Nepredpokladáme, že sa hrozby naplnia.

Spoločnosť Meta, ktorá je vlastníkom Facebooku a je to vlastne bývalý Facebook ako spoločnosť, sa vyhráža odchodom z Európy. Podľa denníka Bloomberg za to môže doterajší neúspech v rokovaní s regulačnými orgánmi EÚ a USA. Ide totiž o ochranu osobných údajov, ktoré by nemali opustiť náš svetadiel, presnejšie Úniu. Rokovania prebiehali mesiace a ide o tzv. transatlantický pakt o prenose údajov. Ten však v roku 2020 zrušil Súdny dvor EÚ pre obavy z bezpečnosti osobných údajov občanov EÚ do USA.

Meta ale uviedla, že ak sa nebude môcť spoľahnúť na nové alebo existujúce dohody, či bežné zmluvné doložky, pravdepodobne nebude môcť ponúkať v našom spoločenstve svoje služby. Do hry tak vstupuje záujem trhu, či už z pohľadu obchodu a firiem alebo koncových používateľov. Facebook totiž nie je len sociálna sieť ale aj WhatsApp, Instagram a ďalšie. Ťahanice ale môžu pokračovať a nedá sa vyslovene povedať, kto ťahá za kratší koniec. Je to spoločnosť Meta, ktorá chce na Facebooku zarábať alebo je to Únia, ktorá nechce dopustiť odchod tejto sociálnej siete vzhľadom na obchodnú naviazanosť firiem a miliónov ľudí?

Akcie spoločnosti sa pred niekoľkými dňami prepadli o 26 % a je teda na vážkach, či Facebook naozaj potrebuje dáta používateľov EÚ na vlastných serverov v Štátoch, alebo ide iba o neochotu podriadiť sa možno prísnejším podmienkam o ochrane osobných údajov na starom kontinente.

K téme sa vyjadril aj francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Ten hovorí, „Digitálni giganti musia pochopiť, že európsky kontinent sa bude brániť a potvrdí svoju suverenitu.“ K tomu sa dá dodať azda aj to, že práve veľké technologické firmy vystupujú navonok ako samozvaní ochrancovia súkromia, no realita je častokrát odlišná. O tom svedčia skúsenosti a praktiky detailne popísané v tomto článku.

Zdroj: Bloomberg

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.