Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Používatelia dobrovoľne odovzdávajú rôznym streamovacím aplikáciám, online zoznamkám či sociálnym sieťam obrovské množstvo informácií. V tomto roku by mal objem zdieľaných údajov online dosiahnuť podľa odhadov veľkosť až 44 zettabajtov.

Že ste o takejto jednotke veľkosti nikdy ani nepočuli? No je to zrejme preto, že je skutočne len ťažko predstaviteľná. Zásadnou otázkou však zostáva, či je v čoraz viac prepojenom svete, kde je zdieľanie informácií online bežnou praxou, ešte miesto pre súkromie?

Podľa nedávnej správy spoločnosti Kaspersky sa viac než polovica používateľov internetu (56 %) domnieva, že udržať si svoje súkromie stopercentne v bezpečí je v dnešnom modernom svete nemožné a nie je v podstate ani také ťažké zistiť, prečo prevláda práve tento názor. Pre 9 z 10 (89 %) spotrebiteľov, ktorí  sú online niekoľkokrát denne, sa internet stal centrom diania vo všetkom, čo robia – od nakupovania a pozerania filmov, až po napredovanie v kariére, socializáciu, či vykonávanie bankových operácií. Naše konanie v online priestore dokonca určuje obsah, ktorý sa nám zobrazuje, pričom cielené reklamy vyvolávajú dojem, že niektoré z našich bezpečných zón boli napadnuté. Je teda internet bezpečná, či vojnová zóna?

Prieskum spoločnosti Kaspersky ukazuje, že jeden z troch (32,3 %) ľudí nevie, ako môže v plnej miere chrániť svoje súkromie v online prostredí, zatiaľ čo niektorí ľudia sa domnievajú, že nemajú dostatok síl postaviť sa proti narúšaniu tohto súkromia. Je znepokojujúce, že viac ako 1 z 10 (13 %) ľudí stratil záujem o to, ako by sa dalo toto súkromie zlepšiť.

Aj keď môže pripomínať vojnovú zónu, online svet môže byť pri správnom používaní bezpečný. Vychádzajúc z toho, ako ľudia v skutočnosti narábajú a chránia vlastné osobné informácie, mnohí používatelia, možno len nevedome, zvyšujú riziko tým, že so svojimi osobnými údajmi nenarábajú bezpečne. A práve to môže oslabiť všetky ostatné opatrenia zavedené na zaistenie bezpečnosti.

Vnímanie súkromia je síce pre každého človeka odlišné, so zneužívaním osobných údajov alebo ich nesprávnym použitím sú však spojené veľmi vážne následky. Napriek tomu by jeden z piatich respondentov (18 %) s radosťou obetoval svoje súkromie a zdieľal svoje osobné údaje, ak by to preňho znamenalo získanie niečoho zadarmo.

Zdieľanie informácií na sociálnych sieťach môže byť tiež zostupnou špirálou, pričom mnohí ľudia narábajú s dátami a osobnými údajmi bezohľadne len preto, aby dosiahli krátkodobé zisky a sociálne „lajky“ – pričom v niektorých prípadoch by to mohlo mať katastrofálne dlhodobé dôsledky. Údajný vodca skupiny, ktorá v roku 2016 v Paríži okradla Kim Kardashian, tvrdí, že to boli práve sociálne médiá, ktoré jeho a jeho komplicov informovali o trase jej cesty a umožnili im tak pred touto lúpežou posúdiť hodnotu šperkov a pripraviť lúpež. Aj keď to môže znieť ako extrémny príklad, pre zamestnávateľov (či potenciálnych zamestnávateľov) je čím ďalej, tým bežnejšie sledovať sociálne účty svojich zamestnancov či potenciálnych uchádzačov o zamestnanie ako sú LinkedIN, Instagram, Facebook a Twitter a zisťovať tak, či sú seriózni, alebo sú pre reputáciu spoločnosti potenciálnou hrozbou.

Veľmi obľúbenými sa tiež stali krádeže hesiel. V roku 2019 došlo k 72-percentnému nárastu počtu používateľov (spolu dva milióny) zasiahnutých malvérom, ktorého primárnym cieľom bol zber digitálnych dát spotrebiteľov. Zlodeji hesiel prenikajú do prehliadačov a kradnú uložené heslá, čo vedie k tomu, že k súkromným údajom používateľov sa dá dostať prostredníctvom online účtov bez súhlasu ich majiteľov a dochádza tak doslova ku kybernetickým prepadom.

