Pred pár dňami dostal rekordnú pokutu Google.

Európska komisia rozdáva ďalšie pokuty. Nedávno potrestala Google za zneužívanie jeho dominantného postavenia a teraz pokutuje niektorých výrobcov elektroniky za manipulovanie s cenami. Pokutu budú musieť okrem iných zaplatiť ASUS či Philips.

Komisii sa nepáčilo, že ASUS zasahoval do cenotvorby internetových obchodov v Nemecku a Francúzsku a zakazoval im predávať notebooky a monitory pod odporúčanú predajnú cenu. Philips dostal pokutu za to, že ceny svojich produktov držal umelo na vyššej úrovni, ako dokázal trh udržať. Tieto praktiky mal aplikovať vo Francúzsku. Pokuty dostali aj Denon, Marantz a Pioneer. Posledný menovaný manipuloval s cenami v celkovo 12 štátoch Európskej únie.

Uvedené spoločnosti sa dopustili priestupkov v rozmedzí rokov 2011 až 2013. V prípade ASUSu to platilo až do roku 2014. Samotné vyšetrovanie trvalo niekoľko rokov. ASUS dostal pokutu vo výške 74,4 miliónov dolárov, Philips zaplatí takmer 35 miliónov. Európska komisia obhajuje svoje rozhodnutie tvrdením, že chráni záujmy Európanov, ktorí by mali mať slobodnú voľbu pri nakupovaní v rámci celej Európskej únie – bez ohľadu na hranice jednotlivých štátov.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Google dostal rekordnú pokutu. Európska komisia ho potrestala za zneužívanie svojho postavenia (doplnené o stanovisko Googlu)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit