Patrí to medzi najčastejšie problémy, s ktorými sa na nás v redakcii obracajú čitatelia – niekto mi hackol profil, kto mi pomôže, neviem sa dostať k svojim fotkám a iným sa zase nmoije fotky posielajú. Kde je slovenské zastúpenie Facebooku, Instragramu a pod?

Odpoveď je krátka, jasná a nepostačujúca. V podstate žiadne zastúpenie sociálnych služieb u nás neexistuje. Môžete písať na link s podporou, obyčajne skončí kdesi v Indii a ak nepíšete opakovane, asi aj v koši.

Veronika Remišová a Ján Hargaš počas tlačovej konferencie na Úrade vlády SR

Tento problém po novom nahneval aj ministerku zodpovednú za informatizáciu Slovenska, Veroniku Remišovú. Na tlačovke na úrade vlády rozoberala, ako sa v Bruseli stretli s predstaviteľmi viacerých sociálnych sietí. Konkrétne aj človekom, ktorý má na starosti Slovensko a Česko a je naozaj jediný. Presnejšie je jediný, ktorý vo Facebooku rozumie našim jazykom a mal by riešiť situáciu s hoaxami šírenými dnes hlavne cez Facebook.

Situácia sa musí zmeniť

Ministerka Remišová sa vyjadrila, že aj samotné ministerstvo malo problém s vlastným profilom a trvalo niekoľko mesiacov pokým sa vôbec niekto ozval. Na stretnutí v Bruseli, kde sa zúčastnil okrem ministerky Remišovej aj štátny tajomník Ján Hargaš sa o tejto situácii detailne hovorilo a situácia by sa mala zmeniť. Domnievame sa, že Európska komisia pohrozí týmto sociálnych sieťam vypnutím v rámci Európy, ak sa znova nič zásadné nezmení. Veronika Remišová poukázala na príklad vypnutia profilu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na Twitteri tesne pred voľbami. Keď sa to vtedy dalo, malo by sa to dať aj pre iných politikov v Európe – zdôraznila ministerka.

Je zrejmé, že algoritmy sociálnych sietí uprednostňujú príspevky, ktoré majú tzv. interakciu. A sú to tie príspevky, ktoré majú veľa a ostrých príspevkoch a vyvolávajú proti-reakciu. Navyše, sú skupiny, ktoré finančne podporujú svoje príspevky, aby ich sociálne siete protežovali nad ostatnými. Investície do sociálnych sietí tak len zo Slovenska predstavujú denne desaťtisíce eur. Podpora používateľov a kontrola obsahu príspevkov je však minimálna ak nie žiadna.

Na zmene tohto stavu sa podľa Veroniky Remišovej zhodli viaceré európske krajiny a musí dôjsť k jeho riešeniu rádovo v mesiacoch. Či sa tak naozaj stane je veľmi otázne. Rovnako je podľa Veroniky Remišovej potrebné systematicky riešiť šírenie propagandy cez sociálne siete nezávisle na tom, z akej strany prichádzajú.

Je jasné, že na Slovensku okrem sociálnych sietí z USA pôsobia aj čínske siete ako TikTok či ruská sieť VK. Aj toto bude treba riešiť.

Zdroje: vlastné, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenska

Prečítajte si tiež