Predplatné za používanie smartfónu zatiaľ nie je najlepšia cesta.

Firma Fairphone, ktorá sa sústreďuje na výrobu udržateľného smartfónu prostredníctvom modulárnej výmeny jeho komponentov, odstúpila od programu prenájmu. S takouto myšlienkou sa stretávame často, avšak ako prax ukazuje, najlepšou cestou je nechať to na obchodníkov. Preto aj dnes existujú rôzne predplatné služby, pri ktorých splácate, respektíve platíte za nejaký produkt. Najčastejšie ide o smartfón, ktorý vám predajca vymení za novú verziu po istom čase. Je to akýsi paušál na hardvér.

Cirkulácia, nevyhadzujeme

Podľa firmy sa však služba označená ako Fairphone Easy neujala. Tento program spustili v Holandsku v roku 2022 s cieľom poskytnúť udržateľnejšiu alternatívu ku bežnému prístupu typu vyrobiť, predať a vyhodiť. Na svojom webe však hovoria, že z rôznych dôvodov už v tomto prístupe pokračovať nemôžu. Išlo o pomerne inovatívny nápad minimálne v tomto segmente. Používateľ totiž získal smartfón, ale zároveň aj záruku na ďalšie služby, ako napríklad opravy alebo výmeny dielov v rámci predplatného. Išlo o dobrý nápad, ako sa vyhnúť tomu, že staré zariadenia zapadnú prachom.

Služby na repasované kusy už existujú

Dnes sa však ukazuje, že z pohľadu ekonomiky firmy alebo používateľa či celospoločenskej ekológie, je jednoduchšie predať telefón špecializovanej firme. Tá ho následne zrenovuje. Takýmto príkladom môže byť napríklad Swappie alebo PCexpres, kde odkúpia smartfón a ponúknu aj repasované za výhodnejšie ceny.

Málo predplatiteľov

Ako jeden z hlavných problémov firma uvádza malý nárast predplatiteľov. Narážali totiž na problém, že kúpa telefónu môže byť lacnejšia ako jeho lízing. V prípade problémov sa ale používateľ nemusí starať o kúpu náhradných dielov, ktoré by mu boli vymenené zadarmo v rámci predplatného. Aj keď sa spočiatku javil projekt ako nádejný, postupne začal počet predplatiteľov klesať.

Keby to urobil Apple?

Z toho vzišlo, že používatelia svoje zariadenia radšej vlastnia. Ak hovoríme o ekológii, je to v rukách používateľov. Platí ale, že dnes môžete tieto staré zariadenia recyklovať prostredníctvom špecializovaných kontajnerov priamo na sídliskách alebo zaniesť do predajne elektra. Dôvodom, prečo firma zaznamenala neúspech, môže byť aj malé povedomie značky. V prípade, že by sa o takéto niečo pokúsil priamo Apple, situácia by bola zrejme odlišná a priaznivejšia voči modelu samotného predplatného namiesto vlastnenia.

Zdroj: Fairphone

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.