Opäť ďalšie prešľapovanie z nohy na nohu.

Transatlantický pakt sa teraz javí ako pálčivá téma pre reklamných gigantov v oblasti sociálnych sietí. Už vo februári bola situácia neistá a objavili sa prvé náznaky problémov. Tento raz otvoril tému web Independent, ktorý informuje o možnom konci poskytovania služieb firmy Meta v Európskej únii či priamo v celej Európe (tento scenár je menej pravdepodobný).

Základom celého sporu je prenos dát medzi kontinentmi. Inak povedané, Európskej komisii sa nepáči, že dáta používateľov týchto sociálnych sietí putujú do USA a mali zostať v Európe. Otázkou je, či to bude mať na používateľov a naše dáta či súkromie reálny dopad. Niečo v zmysle cookies, ktoré zo začiatku viac šikanovali, no skutočnú kontrolu ste nad nimi nemali.

Len pre predstavu, Facebook má v Európe aktívnych 300 miliónov používateľov denne. Ide teda o nezanedbateľný reklamný potenciál. To je viac ako 10 % všetkých používateľov po započítaní celého sveta. Instagram boduje na starom kontinente ešte viac a tu sa nachádza viac ako štvrtina všetkých používateľov.

Írsky dozorný orgán totiž rozhodol, že spoločnosť Meta (majiteľ FB a IG) nemôže zdieľať európske dáta s USA. Portál Politico informoval vo štvrtok o tom, že ak by došlo o odsúhlaseniu regulačnými orgánmi EÚ, Facebook ani Instagram by nemohol poskytovať služby na európskom území.

Hovorca Meta uviedol pre server Politico: „Tento návrh rozhodnutia podlieha preskúmaniu európskymi orgánmi a ide o konflikt právnych predpisov EÚ a USA a stále je v procese riešenia.“ Hovorca ďalej uvádza, že vítajú dohodu medzi EÚ a USA „ o novom právnom rámci, ktorý umožní pokračovať v cezhraničnom prenose údajov“.

Spoločnosť Meta očakáva nájdenie súladu a zachovanie doterajšej možnej spolupráce a pôsobenia na našom území. V základe ide o definovanie právneho rámca, ktorý by do budúcna slúžil na riešenie základných problémov.

Akých konkrétne? Teraz sa nedá presne definovať konkrétny scenár. Netreba ale očakávať, že to výrazným spôsobom ochráni používateľov. Tí sa rozhodli sami, čo chcú zdieľať a na tomto to funguje. Iste, objavujú sa prípady, kedy Facebook získaval dáta aj bez vedomia používateľov a zbieral na pozadí viac, ako by sa mohlo javiť.

Samotná firma nie je veľmi ochotná vydať vám všetky dáta, ktoré vám patria, podobne ako to musia urobiť iné firmy. V minulosti sa objavili prípady, kedy sa používateľ mohol presvedčiť, že dohadovanie sa s právnym oddelením Facebooku čo sú a čo nie sú používateľské dáta patriace používateľovi, nikam nevedie.

Zdroj: Independent

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.