Sociálna sieť začala vnucovať novú funkciu viacerým Slovákom.

Facebook Protect je bezpečnostná funkcia, ktorá zvyšuje zabezpečenie vášho Facebook účtu. Sociálna sieť ju spustila už koncom roka 2021 a od mája 2022 ju postupne vyžaduje od čoraz väčšieho množstva používateľov. My v redakcii sme sa s výzvou, aby sme si Facebook Protect aktivovali, stretli na prelome rokov 2022 a 2023. Je možné, že v blízkej budúcnosti sa s ňou stretnete aj vy, resp. ste sa s ňou práve stretli a preto čítate tento článok.

Facebook Protect je legitímna funkcia od Facebooku a nejde o podvod. Sociálna sieť ju zaviedla, aby lepšie chránila používateľské účty, ktoré majú potenciál osloviť väčšie množstvo používateľov ako tradičné účty. V prvej vlne túto funkciu vyžadovala od politikov, novinárov či ochrancov ľudských práv. Aktuálne ju vyžaduje aj od účtov, ktoré spravujú rôzne stránky na Facebooku – to je dôvod, prečo sa výzva na aktiváciu funkcie Facebook Protect postupne začala zobrazovať aj členom našej redakcie.

Je možné, že v blízkej budúcnosti začne Facebook vyžadovať aktiváciu tejto funkcie aj od bežných používateľov, ktorí nespravujú žiadne stránky na Facebooku, resp. nepatria medzi používateľov s potenciálom osloviť oveľa viac ľudí ako priemerný používateľ Facebooku.

Facebook ProtectZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Facebook Protect

Podmienkou je silné heslo a verifikácia v dvoch krokoch

Výzva na aktiváciu funkcie Facebook Protect sa vám môže zobraziť pri spustení mobilnej aplikácie Facebook, prípadne vám príde emailom. Sociálna sieť je pomerne striktná, čo sa zapnutia týka, nakoľko vyžaduje jej aktiváciu do 15 dní od zobrazenia výzvy. V opačnom prípade vám uzamkne účet až do zapnutia lepšieho zabezpečenia.

Aktivácia funkcie Facebook Protect spočíva v tom, aby ste si zmenili heslo do Facebooku, pokiaľ je vaše heslo príliš krátke alebo jednoduché a útočníci by ho mohli ľahko uhádnuť. Takisto je potrebná aktivácia verifikácie v dvoch krokoch. Ak obe podmienky spĺňate, Facebook Protect si zapnete bez nutnosti čokoľvek meniť. V opačnom prípade vás Facebook upozorní na bezpečnostný prvok, ktorý je potrebné aktualizovať a až následne vám zapne Facebook Protect.

Facebook informuje, že s aktivovanou funkciou Facebook Protect zavedie prísnejšie pravidlá pri prihlasovaní, aby sa znížilo riziko neoprávneného prístupu do vášho účtu. Ak si pri prihlasovaní do vášho účtu všimne Facebook niečo nezvyčajné, požiada vás o splnenie krokov navyše, aby ste potvrdili, že ste to naozaj vy.

Pokiaľ by ste si chceli funkciu Facebook Protect aktivovať bez toho, aby vás k tomu sociálna sieť vyzvala, aktuálne to nie je možné.

Facebook ProtectZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Facebook Protect: Proces aktivácie pokročilého zabezpečenia. Funkciu si môžete zapnúť iba vtedy, keď vás k tomu Facebook vyzve

Zdroj: Facebook, vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit