Funkcia Safety Check, voľne preložiteľná ako bezpečnostná kontrola, funguje už vyše dvoch rokov a ukázala sa ako veľmi užitočná. Facebook ju v týchto dňoch zdokonalí o možnosť požiadať prostredníctvom nej o konkrétnu pomoc, respektíve ju poskytnúť, pokiaľ to je vo vašich možnostiach. 

Dnešný svet nie je práve bezpečným miestom a o živelné pohromy, vojny či teroristické útoky v ňom nie je núdza. Uvedomuje si to aj globálne najrozšírenejšia sociálna sieť, ktorá na jeseň 2014 prišla so zaujímavým nápadom. Predstavila funkciu Safety Check, prostredníctvom ktorej používatelia Facebooku, ktorí sa ocitnú v blízkosti zemetrasenia, záplav alebo akejkoľvek inej tragickej udalosti, môžu dať svojim blízkym a priateľom okamžite najavo, že sú v poriadku. Ak ste sa s ňou doteraz nestretli, buďte radi, že žijete tam kde žijete a podobné nepríjemné udalosti vás obchádzajú.

Jedna vec je oznámiť, že ste v bezpečí, no čo ak potrebujete v postihnutej oblasti prístrešok, potraviny alebo lieky či iné medicínske pomôcky? Alebo, z opačného pohľadu, čo ak sa nachádzate v tejto oblasti a máte chuť aj prostriedky k tomu, aby ste mohli pomôcť? V jednom i druhom prípade vám do budúcna môže pomôcť nová funkcionalita pod názvom Community Help, ktorá bude integrovaná do už existujúcej funkcie Safety Check. Po novom sa používateľom po zakliknutí možnosti, že ste v poriadku, zobrazia ďalšie dve možnosti a to „Find Help“ (nájsť pomoc) a „Give Help“ (poskytnúť pomoc). Človek hľadajúci pomoc bude mať automaticky na výber možnosti ako jedlo, voda, oblečenie či ubytovanie. Ak si vyberie, napríklad ubytovanie, zobrazia sa mu v jeho blízkosti všetci používatelia, ktorí si zvolili poskytnutie pomoci formou dočasného ubytovania aj s presnou lokalitou a navigáciou k nej.

Na prvých pozíciách pri vyhľadávaní budú zobrazovaní prioritne vaši priatelia, respektíve spoloční známi, ak sa niektorí z nich samozrejme nachádzajú na mieste nešťastia. Každý príspevok bude mať nad sebou možnosť odoslania priamej správy a v prípade tzv. „matchu“, respektíve zhody dvoch používateľov, sa automaticky ich príspevky zmažú z výsledkov vyhľadávaní. Nezaškodí aj menšia ostražitosť, pretože stále existuje potenciálne veľa osôb, ktoré aj takéto katastrofy vedia zneužiť na rôznu ilegálnu činnosť. Facebook preto priamo po zakliknutí tlačidla „Find Help“ varuje používateľa, nech si druhú stranu najprv preverí cez profil a ako samotné miesto stretnutia odporúča výhradne verejné priestranstvo. Práve z dôvodu bezpečnosti bude funkcia dostupná len pre osoby staršie ako 18 rokov. Novozaložené účty, najmä kvôli spamujúcim robotom, budú mať prístup takisto blokovaný.

Novinka bude zo začiatku dostupná len pre USA, Kanadu, Austráliu, Nový Zéland, Saudskú Arábiu a Indiu, no Facebook po dôkladnejších analýzach používania plánuje jej uvoľnenie aj do ostatných krajín.

Zdroj: Engadget