Opäť sa objavili aj potvrdzujúce detaily o delení trhov.

Samsung už v minulosti pre svoje vlajkové modely série Galaxy S praktizoval stratégiu delenia trhov. Na základe regiónu totiž spoločnosť tieto vlajkové telefóny vybavila buď čipsetom Snapdragon alebo vlastnou sadou Exynos. Tento rok bol v tomto smere netradičný, keďže všetky modely, bez ohľadu na región, boli vybavené čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Zdá sa však, že išlo iba o prechodné obdobie, počas ktorého spoločnosť potrebovala pripraviť nový vlajkový čipset Exynos 2400. Toto rozhodnutie pritom prišlo po neslávnom čipe Exynos 2200.

Budúci rok sa má nepopulárna stratégia delenia trhov vrátiť, avšak tentokrát s malou zmenou. Pokým modely Galaxy S24 a S24+ budú vybavené na základe regiónu čipsetom Snapdragon 8 Gen 3 alebo Exynos 2400, tak vlajkový Galaxy S24 Ultra bude na všetkých trhoch vybavený výhradne čipovou sadou od Qualcommu.

Porovnanie Exynosu 2400 so Snapdragonom 8 Gen 2Zdroj: GSMArena
Porovnanie Exynosu 2400 so Snapdragonom 8 Gen 2

Doteraz však bolo o čipovej sade Exynos 2400 počuť iba z neoficiálnych zdrojov, pričom spoločnosť Samsung pred pár hodinami potvrdila, že na čipsete Exynos 2400 skutočne pracuje. Okrem toho predviedla ja niekoľko noviniek, ktoré sa dostanú do pripravovaného vlajkové čipsetu.

Samsung tvrdí, že Exynos 2400 prinesie oproti Exynosu 2200 1,7-násobný nárast výkonu CPU a 14,7-násobný nárast výpočtového výkonu AI. Spoločnosť však o procesore neprezradila žiadne ďalšie podrobnosti. Pokým pri AI je nárast výkonu pomerne zaujímavý, tak nárast výkonu CPU je v porovnaní s dva roky starým Exynosom 2200 trochu nevýrazný.

To na druhej strane neznižuje prínos ďalších noviniek, ktoré sa do Exynosu 2400 dostali. Samsung potvrdil, že čip používa grafický procesor Xclipse 940 založený na technológii AMD RDNA 3 s novinkami z oblasti ray-tracingu.

Séria Galaxy S24 bude ešte inteligentnejšia 

Samsung sa tiež pripravuje na generatívne AI. Spoločnosť pripravila nový nástroj AI, ktorý sa dostane do budúcich telefónov spoločnosti. Samsung tento nástroj použil na demonštráciu generovania textu na obrázok priamo na čipe Exynos 2400. To znamená, že všetky operácie budú vykonávané priamo v čipe, čiže k vykonávaným operáciám nie je potrebné internetové pripojenie.

V každom prípade to vyzerá tak, že Samsung na Exynose 2400 intenzívne pracuje a pripravuje ho na uvedenie série Galaxy S24, ktorá by mala byť vydaná v januári 2024.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.