Finančná správa spustila aplikáciu ePeňaženka. Tá je predovšetkým určená na overenie pravosti pokladničných dokladov a dá sa používať po registrácii ale aj bez nej.

Registrovať sa vám ale oplatí. Na registráciu potrebujete len platnú elektronickú adresu, na ktorú príde overovací kód. Heslo musí obsahovať jedno písmeno a jeden špeciálny znak. Po registrácii máte možnosť uschovávať si všetky vaše bločky a neskôr ich použiť napr. pri reklamácii tovaru.

Finančná správa predstavuje aplikáciu ePeňaženka
Finančná správa predstavuje aplikáciu ePeňaženka

Reklamácia tovaru

Bloček sa pritom v aplikácii neuschováva v podobe fotky, je to záznam, ktorý má Finančná správa uložený v systéme eKasa. Určite teda vznikne u niektorých obchodníkov otázka, kde je podoba bločku. Finančná správa na myslela a priamo v aplikácii je aj uvedené paragrafované znenie, na čo sa treba odvolať. Myslíme si, že po čase to budú obchodníci akceptovať.

Požiadavky na použitie

Po nainštalovaní je potrebné udeliť aplikácii prístup k fotoaparátu, aby bolo možné skenovanie účtov. Okrem tohto skenovania máte možnosť zadať UID bločku aj manuálne.

Overenie pravosti

Aplikácia sa pri kontrola bločku používateľa pýta na tri otázky – či súhlasí suma, dátum predaja a poradové číslo dokladu. Ak sa zistí nezrovnalosť v týchto údajoch, Finančná správa ho bude riešiť. Vy sa do tohto procesu nebudete musieť zapojiť. Ste v úplnej anonymite aj pred obchodníkom.

Všetky bločky a údaje z nich, ktoré sa zadali ako registrovaný používateľ sa ukladajú na severoch Finančnej správy. Pritom Finančná správa nerieši, čo kupujete a nijako vás nesleduje. Máte však možnosť preniesť si všetky údaje do nového telefónu po jeho výmene.

Čisto mobilná aplikácia

Aplikácia existuje pre svet Android a iOS, aplikačný systém Huawei nie je podporovaný. Vývoj aplikácie stál okolo 24 000 eur, následná 6-mesačná podpora a vylepšovanie bude stáť 100 000 eur. Aplikáciu budú ďalšej zabezpečovať programátori Finančnej správy. Funkcionalita ePeňaženky bola konzultovaná s Ministerstvom hospodárstva a Štátnou obchodnou inšpekciou.

Odpoveďami na tieto otázky zistí Finančná správa, či ide o podvod
Odpoveďami na tieto otázky zistí Finančná správa, či ide o podvod

Ďalšie funkcionality

Aplikácia má aj prvé funkcie zamerané na vyhľadávanie spomedzi zapamätaných bločkov – je tu filter pre kategórie, hľadať môžete podľa sumy nákupu alebo jeho dátumu. Zo zapamätaných údajov sa dá vyhotoviť denný alebo mesačný prehľad výdavkov. Funkcionalita aplikácia sa bude ďalej vyvíjať, Finančná správa čaká na pripomienky od používateľov. Určite si ju vyskúšajte.

Zdroje: Vlastné Finančná správa

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.