To sa môže stať v prípade, že sa Facebook nepodriadi požiadavke nedávno prijatého zákona, ktorý vyžaduje, aby údaje o používateľoch boli uchovávané v Rusku.

Ruské úrady sú nekompromisné a vyžadujú dodržiavanie zákona od všetkých bez rozdielu. Jasným príkladom nerešpektovania ruských zákonov je spoločnosť LinkedIn, ktorá v Rusku už nepôsobí. Napríklad spoločnosť Twitter pristúpila na spoluprácu a od tohto roka bude údaje o používateľoch v Rusku uchovávať.

Spoločnosť Facebook sa doteraz ku kauze oficiálne nevyjadrila a zatiaľ zvažuje svoje možnosti. Stalo sa už niekoľko krát, že ruské úrady pohrozili spoločnosti Facebook. Tentokrát sa to udialo po odovzdaní inzerátov americkému Kongresu, ktoré si objednali Rusi v snahe ovplyvniť posledné americké voľby.

Pred tohtoročnými prezidentskými voľbami v Rusku opozícia kritizovala snahy úradov umlčať oponentov na internete. Facebook patrí k hlavným komunikačným nástrojom opozície, ktorá tak dokáže mobilizovať veľké množstvo ľudí.

Novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorá prikazuje aby údaje ruských používateľov boli uchovávané v Rusku, nadobudla platnosť už pred tromi rokmi. V roku 2016 v novembri Roskomnadzor požiadal súd o zákaz sociálnej siete LinkedIn, ako spoločnosti neplniacej zákony. Krátko na to bola sieť v Rusku zablokovaná.

Prečítajte si aj: 

Facebook by mohol byť aj bez reklám. Za mesačný poplatok

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.