Koncept online súkromia môže byť komplexný, ale cez finančné až po emocionálne následky môže mať zneužitie online údajov ďalekosiahle ako aj dlhodobé následky. Používatelia si musia uvedomiť, že hrozba zneužitia osobných údajov v online svete je skutočne reálna. Prieskum spoločnosti Kaspersky odhalil, že k osobným údajom viac ako štvrtiny (26 %) ľudí mal prístup niekto bez ich súhlasu, pričom v skupine 16 až 24 ročných bolo toto číslo ešte vyššie, až 31 %. U 24 % z týchto ľudí boli odcudzené údaje aj zneužité. A takmer polovici respondentov (46 %) sa stalo, že niekto sa bez ich povolenia dostal k ich súkromným informáciám zneužitím ich online účtov.

Netreba sa však úplne poddávať beznádeji, pokiaľ ide o ochranu súkromia. Spoločnosť Kaspersky totiž pristupuje k zabezpečeniu osobných systémov ako k celku. „Zameriavame sa na počítačovú imunitu s cieľom chrániť všetky prostredia pred počítačovými hrozbami. Kľúčom je prevencia a prostredníctvom vzdelávania a jednoduchých, ľahko zrozumiteľných tipov a trikov snaha o to, aby bol online život bezpečný pre všetkých,“ vysvetľuje Miroslav Kořen, generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu. „Ochrana osobných údajov a online bezpečnosť sú veľmi individuálne pojmy, všetci máme rôznu predstavu o úrovni bezpečnosti, ale najdôležitejšie je to, že určitý pocit bezpečnosti skutočne nadobudneme a preberieme zodpovednosť za svoju vlastnú online identitu. Napriek našim obavám a realite spojenej so zneužívaním údajov online by mala byť ochrana osobných údajov na dosah pre každého. Tajomstvá tak môžu zostať v bezpečí a strata údajov by nemala byť tým, čo očakávame, ale skôr výnimkou pri výmene informácií online. Správna digitálna hygiena a povedomie o dôležitosti zachovania súkromia v online prostredí ako aj o tom, ako sa chrániť by mohla zabrániť zneužitiu vašich údajov,“ dodáva.

Existuje niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžu používateľom pomôcť udržať svoj online svet v bezpečí:

  1. Dobre si premyslite zverejňovanie príspevkov na sociálnych sieťach. Položte si otázky: Mohlo by mať zverejnenie vašich názorov alebo informácií širšie dôsledky? Mohol by vám zverejnený obsah spôsobiť ujmu alebo byť v budúcnosti použitý proti vám?
  2. Nezdieľajte heslá do svojich online účtov so svojou rodinou či priateľmi. Môže to vyzerať ako dobrý nápad, alebo pohodlný spôsob zdieľania účtov so svojimi blízkymi, zvyšuje sa však aj pravdepodobnosť toho, že podvodníci tieto heslá odhalia. Nechajte si ich radšej pre seba, nikdy neviete ako to s niektorými vzťahmi môže dopadnúť.
  3. Berte svoje online súkromie vážne a nezdieľajte ani nepovoľujte prístup k svojim informáciám tretím stranám, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné, aby ste minimalizovali možnosť, že sa tieto údaje dostanú do nesprávnych rúk.
  4. Kombinácia bezpečnostných produktov a praktické kroky môžu minimalizovať hrozby a udržiavať vaše online dáta bezpečí. Spoľahlivé bezpečnostné riešenia na komplexnú ochranu pred mnohými hrozbami – ako je napríklad Kaspersky Security CloudKaspersky Internet Security, vrátane použitia aplikácie Kaspersky Security Manager na bezpečné uloženie vašich cenných digitálnych údajov – môže pomôcť s udržaním vašich osobných dát pod kontrolou. Vhodnou ochranou môže byt aj Privacy Checker, nástroj, ktorý pomáha zabezpečiť účty na sociálnych sieťach.

 

Značky: