Fanúšikov čaká špičková bezpečnosť aj unikátny systém pre obnovenie kľúčov. K spolupráci na rozvoji technológie pozýva spoločnosť aj vývojárov tretích strán a krypto komunitu.

Spoločnosť HTC dnes spustila obdobie predbežného prístupu k svojmu prvému blockchainovému zariadeniu EXODUS 1. Smartfón je vybavený zónou, ktorá je zabezpečená oddelením od systému Android. Tu budú uložené kľúče od kryptomena, NFT cenností a v blízkej budúcnosti aj kľúče od používateľských dát uložených v blockchainovej sieti. Revolučný je unikátny systém obnovenie kľúčov – Social Key Recovery, vyvinutý pre prípad straty alebo odcudzenia telefónu. Skvele rieši aj situáciu, keď majiteľ zabudne svoj kód. Samozrejmosťou je prémiové spracovanie a výkon, ktorý fanúšikovia od vlajkových lodí HTC očakávajú.

HTC EXODUS 1 je možné predobjednať na stránkach www.htcexodus.com za 0,15 BTC, alebo 4,78 ETH (približne 850 €). K novým majiteľom by sa mali prvé kusy modelu Exodus 1 dostať už počas decembra 2018.

„Pred 10 rokmi HTC predstavilo prvý smartfón so systémom Android a čoskoro uplynie 10 rokov od predstavenia meny Bitcoin a vzniku prvého bloku Genesis Block“ povedal generálny riaditeľ HTC pre decentralizované technológie Phil Chen.

„EXODUS 1 je základným kameňom krypto internetu. Sme presvedčení, že mobilné zariadenia budú hlavnou platformou, vďaka ktorej naplnia digitálne aktíva aj decentralizované aplikácie svoj potenciál. Vyhľadávame preto partnerstvo s vývojármi, ktorí nám túto víziu pomôžu premeniť v realitu. „

Decentralizované bezpečie

HTC EXODUS 1 disponuje zabezpečeným priestorom pre kľúče ku všetkým digitálnym aktívam, ktorý je oddelený od operačného systému. Vďaka tomu poskytuje vyššiu ochranu ako bežne dostupné aplikácie pre správu kryptomien. Navyše HTC vyvinulo unikátny mechanizmus Social Key Recovery pre obnovenie kľúčov, ktorý funguje aj v prípade straty či odcudzenia smartfónu. Dokonca vyrieši aj zabudnutie prístupového kódu.

Používatelia si jednoducho vyberú niekoľko dôveryhodných priateľov, ktorí požiadajú o inštalácii aplikácie pre správu kľúčov. Tajný algoritmus pre zdieľanie potom rozdelí ich seed na časti, ktoré rozpošle na vybrané kontakty. O prístup k svojim prostriedkom tak používateľ nepríde za žiadnych okolností. Navyše si môže byť istý, že k jeho kódom nemá prístup ani HTC.

Budúcnosť blockchainu

Príchod Bitcoin a Etherea priniesol ideu digitálnych vzácností a nezameniteľných cenností NFT. EXODUS 1 je prvým krokom HTC v snahe vytvoriť platformu a distribučné kanály pre kreatívcov, ktorí tvoria jedinečný digitálny produkt. Ďalším krokom bude uvoľnenie API vývojárom tretích strán, ktorí získajú možnosť používať EXODUS 1 k ochrane kľúčov a podpisovaniu transakcií. HTC uvoľní API správcu kľúčov Zion aj SDK peňaženky partnerom, ktorí zdieľajú víziu rozrastania blockchainového ekosystému a jeho budovanie na základoch bezpečnosti a dôvery.

Výrobca spustil pre obdobie predbežného prístupu aj nový kanál „HTC EXODUS (OFFICIAL)“ na platforme Telegram. Tam bude zbierať spätnú väzbu aj návrhy na vylepšenie zabezpečenia aj vstavanej peňaženky.

Aktuálne informácie o projekte nájdu fanúšikovia na sociálnych sieťach pod hashtagom #HTCExodus a na Youtube, kde bude Phil Chen s tímom uverejňovať svoje Vlog.

Technické parametre:

  • Pamäť 6 GB RAM, 128 GB úložisko
  • Operačný systém Android O
  • Procesor Qualcomm Snapdragon 845
  • odolnosť IP68
  • Displej 6-palcový, Quad HD+, 18: 9
  • Fotoaparát 16 Mpx duálny fotoaparát s funkciou Zoom
  • 8 Mpx duálny selfie fotoaparát s bokeh efektom
  • 4K video, 60fps
  • Batéria 3500 mAh
  • Cena 0.15 BTC / 4,78 ETH

Zdroj: HTC

Prečítajte si aj:

Čo je to blockchain a aký je jeho význam?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.