Externé disky sú fajn, ak sú ešte k tomu SSD, je to úplne super. Western Digital My Passport SSD je disk, ktorý má kapacitu 1 TB (dostupné aj 512 / 256 GB). Nemá žiadne pohyblivé časti, teda na rozdiel od série My Passport sa tu netočia žiadne platne. Zachováva si ale všetky dôležité vlastnosti, ktoré externé disky WD majú. Teda hardvérové AES šifrovanie s 256-bitovým šifrovacím kľúčom, softvér na zálohovanie alebo aktualizáciu firmvéru.

Disk sa podobá na modelovú sériu WD My Passport, ktorá má jednu časť jemne vlnenú a druhá je bez špeciálneho vzoru. Rozhranie USB-C poteší každého, kto chce rýchlo kopírovať dáta. V balení je zároveň redukcia na USB 3.0. Vynikajúca vec, aby ste disk využili naozaj na každom počítači s USB portom. Výrobca hovorí o maximálnej prenosovej rýchlosti 515 MB/s.

My sme dosiahli 304 MB/s pri zápise veľkých súborov (rádovo gigabajty) a podobnú až jemne vyššiu rýchlosť do 310 MB/s pri čítaní dát. To pri prepojení s USB-C na priamo. V prípade použitia redukcie a pripojení k USB 3.0 portu boli rýchlosti zhruba o 50 MB/s nižšie. Disk sme naraz zaplnili celý testovacou vzorkou dát. Bol teplý, no nijak výrazne sa neprehrieval. Po niekoľkých minútach neaktivity bol opäť vlažný. Disk odporúčame nielen pre jeho vysoké rýchlosti, ale aj super odolnosť pri častom prenášaní.

Cena: 369,99 €
Zapožičal: Western Digital

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.