Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Deväť z desiatich IT manažérov presunulo v čase pandémie svojich zamestnancov na prácu z domu. Tento trend tu pravdepodobne zostane aj v budúcnosti, i keď výdavky na bezpečnú prácu na diaľku stoja firmy nemalé prostriedky. Až 80 % IT lídrov má však kvôli súčasnému stavu obavy o duševné zdravie členov svojho tímu. Tieto zistenia vyplynuli z výsledkov prieskumu Harvey Nash/ KPMG CIO survey 2020.

Približne 12,7 miliardy eur týždenne navyše oproti štandardným výdavkom minuli firmy vo svete na informačno-komunikačné technológie, aby umožnili svojim zamestnancom bezpečnú prácu z domu počas pandémie COVID-19. Je to historicky jeden z najväčších nárastov investícií do oblasti technológií. Svetoví IT lídri skonštatovali, že tie prostriedky, ktoré tento rok dostali v rozpočtoch navyše, minuli za tri mesiace globálnej koronakrízy.

Takmer dve tretiny respondentov uviedli, že pandémia COVID-19 natrvalo zvýšila vplyv technologických lídrov. Napriek tomu už dva roky za sebou klesá počet manažérov zodpovedných za IT v predstavenstvách firiem. Aktuálne má svoje miesto v najvyššom orgáne spoločností iba 61 % riaditeľov pre IT (tzv. CIOs). Bez zmeny oproti roku 2019 je aj podiel žien na riadiacich pozíciách v IT. Aktuálne je to len o málo viac ako jedna z desiatich – konkrétne 11 %.

Podľa výsledkov aktuálneho prieskumu CIO Survey až 86 % IT manažérov vo svete presunulo značnú časť svojich zamestnancov na prácu na diaľku. Tento trend tu veľmi pravdepodobne ostane aj po pandémii. Dvaja z piatich opýtaných IT lídrov totiž očakávajú, že viac ako polovica ich zamestnancov bude pracovať z domu aj v budúcnosti. Z dôvodu absencie denného kontaktu až 70 % vedúcich pracovníkov v oblasti IT zintenzívnilo spoluprácu medzi obchodnými a technologickými tímami.

Odborníci odporúčajú, aby sa vedúci pracovníci nebáli o tejto téme otvorene diskutovať. Už len jednoduchá otázka: „Ako sa máš?“ môže zamestnancovi s problémami pomôcť zveriť sa.

Spôsob a miesto výkonu práce je aktuálne jedným z piatich najdôležitejších faktorov, ktoré rozhodujú o tom, ktorá firma pritiahne pozornosť a udrží si kľúčové technologické talenty počas a po pandémii. Manažéri tak budú musieť prehodnotiť, ako zaujať potenciálnych zamestnancov vo svete, kde fyzické miesto práce už nie je benefitom.

Značky: