Pred útokmi hackerov sa neubránia ani hráči.

Na zaujímavý prípad upozornil web TechCrunch, ktorý hovorí o tom, že herný gigant Activision Blizzard vyšetruje hackerskú kampaň. Aktuálne nie sú dostupné žiadne ciele hackerov okrem krádeže hesiel. Nateraz to vyzerá, že sa prostredníctvom malvéru dostávajú útočníci k obetiam cez škodlivý softvér a následne kradnú prístupové údaje k herným účtom alebo peňaženkám s kryptomenami. Odporúčame mať v počítač antivírusový softvér, no ani ten nemus zachytiť všetky hrozby.

Magazín sa dostal k bližším informáciám od osoby, ktorá chcela zostať v anonymite, nakoľko sa nemohla oficiálne vyjadrovať za spoločnosť Activision Blizzard. Uviedla však, že herná firma sa snaží vyšetrovať tento incident a snažia sa pomôcť odstrániť škodlivý softvér. Ich hlavným cieľom je identifikácia účtov, ktoré boli napadnuté. Zatiaľ ako najpravdepodobnejší scenár sa javí použitie softvérov tretích strán. Za útokom na používateľské účty nemusí byť chyba v softvéri tejto firmy. Informácie uzatvára konštatovanie, že servery by podľa firmy mali byť bezpečné.

S vysokou pravdepodobnosťou ide o použitie neautorizovaného softvéru. Odhalenie útoku je vďaka osobe s menom Zebleer, ktorá vyrába a predáva softvér pre strieľačku Call of Duty. Ide však o softvér určený na podvádzanie a na toto sa sústreďujú aj hackeri. Podľa niektorých sa zameriavajú práve na hráčov, ktorí používajú podvodné techniky pri hraní a sú motivovaní sťahovať softvér tretích strán. Softvér môže poskytnúť hráčovi nespravodlivú výhodu. Taký ale Activision nevyrába a teda neposkytuje garancie pri hraní hier z ich portfólia.

Magazín TechCrunch získal časť uniknutých prihlasovacích údajov a preveril, že ide o skutočné prihlasovacie údaje. Zatiaľ však nie je jasné, či ide o staré alebo nové a stále platné dáta. Bežní hráči nie sú aktuálne ohrození, no pozor by si mali dať tí, ktorí používajú špecializované nástroje na podvádzanie v hrách, tzv. cheating software.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.