Značky: