Výrobcovia telefónov sa musia tomuto rozhodnutiu prispôsobiť do roku 2027.

Európska únia pravidelne schvaľuje zákony, o ktorých sa často píše, avšak obvykle niekoľko rokov trvá, dokedy sa pretavia do praxe. Do tohto zoznamu zákonov môžeme najnovšie pridať aj rozhodnutie, podľa ktorého musia byť smartfóny navrhnuté tak, aby výmenu batérie zvládol aj používateľ. Alebo inak povedané, keď vám batéria v telefóne nebude po troch rokoch používania už postačovať, nemusíte ísť s telefónom do odborného servisu, lebo si ju jednoducho vymeníte doma.

O tomto zákone sme písali už v roku 2020, kedy sa prvýkrát verejne spomínal. Aktuálna informácia je, že Európsky parlament tento zákon oficiálne schválil 14. júna 2023 a mal by začať platiť o 3,5 roka, teda od začiatku roka 2027. Teoreticky je možné, že EÚ posunie začiatok jeho platnosti, ak by to bolo potrebné. Avšak v priebehu pár rokov by sme sa mali opäť dočkať toho, že si budeme môcť meniť batérie v smartfónoch.

Nový zákon sa netýka iba používateľskej výmeny batérií v zariadeniach, ako sú smartfóny, tablety či fotoaparáty, ale aj toho, aby mali elektrické vozidlá, bicykle, kolobežky a ďalšie zariadenia s batériou s kapacitou nad 2 kWh vyhlásenie o uhlíkovej stope a príslušné označenie.

Zákon tiež definuje prísnejšie ciele pre zber odpadu a získanie materiálov zo starých batérií:

  • batérie v mobilných zariadeniach – 45 % do roku 2023, 63 % do roku 2027 a 73 % do roku 2030
  • batérie v elektrických bicykloch a kolobežkách – 51 % do roku 2028 a 61 % do roku 2031
  • získanie materiálov zo starých batérií:
    • lítium – 50 % do roku 2027 a 80 % do roku 2031
    • kobalt, meď, olovo a nikel – 90 % do roku 2027 a 95 % do roku 2031

Pripomeňme, že Európska únia je zodpovedná aj to, že tohtoročné iPhony dostanú do výbavy USB-C port a nie Lightning port.

Zdroj: Európsky parlament

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit