Vynikajúce parametre a inovatívny štýlový dizajn. Taký je nový Essential Phone, ktorý bude konkurovať tým najlepším z najlepších. 

O tom, že jeden zo spolutvorcov najrozšírenejšieho mobilného operačného systému na svete, Andy Rubin, pracuje na svojom vlastnom smartfóne, sme vás informovali už v polovici januára tohto roku. Dohady sa potvrdili a renomovaný portál The Verge zverejnil už pred jeho oficiálnym predstavením všetky dôležité parametre, vrátane detailných fotografií.

Dizajn

Na prvý pohľad zaujme predovšetkým dizajnom. Nielenže kopíruje súčasný bezrámikový trend, ale posúva ho na vyššiu úroveň. Takmer celú prednú časť zaberá displej s pomerom strán 19:10, ktorý v hornej časti musel uvolniť miesto len menšiemu výrezu pre prednú kameru. Samotné telo smartfónu s rozmermi 141,5 × 71,1 × 7,8 mm je zhotovené kombináciou keramiky a titánu, pričom displej je chránený odolným sklom Gorilla Glass 5. Displej štýlovej novinky je po rohoch mierne zaoblený.

Ak náhodou márne hľadáte na fotkách logo výrobcu, tak vedzte, že to tak má byť. Nenachádza sa na prednej ani na zadnej strane, čím chce možno Andy naznačiť, že je jeho smartfón natoľko jedinečný, že ho odlíšite od davu dostatočne ľahko na to, aby nejaké potreboval.

Na zadnej strane je umiestnený snímač odtlačkov prstov i dvojica fotoaparátov. Vedľa nich nájdeme dva magnetické piny, ktoré bude možné využiť s rozličným modulárnym príslušenstvom. Poslúžia napríklad na pripojenie 360° kamery či nabíjacej dokovacej stanice. Na spodnej hrane si našiel svoje miesto USB–C konektor, tradičný 3,5 mm jack port už chýba. Balenie však bude obsahovať USB–C redukciu.

Hardvér a softvér

Essential Phone svojim vybavením patrí k úplnej špičke. Veď posúďte sami. O špičkový výkon sa postará najnovší procesor od Qualcommu, Snapdragon 835, v kombinácii so 4 GB operačnej pamäte a grafikou Adreno 540. Pre väčšinu používateľov bude určite bohate stačiť aj interné úložisko typu UFS 2.1 o kapacite 128 GB, škoda len, že nie je možné ho rozšíriť prostredníctvom externých pamäťových kariet. Displej s veľkosťou 5,71″ má vynikajúce QHD rozlíšenie 2560 × 1312 pixelov. Do neho je v hornej časti vsadená 8-megapixelová selfie kamera so svetelnosťou f/2,2, ktorej nechýba ani podpora 4K videa pri 30 fps.

Dvojica zadných fotoaparátov má rozlíšenie 13 Mpx a svetelnosť f/1.85. Tieto fungujú na podobnom princípe, ako smartfóny od čínskeho výrobcu Huawei – jeden je monochromatický a stará sa o zachytenie väčšieho množstva svetla a druhý je štandardný farebný. Takisto ako predná kamera, zvládnu 4K video pri 30 fps.

O celodennú výdrž sa má postarať batéria s kapacitou 3040 mAh, pričom samozrejmosťou v tejto kategórii je technológia rýchleho nabíjania. Z hľadiska konektivity bude novinka vybavená najnovším Bluetooth 5.0, podporou LTE, NFC či Wi–Fi ac s MIMO anténami. Povinným štandardom sú GPS a GLONASS. Operačným systémom bude vlastná nadstavba Androidu s názvom Ambient OS.

Cena a dostupnosť

Cena zariadenia je stanovená na prijateľných 699 amerických dolárov (v prepočte cca 625 eur). Novinka bude najskôr dostupná výhradne pre klientov v USA, pričom výrobca zatiaľ neuviedol, kedy a či vôbec plánuje expandovať aj na ostatné trhy. Potencionálny záujemcovia si budú môcť vybrať zo 4 farebných prevedení. Čiernej („Black Moon“), sivej („Stellar Grey“), bielej („Pure White“) a zelenej („Ocean Depths“).

Zdroj: The Verge