Výkon bude aj v roku 2024 neskutočný.

Samsung tento rok získal obrovskú konkurenčnú výhodu, pretože vlajková séria Galaxy S23 dostala do svojej výbavy špeciálne upravenú čipovú sadu Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Už dlhšie sa povráva, že rovnaký scenár sa zopakuje aj budúci rok pro sérii Galaxy S24, avšak situáciu mierne zneprehľadňuje existencia čipovej sady Exynos 2400. Dobrou správou pritom je, že aj európske verzie Galaxy S24 budú s istotou vybavené (aj) čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy. Na druhej strane sa však pri čipovej sade Exynos 2400 očakáva mierne zníženie výkonu. Sami sme zvedaví, ako to Samsung obháji. 

V každom prípade sa objavil nový leak od IceUniverse, ktorý tvrdí, že vlajkové lode série Galaxy S24 sa budú spoliehať na exkluzívny čipset pre Galaxy telefóny, ktorý sa okrem série Galaxy S24 dostane aj do sklápacích telefónov Galaxy Z Fold6 a Z Flip6. Koncom októbra spoločnosť Qualcomm predstavila najnovší vlajkový čipset Snapdragon 8 Gen 3, ktorý bol síce podrobne popísaný, avšak neobjavili sa takmer žiadne detailné parametre grafického procesora. 

Samsung Galaxy S24Zdroj: smartprix.com
Samsung Galaxy S24

Ako sme už v čase predstavenia čipsetu Snapdragon 8 Gen 3 predpokladali, tak GPU nesie označenie Adreno 750. Dôležitejším parametrom je však frekvencia GPU verzie „for Galaxy„, na ktorej bude bežať. Zdroj tvrdí, že GPU bude taktované na 1000 MHz, čo je impozantný medzigeneračná nárast výkonu. Adreno 740 zo Snapdragonu 8 Gen 2 totižto pracuje na frekvencii 719 MHz, čo znamená, že Adreno 750 si v tomto prípade polepší o 28 %.

Stále však tieto informácie o GPU zostávajú v rovine “neoficiálnej správy”, pretože Qualcomm nepotvrdil ani frekvenciu štandardnej verzie Snapdragon 8 Gen 3, takže nie je známe, či sa tieto dve verzie čipsetov od Qualcommu nejako líšia aj v oblasti grafického výkonu. Pokiaľ zoberieme v úvahu správu z predstavenia čipsetu Snapdragon 8 Gen 3, tak v tej sa pri GPU uvádzalo „iba“ 25 % zvýšenie grafického výkonu, čo by verzii „for Galaxy“ teoreticky dávalo ďalšiu 3 % konkurenčnú výhodu. Toto zvýšenie výkonu sa pri čipovej sade “for Galaxy” očakáva aj pri CPU.

Výsledky testov čipsetu Snapdragon 8 Gen 3 na platforme AnTuTu a Geekbench

CPU nového Snapdragonu 8 Gen 3 pozostáva z jedného veľkého jadra Cortex-X4, piatich (3+2) stredných jadier Cortex-A720 a iba dvoch malých jadier Cortex-A520. Superjadro CPU je taktované na 3,3 GHz, tri stredné jadrá na 3,2 GHz, ďalšie dve stredné jadrá na 3 GHz a dve malé jadrá na 2,3 GHz. Qualcomm tvrdí, že touto konfiguráciou medzigeneračne dosiahol až 30 % nárast výkonu, pričom efektivita sa zvýšila o 20 %. 

V každom prípade sa však zdá, že aj v Európe budú všetky modely Galaxy S24 Ultra k dispozícii iba s čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, a to aj napriek tomu, že ďalšie dva modely série budú v Európe paralelne dostupné s čipsetom Exynos 2400. Podľa doterajších správ je však isté, že pri čipovej sade od Qualcommu sa máme na čo tešiť.

Samsung Galaxy S24 Ultra leakZdroj: smartprix.com
Samsung Galaxy S24 Ultra leak

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.