Eugen Kaspersky bol na službe Reddit a odpovedal na otázky ohľadne bezpečnosti.

V subredite (sekcii) AMA – Ask me anything odpovedal na rozličné otázky, nielen čisto viažuce sa k téme antivírusovej bezpečnosti. Na pretrase bola aj globálna bezpečnosť.

Nebýva zvykom aby riaditeľ antivírusovej firmy „išiel do rizika“ a zapojil sa do takéhoto programu. My sme však na Eugena Kasperskeho zvyknutí a pravidelne chodíme na jeho podujatia na Mobile World Congress v Barcelone alebo na IFA v Berlíne.

AKTUALIZOVANÉ – 17.5.2017

Jednou z otázok bola aj možnosť kybernetickej vojny. Kaspersky sa stavia za možnosť medzinárodnej dohody, kedy by sa tento typ útoku zakázal. Podobne ako používanie chemických alebo biologických zbraní. Zatiaľ sa vlády nevedia efektívne brániť. Je totiž stále jednoduchšie vykonať útok, ako mu predchádzať a brániť sa. Zakázanie kyberútokov by ale nevyriešilo problém kyberterorizmu.

Premena spoločnosti, v ktorej automatizácia nahrádza pracovnú silu bola ďalšou témou. Na otázku, či za 10 alebo 20 rokov nahradia ľudí stroje a umelá inteligencia sa vedel vyjadriť len s určitosťou, že v tomto storočí sa to diať bude no nie na úrovni umelej inteligencie. Kto by poznal odpoveď na túto otázku, stal by sa z neho milionár.

Útočníci už dnes používajú automatizáciu aj strojové učenie na masívnejšie a efektívnejšie smerovanie útokov v digitálnom svete.

Rovnako tak aj antivírusové firmy používajú automatizované nástroje. Nielen Kaspersky, aj ostatné majú vytvorené techniky na analýzu škodlivého kódu. Ľudia sa venujú až špecifických hrozbám, inak je proces v prípade Kaspersky Lab až na 99,99% automatický.

Kaspersky vyvíja aj vlastný systém, ktorý by hromadne zabezpečoval zariadenia Internetu vecí.

Firma dnes neponúka antivírusový systém, ako iné antivírusové spoločnosti. Teda ponúka ale na obmedzenom počet trhov. Podľa šéfa firmy, chystá do budúcna riešenie zadarmo v globálnej dostupnosti.

Jeho odkaz na budúcnosť antivírusov znel v podobe priniesť riešenie, ktoré bude vopred imúnne. To je cesta, nie reagovať na útočníkov. Predikcia a analýza v reálnom čase je nateraz efektívnym riešením, no neodhalí úplne všetky pokusy o zavírenie alebo prieniky k používateľským dátam.

Na sociálnej službe Reddit odpovedal na rôzne otázky, medzi inými ako vysloviť jeho meno, aké má obľúbené jedlo, no aj o sledovaní osôb, bezpečnosti VPN služieb a iné.

Podľa blogu Kasperskeho, sa v tom čase vo Washingtone konalo pojednávanie v súvislosti s nejakými obvineniami na spoločnosť Kaspersky Lab. Podľa nich je to bežné a s falošnými obvineniami treba v tomto biznise počítať. Nehovoriac o tom, že ide o ruskú antivírusovú firmu.

Americký senát odmieta použitie produktov Kasperskeho na ich počítačoch. Firma na to reaguje pomerne úsmevne. Konkrétne im je ľúto, že páni nechcú používať najlepší softvér na trhu len pre ich politické dôvody.

Priamo Eugen Kaspersky odpovedal na Reddite aj na otázku, či je v ich softvéri nejaká ochrana v podobe zadných vrátok. Hovorí, že ich programy sú navrhnuté na ochranu zákazníkov nie na prienik do ich počítačov.

Objavili sa aj otázky ohľadne bezpečnosti programu Windows Defender a nedostatočnej ochrany. Okrem toho bola na pretrase aj NSA a CIA a ich napojenie na Microsoft. Používatelia tejto siete diskutovali medzi sebou, je prirodzené, že Kaspersky nestihol zachytiť všetko a na otázky si zväčša odpovedali prihlásení používatelia.

Jednou z najdiskutovanejších oblastí bola bezpečnosť smartfónov, nasledovali otázky o bezpečnosti. Paradoxne sa používatelia neboja ani tak vírusových hrozieb ako straty svojho súkromia.

Ochrana pred sledovaním tajnými službami, diskusia o tom, či sú služby bezpečné a prečo nemôže byť internet anonymný. To bola len časť okruhov. Reakcia na súkromie a anonymitu bola jasná. Potrebujeme nejaké identifikačné údaje.

Pri komunikácii s bankami, štátnymi organizáciami, ktoré predstavujú vrchol potreby mať ID. Naproti tomu sú stránky, ktoré zbierajú viac údajov ako by mohli, napríklad e-shopy. No aj tam je potreba identifikácie.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.