Spoločnosť Samsung predstavila čipovú sadu Exynos 9820, ešte pred koncom minulého roka.

Hnacou silou radikálnej transformácie mobilného zážitku je mobilný procesor skrytý pod povrchom, hovorí spoločnosť v príspevku, ktorý podrobne opisuje „mozog“ vo vnútri nadchádzajúcej vlajkovej lode Galaxy S10.

Procesor Exynosu 9820 je rozdelený do troch clusterov v kombinácii vlastných jadier Samsung a architektúry ARM. Na náročné úlohy sa budú využívať jadrá M4, ktoré sú o 20% rýchlejšie než jadrá M3 z minulého roka. Ďalej sú k dispozícii dve jadrá Cortex-A75 pre optimálny výkon a spotrebu, ako aj ďalšie štyri jadrá A55, ktoré sa budú využívať na bežné operácie.

Trojclusterové CPU • GPU poskytne 40% vyšší výkon, môže spotrebovať až o 35% menej energie

Výraznejšie zmeny sa udiali v prípade grafického procesora. Nové 12-jadrové GPU, Mali-G76 je o 40% rýchlejšie, ako minuloročný model použitý v Galaxy S9. Aj napriek tomu, že GPU – Mali G72 z Galaxy S9 má 18 jadier, tak v prípade Mali G76 poskytuje každé jadro o 100 % vyšší výkon, takže z pohľadu výkonu a energetickej efektivity sa dosiahne veľmi dobrý pomer.

Nový vlajkový čipset Exynos je založený na 8nm LPN procese. Ten je oproti minuloročnému čipsetu, založenom na 10nm LPP procese, o 10 % efektívnejší.

Podpora 10-bitového HDR bude dostupná pre nahrávanie a prehrávanie videa. V tomto roku sa predpokladá, že na zadných stenách smartfónov opäť narastie počet fotoaparátov. Nová čipová sada ich dokáže obsluhovať až 5. Novinkou je takisto možnosť nahrávanie 8K videa, pomocou 10-bitového kodeku HEVC.

Nepredpokladáme, že by sa 8K displeje v blízkej budúcnosti objavili v smartfónoch. Z tohto predpokladu je možné usúdiť, že nová čipová sada bude zameraná hlavne na zdokonalenie podpory pre 4K obsah. Nový Exynos dokáže pracovať s 4K displejmi a podporou pre HDR 10+ s ďalšími vylepšeniami.

NPU je 7-krát rýchlejšia • LTE modem s rýchlosťou sťahovania až do 2Gbps

AI sa stala základnou súčasťou moderných smartfónov. Nová neurónová jednotka (NPU) je sedemkrát rýchlejšia, ako v prípade Galaxy S9 (verzia s Exynosom). Toto vylepšenie umožní zariadeniu vykonávať úlohy strojového učenia lokálne, bez potreby využívania cloudu, čo je rýchlejšie a bezpečnejšie.

Exynos 9820 príde s modemom LTE-Advanced Pro. Tento modem dokáže využívať LTE Cat. 20, čo pre používateľa prinesie rýchlosť sťahovania až do 2Gbps. 5G smartfóny budú využívať na rýchle dátové prenosy modem Exynos 5100.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Samsung pripravuje úplne nové športové hodinky Galaxy Sport. Prídu s čistejším dizajnom

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.